Προσκύνημα ΣΤΟ ΒΕΡΙΝΟ και στα ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ 1,2 Ιουλίου
08.00 Συγκέντρωση των εκδρομέων στο τραίνο, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση για Ορεινή Aιγιαλία.
Εκεί ψηλά σε λόφο του Παναχαϊκού βρίσκεται Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κτισμένη σε ύψωμα 900 μ. σε ιδιαίτερα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο από πανύψηλα δέντρα, λίγο έξω από το χωριό Βερίνο.
Ιδρύθηκε πιθανόν πριν από το 1662 μ.Χ. σύμφωνα με Σιγγίλιο της Πύλης και λειτούργησε σαν μετόχι της Μονής Ταξιαρχών.
Σήμερα είναι Ιερή εστία γυναικείου μοναχισμού από το 1987 χάριν του κτήτωρα π. Ευσέβιου Γιαννακάκη που το ανακαίνισε και εγκατέστησε μια αδελφότητα από μορφωμένες μοναχές. Με πολύ προσωπική χειρονακτική και πνευματική εργασία οι μοναχές μεταμορφωσαν τον χώρο φυτεύοντας πάνω από τρείς χιλιάδες φυτά , οπωροφόρα δέντρα και καλλωπιστικά.
Σήμερα ο τάφος του αειμνήστου Κτήτορος, π. Ευσεβίου, αποτελεί το σέμνωμα της Ιεράς Μονής, πηγή ευλογίας και παρακλήσεως
Στον ελεύθερο χρόνο μας θα ξεναγηθούμε στους χώρους της Μονής, θα προσκυνήσουμε το παρεκκλήσι του Αγίου Αλεξίου και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννου που προστατεύει θαυματουργικά τις οικογένειες που τον ευλαβούνται καθώς και του αγρούς και τους αμπελώνες τους.
Στις 12.00 αναχωρούμε για την Ραφήνα. Χρόνος για γεύμα και στις 17.30 επιβίβαση στο πλοίο στη Ραφήνα και απόπλους για Άνδρο. Στις 19.30 άφιξη στο Γαύριο και επιβίβαση στο πούλμαν και αμέσως αναχώρηση για την περιοχή Ώρες, όπου βείσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις. Η περιοχή πήρε το όνομα «Ώρες» επειδή στην Μονή ανέβαιναν οι άρχοντες και οι ναυτικοί του νησιού για να ακούσουν την ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Εντός της Ι. Μονής υπάρχουν 20 παρεκκλήσια. Μοναδικό στο είδος του είναι το Ιερό Εικονοστάσιο της Μονής από το οποίο αναβλύζει αγίασμα μέχρι σήμερα. Πολλά μοναδικά κειμήλια όπως η ιερά εικόνα της Παναγίας «Ρίζα του Ιεσσαί» η Μυροβλύτισσα υπάρχουν στο Καθολικό της Μονής. Αυτή προέρχεται από τον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως από τον 16ο αιώνα. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την αργυροκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου φιλοτεχνημένη από την Λεοντία μοναχή στην οποία χρησιμοποίησε ως υλικά πολύτιμους λίθους και αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι στα σαρκώματα της ιεράς αυτής εικόνας αντί για νήμα έκανε χρήση από της τρίχες των μαλλιών της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ι. Μονή φυλάσσεται επίσης πλήθος ιερών λειψάνων από τους αγίους της πίστεως μας πράγμα που την καθιστά σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς που ευλαβούνται και επικαλούνται τις πρεσβείες Τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μπορούμε να προσκυνήσουμε ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου προστάτη και εφόρου της Ι.Μονής , την ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου (η οποία μεταφέρθηκε στην Ι.Μονή τον 16ο αιώνα απο το Μετόχι της των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης το οποίο σήμερα είναι Ενοριακός Ναός) την γνάθο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου, τμήμα της κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, κηδευτού του Δεσπότη Χριστού, ὁ μηρός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου τού Πέρσου και πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας της Μυροβλήτυσας με την συμμετοχή πλήθος προσκυνητών
2η μέρα: ΑΝΔΡΟΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ
Το πρωί περίπου στις 07.00 αναχωρούμε για την Αγία Μαρίνα που ανακαινίσθηκε πρόσφατα.
Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της όπως και έγινε. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες. Το 1833, με διάταγμα, Η θαυματουργή εικόνα της αγοράζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στη Χώρα. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, αρχίζει την αναστήλωση της Μονής..
Συνεχίζουμε για την αρχοντική Χώρα της Άνδρου με την ωραία δομή της, τα όμορφα αρχοντικά ,τα πλακόστρωτα ,την πλατεία της Ρίβας στο κάτω άκρο της Χώρας όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη,το μικρό κάστρο,το Αρχαιολογικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1981 από δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με ευρήματα από όλο το νησί,η Καίριος Βιβλιοθήκη κ.λ.π.
Στις 11.00 αναχωρούμε για ένα άλλο εξαιρετικό προσκύνημα στην Μονή Παναχράντου. Άφιξη περίπου στις 12.00 στο μοναστήρι που βρίσκεται κυριολεκτικά γαντζωμένο πάνω στο βουνό , περιστοιχισμένο από μεγάλους βραχώδεις όγκους ,Ιδρυμένο πριν από το 960 μ.Χ. εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Η μονή παρουσιάζει, κατά το τύπο των βυζαντινών μοναστηριών, όψη φρουρίου και από το 1750 φιλοξενεί την Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος. Ηγούμενος της Μονής ο δημοφιλής και φιλόξενος Ευδόκιμος που φημίζεται και για το χάρισμά του στην μαγειρική. Θα έχουμε χρόνο μιας ώρας για προσκύνημα και ξενάγηση στη Μονή. Συνεχίζουμε με στάση στο γραφικό ψαροχώρι Μπατσί για φαγητό.
Στις 15.00 αναχωρούμε για το Γαύριο όπου επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για Ραφήνα. Άφιξη στις 18.00 και αναχώρηση για επιστροφή με στάση καθόδόν για καφέ και ξεκούραση. Άφιξη περίπου στις 22.00
ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Τιμή συμμετοχής: 80 € ΓΙΑ ΑΝΔΡΟ
10 € ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝΟ
Το GRANDE Tours προσφέρει :
- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν
- Εισιτήρια πλοίων ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ- ΡΑΦΗΝΑ σε οικονομική θέση