ΧΙΟΣ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ,ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ, ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟ 8 ΗΜΕΡΕΣ 19/7-26/7/2019

“Χίος… Ένα νησί ευλογημένο, πολυσύνθετο, ανεξερεύνητο” 8 μερες 19/7-26/7

Με το που ακούει κανείς το όνομα «Χίος», κατευθείαν ο νους του πάει στη μαστίχα! και στον Όμηρο. Τα περίφημα μαστιχόδεντρα που παράγουν αυτά τα θαυματουργά διαμαντένια δάκρυα, έχουν σημαδέψει την ιστορία της πανέμορφης νήσου. Ωστόσο η Χίος δεν είναι φυσικά μόνο μαστίχες είναι και μαγευτικές παραλίες, και ένα νησί με πλούσια ιστορία και καταπληκτικά αξιοθέατα που περιμένουν να τα εξερευνήσουμε και να τα χαρούμε.

Eδώ θα αφεθούμε άθελά μας στη μαγεία των χρωμάτων, των αρωμάτων, των γεύσεων….

1η ημέρα: Αγρίνιο-Πειραιάς-Χίος

Πρωινή αναχώρηση 04.00 για Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο και 08.00 απόπλους για το Χίο. Άφιξη στη Μυροβόλο Χιο περίπου στις 15.15 Μεταφορά και τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση και ελεύθεροι για μια πρώτη γνωριμία με την πρωτεύουσα του νησιού. Βόλτα στην όμορφη παραλιακή της με τα νεοκλασικά και αρχοντικά της .Δείπνο.

2η Hμέρα : Χώρα – Κάμπος

Πρωινό και αναχώρηση για να ξεναγηθούμε στη Χώρα που στεφανώνεται από το Κάστρο της. Αξιοθέατα της πόλης αρχαιολογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη Κοραή με το Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης το Ναυτικό Μουσείο, που στεγάζεται σε παραδοσιακό αρχοντικό της οικογένειας Πατέρα, νεοκλασικού ρυθμού. Προβάλλει τη ναυτική παράδοση του νησιού. Θα ξεναγηθούμε στους δύο ορόφους του με ομοιώματα, εξαρτήματα πλοίων, πορτρέτα από τον Χιώτη πλοιογράφο Αριστείδη Γλύκα.

Συνεχίζουμε για Κάμπο που είναι ευρέως γνωστός για τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, αλλά και τα παλιά αρχοντικά σπίτια. Η περιοχή έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος. Βασικό χαρακτηριστικό των περιβολιών του Κάμπου, είναι οι ψηλοί τοίχοι από θυμιανούσικη πέτρα, που προστατεύουν την κάθε ιδιοκτησία από τα δυσχερή καιρικά φαινόμενα. Οι αριστοκρατικές οικογένειες της Χίου, Γενουάτικες και ντόπιες, έκτισαν στην περιοχή τα σπίτια τους από το δέκατο τέταρτο αιώνα. Οι απαγορευτικοί τοίχοι που συναντά ο επισκέπτης κατά μήκος του δρόμου, κρύβουν ολόκληρους μικρόκοσμους, οι οποίοι περιλαμβάνουν περίτεχνα διακοσμημένες αυλές, μεγάλα αρχοντικά σπίτια, δενδροσκέπαστα σοκάκια και κήπους με πληθώρα λουλουδιών. Χρόνος για μπάνιο παραλια του Καρφά . Αργά το απόγευμα , επιστροφή στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος .Δείπνο.

3η μέρα: ΟΙΝΟΥΣΕΣ-ΛΑΓΚΑΔΑ η ΨΑΡΑ (Προαιρετική)

Πρωινό και αναχώρηση για Οινούσες μέσω Βροντάδος. Οι Οινούσσες ( ή Αιγνούσα) είναι συγκρότημα επτά μικρών νησιών ΒΑ της Χίου. Το μεγαλύτερο από αυτά κατοικείται και είναι οι Οινούσσες. Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα οίνος προέρχεται το όνομα του. Πλήθος εφοπλιστικών οικογενειών που κατάγονται από εδώ, έχουν καταφέρει να την κάνουν γνωστή στα πέρατα του κόσμου και να της δώσουν παγκόσμια φήμη. Είναι ένα ζωντανό νησί κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου μαζεύονται Εγνουσιώτες από διάφορα μέρη, για παραθερισμό. Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1965, για να στεγάσει μοντέλα πλοίων, μισομόντελα, πίνακες ζωγραφικής , ναυτικά όργανα, έγγραφα & βιβλία, όλα σχετικά με τη ναυτική παράδοση του τόπου. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού.

Επιστροφή και συνεχίζουμε για την Λαγκαδα είναι ένα σχετικά σύγχρονο χωριό, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοί του προέρχονται από την Κυδιάντα, ένα από τα αρκετά παλαιά εγκαταλελειμμένα χωριά της Χίου, το οποίο βρίσκεται ΝΔ της Λαγκάδας. Αναχώρηση για τον Βροντάδο, γνωστό χωριό για τον ¨ρουκετοπολεμο του Πάσχα». Συνεχίζουμε για Δασκαλόπετρα εκεί όπου η παράδοση θέλει να βρίσκεται η Σχολή του Ομήρου και θα έχουμε χρόνο για μπάνιο. Επιστροφή. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Πυργί – Μεστά – Αρμόλια –Εμπορειό

Πρωινό και αναχώρηση για να γνωρίσουμε την νότια πλευρά του νησιού. Θα επισκεφτούμε τα ξακουστά Μαστιχοχώρια , σήμα κατατεθέν της Χίου. Ξεκινάμε την περιήγηση μας , με πρώτη στάση στο Πυργί , το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά χωριά. Το Πυργί ονομάστηκε έτσι από τον μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς.

Περιβάλλεται από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του. Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα. Στην αρχαιότητα αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη . Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες). Συνεχίζουμε με τα Μεστά με την ιδιαίτερη στοιχείο τ αρχιτεκτονική του, καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα. Ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της περιοχής, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Στην συνέχεια , φτάνουμε στα Αρμόλια που αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη δεξιότητά τους στην κατασκευή πήλινων χρηστικών αντικειμένων, όπως στάμνες, βάζα, γλάστρες κ.α. Τα σπίτια στα Αρμόλια εναι πέτρινα και μικρά, χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Θα περπατήσουμε τα σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού και θα επισκεφθούμε την εκκλησία της Παναγίας, που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, όπου σώζεται ένα από τα πιο ωραία Τέμπλα ( 1744). Συνεχιζουμε Εμπορειό όπου θα εχουμε στάση για μπάνιο στα περίφημα ‘Μαύρα Βόλια». Επιστροφή στο ξεν/χειο, Δείπνο. Διαν/ση.

5η Ημέρα: Βολισσός – Αγία Μαρκέλλα – Χίος

Πρωινό και αναχώρηση για την Βόρεια πλευρά του νησιού. Πρώτη μας στάση , το χωρίο Βολισσός που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά λόφου, στην κορυφή του οποίου σώζεται ερειπωμένο βυζαντινό κάστρο, σχήματος τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Συνεχίζουμε με το Μοναστήρι της Αγίας Μαρκελας που είναι χτισμένο σχεδόν πάνω στην παραλία, προστάτιδας της Χίου. Η μεγάλη παραλία που αντικρίζει τα ιστορικά Ψαρά, αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι γνωστή για τα κρύα νερά και το βαθύ βυθό της. Στο τέλος της παραλίας, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα. Σε αυτό το σημείο, μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει ζεστό νερό από την γη. Χρόνος για Μπάνιο..Επιστροφή. Ξεκούραση. Δείπνο.

6η μέρα :ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΣΕΣΜΕΣ-ΑΛΑΤΣΑΤΑ-ΣΜΥΡΝΗ (προαιρετική)

07:30 Συγκέντρωση στο Τελωνείο Χίου και έλεγχος διαβατηρίων/ταυτοτήτων. 08:15 αναχώρηση από το λιμάνι της Χίου με προορισμό το λιμάνι του Τσεσμέ.

Άφιξη περίπου στις 09:00 στο λιμάνι του Τσεσμέ, έλεγχος διαβατηρίων, επιβίβαση στο πούλμαν. Η διαδρομή μας φέρνει δίπλα στον κόλπο της Ερυθραίας, που έχει μια εκπληκτική τουριστική ανάπτυξη.

Θα μας συγκινήσουν οι στάσεις μας στο χωριό Αλάτσατα και στα Βουρλά όπου θα δούμε το πολύ έντονο Ελληνικό στοιχείο. Επίσκεψη στο σπίτι του Γ. Σεφέρη. Χρόνος για καφέ. Επόμενος σταθμός μας η Σμύρνη. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και μεγάλο λιμάνι. Θα περάσουμε από τις περιοχές Γκιουζέλ Μπαχτσέ, Ναρλίντερε και Μπαλτσόβα, προάστια της Σμύρνης και φτάνοντας στο κέντρο, θα δούμε την πλατεία με το φημισμένο Ρολόι που αποτελεί σύμβολο της πόλης. Θα περιηγηθούμε στην πλατεία Αττατούρκ, στην “Ευρωπαϊκή” Σμύρνη που είναι το ωραιότερο και πιο αναβαθμισμένο τμήμα της πόλης. Η Σμύρνη όμως των αναμνήσεων και των συναισθημάτων βρίσκεται στο άλλοτε κομψό «QUAI» στην κομψή προκυμαία με τα ωραία αρχοντικά , το παλιό ελληνικό προξενείο, το εμπορικό λιμάνι, τον σιδηροδρομικό σταθμό και την περιοχή όπου ευρίσκονταν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, τα οποία κάηκαν κατά τη μικρασιατική καταστροφή. Στην περιοχή αυτή υπήρχε επίσης η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής η οποία δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς. Θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για βόλτα στην αγορά της Σμύρνης όπου θα εντυπωσιαστείτε με τους δρόμους της αγοράς και όπου μπορείτε να βρείτε αντίκες, κοσμήματα, ρουχισμό, δερμάτινα είδη κλπ. Στην συνέχεια επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά πίσω για Τσεσμέ όπου καταλήγουμε στο τελωνείο για την επιστροφή μας πίσω στην Χίο. ΄Αφιξη στο ξεν/χείο. Διαν/ση.

7η μέρα:: Νέα Μονή –Αυγώνυμα – Ανάβατος

Πρωινό και αναχωρούμε για την Νέα Μονή. Το βυζαντινό αυτό μοναστήρι ξεκινά την Ιστορική διαδρομή του όταν τρεις Χιώτες μοναχοί, ο Νικήτας, ο Ιωάννης και ο Ιωσήφ βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Κτίζεται ένα μικρό εκκλησάκι για να φιλοξενηθεί η εικόνα ( 1050), την Παλαιά Μονή. Αυτή η εντυπωσιακή και παγκοσμίως γνωστή βυζαντινή εκκλησία είναι το πιο σημαντικό μνημείο του νησιού, καθώς και μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της UNESCO. Επόμενος σταθμός μας τα Αυγώνυμα, ένα παλιό και μικρό χωριουδάκι του 11ου αιώνα που είναι κρυμμένο πίσω από τα βουνά και χτισμένο πάνω σε ένα πλάτωμα. Το χωριό αυτό είναι γεμάτο από στενά σοκάκια, ενώ τα σπίτια είναι χτισμένα σύμφωνα με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Το ηλιοβασίλεμα, η θέα προς το Αιγαίο και η μεσαιωνική Βίγλα, είναι μοναδικά κίνητρα για τον σύγχρονο περιηγητή. Αμέσως μετά, πάνω στα απόκρημνα βράχια, βρίσκεται ο Ανάβατος, ο Μυστράς του Αιγαίου πελάγους. Στο ιστορικό και μεσαιωνικό αυτό χωριό όπου μιλάει η σιωπή θα μας γοητεύσει η οικιστική συνοχή και αμφιθεατρική δομή του. Είναι όμως πολλά τα σπίτια τα οποία διατηρούνται γι’ αυτό και ο Ανάβατος δίνει την εντύπωση μιας νεκρής πόλης. Διακρίνεται ο μεγάλος ταξιάρχης που είναι το μόνο κτίσμα το οποίο φαίνεται από μακριά υπερήφανα ανάμεσα στην μυστηριακή γαλήνη της αέρινης αυτής πόλης. Στη συνέχεια σήμερα θα γνωρίσουμε μια άλλη πανέμορφη παραλία στην δυτική ακτή ,στον πεντακάθαρο γραφικό κόλπο της Ελίντας. Το τοπίο γύρω από την παραλία είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πολύ ψηλά βουνά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Κρυστάλλινα τα νερά και ολόλευκα τα βότσαλα της παραλίας, είναι στ’ αλήθεια μία μοναδική εμπειρία.

8η μέρα: Χίος-Πειραιάς-Αγρίνιο

Πρωινό και βόλτα στην αγορά για να αγοράσουμε τα περίφημα χιώτικα προϊόντα, μαστίχα, γλυκά κουταλιού, παστέλια κ.λ.π. Χαιρετούμε την Μυροβόλο Χίο γεμάτοι από εικόνες, συγκινήσεις, αρώματα, γεύσεις .Επιβίβαση στο πλοίο στις 12.15 άφιξη στον Πειραιά και αμέσως αναχώρηση για Αγρίνιο.

Τιμή Συμμετοχής : 410 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

150 € επιβάρυνση μονόκλινου

Παιδί εως 12 ετών με δυο ενήλικες 300 €

Κρατήσεις έως 18/6 με προκαταβολή 150 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

• Μεταφορές, εκδρομές όπως το πρόγραμμα με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν.

• Εισιτήρια πλοίων PIREAS/CHIOS/PIREAS σε Οικονομική Θέση

• Διαμονή στο 4**** CHIOS CHANDRIS HOTEL στην Χώρα της Χίου

• 7 Πρωινά σε μπουφέ •

7 δείπνα σε ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΠΟΥΦΕ ΣΤΟ ΞΕΝ/ΧΕΙΟ

• Συνοδός γραφείου.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

• Είσοδοι στα Μουσεία

• Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

Δηλώσεις συμμετοχής έως προκαταβολή που επιστρέφονται εφόσον η ακύρωση γίνει τουλάχιστον 15μέρες πριν την αναχώρηση.

Προαιρετικές εκδρομές:

1) ΣΜΥΡΝΗ-ΑΛΑΤΣΑΤΑ-ΒΟΥΡΛΑ (περίπου 35 €)

2) Εκδρομή στις Οινούσες περίπου 14 €

Για τα Ψαρά αναμένεται η τιμή