ΣΥΡΟΣ «Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

    

Αναχ.15-17/6/2019

 

1η μέρα; ΑΓΡΙΝΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΣΥΡΟΣ

Συγκέντρωση στο τραίνο 03.00 και αναχωρούμε για τον ΠΕΙΡΑΙΑ  όπου στις 07.30 θα αποπλεύσουμε με την ΒLUE STAR για ΣΥΡΟ.

΄Αφιξη στο νησί. Τακτ/ση σε ξενοδοχείο στην Ερμούπολη. Χρόνος για γεύμα και ξεκούραση.Στις 18.00 αναχωρούμε για  Βόλτα στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω

Σύρου. Θα ξεναγηθούμε στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων (1633) με την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (1635).Περιδιαβαίνοντας σε στενά πλακόστρωτα δρομάκια με  την υπέροχη θέα φτάνουμε στο Μουσείο του Μ. Βαμβακάρη. Δημιουργήθηκε το 1995, σε μια παλιά κατοικία η οποία αποκαταστάθηκε για να φιλοξενήσει τα αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη που γεννήθηκε στη Άνω Σύρο το 1905 και πέρασε εκεί τα πρώτα του χρόνια.

Στο μικρό μουσείο υπάρχουν φωτογραφίες και παλιά ενθυμήματα του, χειρόγραφα κείμενα του με στίχους, το δαχτυλίδι και το ρολόι του….

Στην περιοχή Πιάτσα, στον πιο κεντρικό δρόμο της Άνω Σύρου, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό μπαλκονάκι με όμορφη θέα, στο οποίο έχει τοποθετηθεί η προτομή του.

Επιστροφή στην Ερμούπολη..Δείπνο σε γραφικό ταβερνάκι της Χώρας.

 

2η μέρα:ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ

Πρωινό και  αναχώρηση  για να ανακαλύψουμε την Αρχοντική

Ερμούπολη. Θα επισκεφθούμε τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η τρίκλιτη αυτή βασιλική, η Παναγία των Ψαριανών, είναι η δεύτερη χρονολογικά εκκλησία της Ερμούπολης και χτίστηκε το 1828. Εδώ βρίσκεται η περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα από τα πρώτα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Συνεχίζουμε με την εκπληκτική Πλατεία Μιαούλη. Εδώ Βρίσκεται ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη (1889). Στο κέντρο της η μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής (1907) με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.

Γύρω από την πλατεία ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Δημαρχείο. Ένα από τα μεγαλύτερα Δημαρχεία της χώρας, το οποίο χρειάστηκε 22 χρόνια για να τελειώσει, θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Ένα μνημειώδες και «ρητορικό» έργο αστικής αρχιτεκτονικής, ικανό να εκφράσει την ακμάζουσα πόλη. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γερμανός Ερνέστο Τσίλερ.

Την Αρχοντιά της πόλης θα βρούμε ακόμη στο Θέατρο Απόλλων.Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης χτίστηκε το 1862-1864 με σχέδια του αρχιτέκτονα της Λέσχης P. Sampo και γνώρισε πολλές στιγμές δόξας μέχρι την Κατοχή, οπότε καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Δεν θα ξαναέρθει ποτέ στην αρχική του κατάσταση αν και μεταπολεμικά δόθηκαν κάποιες θεατρικές παραστάσεις με κορυφαία αυτή της Μαρίας Κοτοπούλη, στις 24 Μαρτίου 1953, την τελευταία της ζωής της. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη τοπική αντίληψη ότι το «Απόλλων» αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Λίγο πιο πάνω από το Θέατρο Απόλλων βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου που θεμελιώθηκε το 1849 με σχέδια του Γ. Μεταξά και τελείωσε μετά από εργασίες 61 ετών.

Περπατούμε ως  την Συνοικία Βαπόρια. Το πρώτο ηγετικό στρώμα της τοπικής κοινωνίας συγκροτήθηκε από μεγαλοαστικές οικογένειες όπως των Ράλλη, Ροδοκανάκη, Νεγρεπόντη, Μαυροκορδάτου κ.α. που είχαν τα σπίτια τους εδώ.

Μνημείο του Άταφου Στρατιώτη. Το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας .έργο του γλύπτη.  Περιήγηση στους δρόμους της πόλης .Δείπνο σε  ταβερνακι.

 

3η ΗΜΕΡΑ: ΓΥΡΟΣ  ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 

Πρωινό και το εσωτερικό του νησιού μας περιμένει με τα  μικρά χωριουδάκια του. Στάση στον  Αζόλιμνος που πανηγυρίζει σήμερα της Αγίας Τριάδας στο εκκλησάκι της Ανάληψης. Συνεχίζουμε με την Βάρη, απέχει επτά χιλιόμετρα από την Ερμούπολη και είναι το μεγαλύτερο και το παλαιότερο χωριό της Σύρου. Υπάρχουν ερείπια προϊστορικού οικισμού, τάφοι ρωμαϊκής περιόδου καθώς και το πυργόσπιτο του Γουλανδρή.

Επόμενο χωριό η φημισμένη  Ντελλαγκράτσια του Βαμβακάρη, αποτέλεσε για πολλά χρόνια το θέρετρο των πλουσίων Συριανών. Το πρώτο όνομα προέρχεται από την αρχαία Ποσειδωνία, που εικάζεται ότι βρισκόταν εκεί, ενώ το δεύτερο από τη μικρή καθολική εκκλησία Mari Della Grazia (Παναγία της Χάριτος)

Ακολουθεί ο  κόλπος του Φοίνικα  με το ομώνυμο μεγάλο αγροτικό, ψαράδικο και τουριστικό χωριό, λιμάνι πριν από χιλιάδες χρόνια των Φοινίκων, απ’ όπου μάλλον πήρε και το όνομα του. Στάση για καφέ. Συνεχίζουμε με στάση  στον γραφικο χωριό Γαλησσά. Ένα πρώην αγροτικό χωριό που τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε στην  πλέον τουριστική περιοχή του νησιού. Η υπέροχη παραλία, ο πασίγνωστος λόφος της Αγίας Πακού  με το γραφικό εκκλησάκι καθώς και το λιμανάκι με την μικρή προβλήτα είναι μερικά από τα σημεία που μπορεί να θαυμάσουμε.

Χρόνος για περίπατο και  γεύμα..Επιστρέφουμε αφού πρίν συναντίσουμε το Κίνι στη δυτική πλευρά της Σύρου. Ενα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι, με αμμώδη ακτή. Δίπλα βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας , κτισμένο κατά τον προηγούμενο αιώνα, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τις εξαιρετικές εικόνες που απεικονίζουν το βίο της Αγίας. Στο μοναστήρι λειτουργεί έκθεση χειροποίητων υφασμάτων  φτιαγμένων με τον παραδοσιακό αργαλειό. Στο λόφο του χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο και αναβιώνει το έθιμο «Φωταρίδες». Κοντά στην παραλία του χωριού βρίσκεται το «Μουσείο αλιευτικών σκαφών, εργαλείων, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων» , το μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους στις Κυκλάδες. Συνεχίζουμε με  επίσκεψη σε Βιοτεχνία λουκουμιών όπου θα θαυμάσουμε την τεχνική παραγωγής των φημισμενων λουκουμιών του νησιού αλλά και να τα γευθούμε.

Επιστροφή στο λιμάνι της Ερμούπολης ,επιβίβαση στο ποίο και απόπλους για ΠΕΙΡΑΙΑ. Άφιξη περίπου στις 19.30 και αμέσως αναχώρηση για Αγρίνιο.  Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 23.30

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

Τιμή συμμετοχής:        κατ’ άτομο για διαμονή σε δίκλινο:          195  €

Επιβάρυνση μονόκλινου                            55 €

 

Στην τιμή περιλαμβάνoνται:          

  • 1.-  Διαμονή με πρωινό στο ξενοδοχείο 3*** sup. στην ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

2.-  Μετακίνηση σε όλους τους παραπάνω προορισμούς με άνετο πούλμαν

3.-   Εισιτήρια πλοίων σε οικονομική θέση

4.-  Δυο πλούσια πρωινά

5.-  Δυο  δείπνα ή γεύματα σε ταβερνάκια

6.-  Ασφάλεια αστικής ευθύνης

7.- Συνοδός του Γραφείου μας

 

Δεν περιλαμβάνονται:

1.-       Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

2.-       Είσοδοι σε μουσεία και χώρους

 

Παρατηρήσεις:

  • Δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο έως 19/5 με   προκαταβολή 90 €

 

  • Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να τροποποιηθεί για την καλύτερη έκβαση της εκδρομής