ΒΑΓΟΝΕΤΟ – Ι.Μ.ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ-

    ΠΑΥΛΙΑΝΗ- -ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ    ΑΝΑΧ 1/6          

7.00  Συγκέντρωση των εκδρομέων, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση για  την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή της Παρνασίδας, της Γκιώνας και της Οίτης. Στάση στην Ιτέα για καφέ και περίπατο στην όμορφη παραλιακή.

Συνεχίζουμε  για τις πλαγιές του Παρνασσού εκεί που εδώ και 40 χρόνια λειτουργεί το Ορυχείο του Βωξίτου. Στάση για να  ανακαλύψουμε την εμπειρία εξόρυξης βωξίτη και  να ζήσουμε για λίγα λεπτά την ζωή των  μεταλλωρύχων μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις. Ανεβείτε στο τρενάκι που τους μετέφερε στη στοά και “ακούστε” τους να μιλούν. Περιηγηθείτε στην έκθεση και πάρτε «εικονικά» μέρος στην επεξεργασία και εξόρυξη του βωξίτη. Ξεκουραστείτε στο παραδοσιακό καφενείο που βρίσκεται στο χώρο και τέλος επισκεφτείτε το πωλητήριο για την αγορά μοναδικών αναμνηστικών και δώρων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορέσετε άνετα παπούτσια για το περπάτημα στη στοά και ζεστά ρούχα καθώς έχει υγρασία. Προετοιμαστείτε για μια μοναδική εμπειρία στα έγκατα της γής.

Συνεχίζουμε με την γραφική Παύλιανη που θα την συναντήσουμε μετά το  χωριό Οίτη και τις γειτονιές της Κάτω Παύλιανης. Τα σπίτια της Άνω Παύλιανης κυκλωμένα από τις κορφές της Οίτης, θα γεμίσουν το κάδρο. Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1868) με το πέτρινο καμπαναριό κτισμένο από Ηπειρώτες μαστόρους και θεμελιωμένο πιθανόν σε πελεκημένους λίθους που πάρθηκαν από τον ναό του Ηρακλή (στον αρχαιολογικό χώρο στη «Πυρά του Ηρακλέους» υπάρχουν παρόμοιες πέτρες σκόρπιες κάτω από τα έλατα). Πίσω από τον ναό ξεχωρίζει το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο και γεύμα σένα από τα ταβερνάκια του χωριού.

Στις 15.30 αναχώρηση για  προσκύνημα στην Ι.Μ. Προφητη Ηλία Παρνασσίδος. Η Μονή κτισμένη σε μια πανοραμική περιοχή, ανατολικά της Άμφισσας , ατενίζει τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, τα λιμάνια της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, την Άμφισσα, το Χρισσό, τις πλαγιές του Παρνασσού και της Γκιώνας. Η Ι. Μονή κατά τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 υπήρξε ορμητήριο και τροφοδότης των επαναστατικών δυνάμεων της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Ονομάζεται και Αγία Λαύρα της Ρούμελης. Από το Μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού έκανε το ξεκίνημά της η Ελληνική Επανάσταση, με πρωτοπόρους, τον Επίσκοπο των Σαλώνων Ησαΐα και τον ξακουστό οπλαρχηγό Γέρο-Πανουργιά .

Στις 17.30 αναχώρηση για  επιστροφή με στάση στο γραφικό Γαλαξίδι για καφέ. Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21.00

 

Τιμή συμμετοχής : 16 €

 

Περιλαμβάνεται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν

2.-Συνοδός Γραφείου

3.-Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνεται:

Τιμή εισιτηρίου ΒΑΓΟΝΕΤΟΥ  12 €