Διήμερη  ΕΚΔΡΟΜΗ   22-23/6/2019

   AΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ  – Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ- 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΚΙΛΚΙΣ- ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

1η μέρα :  Αγρίνιο – Άγιος Παίσιος –Ι.Μ.Αγιας Αναστασίας-  Θεσσαλονίκη

 

06:00 Συγκέντρωση και αναχώρηση για Θεσσαλονίκη και την Ι.Μ. του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου στη Σουρωτή. Στάση για καφέ πριν πάρουμε την Εγνατία  για μισή ώρα και συνεχίζουμε με ωραιότατη διαδρομή περνώντας από τούνελ, γέφυρες με ωραιότατες απόψεις στην Πίνδο και στην φύση γενικότερα. Περνώντας έξω από Μέτσοβο, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Βέροια, μικρή στάση στο Ολύμπους Πλάζα και φθάνουμε στη Σουρωτή στο Μοναστήρι που στον περίβολο του υπάρχει ο λιτός Τάφος του Αγίου Παισίου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη  αλλά και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη  απότμημα  Λειψάνου του οποίου βρίσκεται στο καθολικό της Μονής. Παραμονή για προσκύνημα στην Μονή αλλά και στον τάφο του Αγίου Παισίου.

Ο Γέροντας Παίσιος εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου το 1994 και ετάφη στην Σουρωτή κατόπιν επιθυμίας του μια  και υπήρξε επί σειρά ετών ο Πνευματικός Γέροντας της Μονής. Καππαδόκης και αυτός, αγιοποιήθηκε πολύ ενωρίς μετά την Κοίμησή του, στις 15 Ιανουαρίου 2015,λόγω των πολλών θαυμάτων που μαρτυρούνται από πιστούς

Στις 13.00 αναχωρούμε για  το Μοναστήρι της αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Βρίσκεται, μετά τα Βασιλικά στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου. Το 1522 ο Σιμωνοπετρίτης ιερομόναχος Θεωνάς με συνοδία και άλλων αδελφών, άγνωστο για ποια αιτία, εγκατέλειψε τη Μετάνοιά του και εγκαταστάθηκε στο τότε «μικρότατον, παλαιότατον και σεσαθρωμένον», σύμφωνα με το βίο του, μονύδριον της Αγίας Αναστασίας.Το  Μοναστήρι τιμά πανηγυρικώς κάθε χρόνο τη μνήμη του και διαφυλάσσει με ιδιαίτερη ευλάβεια το ιερό σκήνωμά του.

Το 16ο αι. το Μοναστήρι φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή του, αφού σ’ αυτό και τα πλούσια Μετόχια του μόναζαν περίπου 300 μοναχοί, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν για τη λογιότητα και τα πνευματικά τους προσόντα. Στον αγώνα του 1821 το Μοναστήρι προσέφερε τις υπηρεσίες του χωρίς φειδώ, γι’ αυτό οι Τούρκοι, το κατέστρεψαν, για να ξαναλειτουργήσει   το 1830 .

Συνεχίζουμε με στάση για φαγητό στη ΘΕΡΜΗ. Στις 16.00 αναχωρούμε για την Νύμφη του Θερμαϊκού την Θεσσαλονίκη και μικρός γύρος για να πάρουμε μια γεύση από την πόλη. Κάστρα, Λεωφόρος Νίκης , Λευκός Πύργος. Τακτοποίηση στο ξεν/χείο. Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση αλλά και για βόλτα στην περίφημη Τσιμισκή, την  Πλατεία Αριστοτέλους ,την αγορά Μοδιάνο. Το βράδυ προαιρετικό δείπνο με διασκέδαση σ΄ένα από τα γραφικά ταβερνάκια της πόλης.  Διαν/ση.

2η μέρα: Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Παναγία Σουμελά-Αγρίνιο

 

Πλούσιο πρωινό σε μπουφέ και προαιρετική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Δημητρίου  όπου και ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου   ή στην Αγία Σοφία.

Στις 11.00 αναχώρηση για το ΚΙΛΚΙΣ. Χρόνος για να περιδιαβούμε το κέντρο της μικρής πρωτεύουσας και για καφέ.

Προαιρετική επίσκεψη στο αξιόλογο στρατιωτικό μουσείο που ίδρυσε το ΓΕΣ και λειτουργεί από το 1966. Βρίσκεται  στο λόφο που έγινε η φονική μάχη του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913) μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού στη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και η οποία έκρινε μαζί με εκείνη του Λαχανά την έκβαση του πολέμου υπέρ της Ελλάδας.

Στις 13.30 αναχώρηση για την Βέροια όπου θα έχουμε στάση για γεύμα στην μεγάλη πλατεία της Ελιάς με την πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας.

Στις 16.00  αναχωρούμε για την  Παναγία Σουμελά. Κτισμένη λίγο έξω από το χωριό του Βερμίου Καστανιά , σ΄ένα καταπράσινο τοπίο μέσα στα έλατα ξεπροβάλει η Παναγία που για τον Ποντιακό Ελληνισμό αποτελεί εθνικό σύμβολο και ιστορικό μνημείο. Θα προσκυνήσουμε την περίφημη εικόνα της Παναγίας που η παράδοση θέλει να έχει ιστορηθεί από τον  Ευαγγελιστή Λουκά. Για χρόνια βρίσκονταν στο Μοναστήρι της Σουμελά στο Πόντο, μαζί με τον τίμιο Σταυρό αλλά και το Άγιο Ευαγγέλιο. Και τα τρία αυτά Ιερά κειμήλια διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν μετα από πολλούς αγώνες στην Ελλάδα το 1951.

Χρόνος ελεύθερος για προσκύνημα αλλά και καφέ στα γύρω μαγαζάκια του προαύλιου χώρου. Στις 17.30 αναχώρηση για επιστροφή με μικρές στάσεις για καφέ και ξεκούραση καθ΄οδόν. Άφιξη περίπου  στις 21:30.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

Τιμή συμμ.  70 €

 Περιλαμβάνονται:

1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

2.-Διαμονή σε άνετο Ξενοδοχείο 3***  EL GRECO

3.-Πρωινό σε μπουφέ

4.-Συνοδός Γραφείου

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.-Είσοδοι σε χώρους και Μουσεία

2.-Φόρος πολυτελείας 1,5 € το δωμάτιο την βραδιά(πληρώνεται στο ξενοδοχείο