9-11/3/2019   ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ-ΓΡΕΒΕΝΑ-ΔΙΣΠΗΛΙΟ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ 

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  ΚΑΙ ΦΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κούλουμα ΣΤΟ ΗΡΕΜΟΤΕΡΟ τοπίο της Ελλάδας, στις ΠΡΕΣΠΕΣ

Μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα είναι η Καστοριά, μια από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού τους ιστού.

Την Κυριακή της Αποκριάς στις πλατείες της πόλης στήνονται μεγάλες φωτιές τηρώντας ένα προχριστιανικό έθιμο τις Μπουμπούνες.Μέχρι οι φωτιά να σβήσει και να πάρει μαζί της τα κακά πνεύματα και να μπούμε αγνοί στην Σαρακοστή.

Φωτιές, χορός και έθιμα που πηγαίνουν πίσω στους αιώνες..και στην Κοζάνη.  Εδώ ανάβουν οι Φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες στήνεται χορός με αρχαϊκά, σατυρικά χαρακτηριστικά.

1η μέρα: Αγρίνιο – Χρυσοβίτσα – Γρεβενά – Δισπηλιό – ΚαστοριάΙ

 06.45 Συγκέντρωση στο «τραίνο», Πλατεία Μαβίλη και αναχώρηση για Καστοριά. Στην αρχή της Εγνατίας μικρή παράκαμψη μας φέρνει στο χωριό Χρυσοβίτσα. Στο κέντρο του χωριού η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοβίτσας. Ένδοξο και πλούσιο το μοναστήρι. Το χωριό πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας, που με θαυμαστό τρόπο έφυγε από το χωριό Στριγγανία της Τριχωνίδας και το ναό της «Χρυσοβίτζης», όπου για πρώτη φορά βρέθηκε η εικόνα το 533 μ.Χ. Μετά από θαυμαστή περιπλάνηση, έφτασε στο δάσος του χωριού Παλαιόμυλος, Χρυσοβίτσα σήμερα.

Χρόνος για προσκύνημα και ξενάγηση στην Μονή αλλά και για καφέ στα  μικρά καφενεδάκια του χωριού.

Στις 10.30  αναχώρηση για τα Γρεβενά όπου η «απουκρά» γιορτάζεται παντού. Οι  κομπανίες με τα  χάλκινα παίζουν και τραγουδούν τα ντόπια δημοτικά και οι μεζέδες μοσχοβολούν περιδιαβαίνοντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης. Χρόνος για βόλτες και γεύμα.

Στις 14.οο αναχωρούμε για το Δισπηλιό. Προϊστορικός λιμναίος οικισμός. Βρίσκεται στη θέση «Νησί», στη νότια όχθη της Ορεστιάδας λίμνης. 

Στο αρχαιολογικό πάρκο έχει δημιουργηθεί μία πιστή αναπαράσταση ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού με οκτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη. Ξενάγηση στο χώρο. Στις 16.30 αναχωρούμε για Καστοριά. Η άποψη της πόλης από μακριά μαρτυρά την  αρχοντιά της. Τα υπέροχα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων είναι αποδείξεις της ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία. Σήμερα ζυγιάζεται ήσυχα στις όχθες της πανέμορφης λίμνης, ανάμεσα στα ατάραχα αρχοντικά και στις πολυκατοικίες­, στο ιστορικό­ βάρος των πολύτιμων βυζαντινών μνημείων της. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, στην συνοικία Χλόη. Βόλτα για καφέ στην παραλία της πόλης. Το βράδυ δείπνο σε ταβερνάκι με ζωντανή μουσική.

2η μέρα: Νυμφαίο-Φανοί στη Κοζάνη-Μπουμπούνες στην Καστοριά

Μετά το πλούσιο πρωινό 8.30  αναχωρούμε για να επισκεφθούμε την Παναγία την Μαυριώτισσα που χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού σένα ομορφο τοπίο στις όχθες της λίμνης.Το καθολικό της Μονής είναι Ξυλοσκεπής Βασιλική με εξαιρετικές τοιχογραφίες εσωτερικά και εξωτερικά που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Χρόνος για προσκύμημα.

Συνεχίζουμε για να εξερευνήσουμε το σπήλαιο του Δράκου,ένα από τα ενδιαφέροντα λιμνέα σπήλαια. Στις 10.30 αναχωρούμε για το περίφημο Νυμφαίο. Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης , σύμφωνα με την UNESCO . Στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco διεκδικεί το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός αγκαλιάζεται  από  ένα δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε εποχές ακμής. θα περιπλανηθούμε στο καταπληκτικό χωριό, θα φθάσουμε μέχρι το Πάρκο  άγριας ζωής όπου ζει αξιοπρεπώς η καστανή αρκούδα με το πρόγραμμα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και αφού χορτάσουμε ομορφιά θα αναχωρήσουμε για την όμορφη Κοζάνη.

        Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσουμε τις διάφορες εκδηλώσεις, μία από αυτές είναι και η οινογευσία από τους διάφορους παραγωγούς που μας δίνουν να δοκιμάσουμε τα ποτά τους. Περίπου στις 15.00 αρχίζει η μεγάλη παρέλαση.Το απόγευμα ανάβουν οι πρώτοι φανοί και το γλέντι φουντώνει μαζί με το αναμά τους. Στη συνέχεια αναχωρούμε για την Καστοριά όπου κατά την διάρκεια του δείπνου μας περιμένει ζωντανή μουσική για να κάνουμε το δικό μας γλέντι. Διανυκτέρευση.

3η μέρα: Κούλουμα και πέταγμα αετού στις Πρέσπες

Πρωινό και στις 09.00 μεταβαίνουμε στο υψηλότερο σημείο της πόλεως για να ξεναγηθούμε σε δύο εξαιρετικά Βυζαντινά Μνημεία. Η Παναγία Η Κουμπελίδικη που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μακεδονίας. Χτισμένος μεταξύ 9ου-11ου αι. με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Συνεχίζουμε

με ξενάγηση στο Ναό Ταξιαρχών. Ο ναός κτίστηκε τον 9ο αι. επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Πρόκειται για μικρή,τρίκλιτη, θολοσκέπαστη βασιλική, με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Στο εσωτερικό του, ο Ναός είναι ολόγραφος με τοιχογραφίες. Οι παλαιότερες χρονολογούνται στις αρχές του 10ου αι.-

Στις 10.30 αναχώρηση για τις ΠΡΕΣΠΕΣ. Τα «υγρά» σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη FYROM, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών αποτελεί διαχρονικό  προορισμό για τους φυσιολάτρες. Εδώ θα έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε την πλωτή γέφυρα μήκους 650 μέτρων και να επισκεφθούμε το νησάκι της Μικρής Πρέσπας, τον Άγιο Αχίλλειο. Συνεχίζουμε μέχρι τον Λαιμό όπου οι ντόπιοι κερνούν τι άλλο από φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα  γιορτάζοντας τα Κούλουμα, ενώ αετοί γεμίζουν τον ουρανό. Παραμονή για γνωριμία, βόλτα, φαγητό  στους Ψαράδες με θέα τα κρυστάλλινα νερά.

Ο Δήμος  προσφέρει σαρακοστιανά εδέσματα και θα υπάρχουν και χορευτικά συγκροτήματα.  Στις 15.00 αναχώρηση για επιστροφή με στάση καθόδόν για καφέ και ξεκούραση. ΄Αφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21.0Ο

 

Τιμή συμμ : 145,00  € κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

                        118,00  €  παιδάκι 5-12 ετών σε τρίκλινο με δύο ενήλικες

                        69,00  € επιβάρυνση μονόκλινου

 

Το  GRANDE Tours προσφέρει :

  • Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Δυο διαν/σεις στο ξενοδοχείο   CHLOE 3***  SUPERIOR
  • Πλούσια πρωινά μπουφέ
  • Δυο δείπνα σε ταβέρνα με ανοικτό μενού και ζωντανή μουσική και γλέντι
  • Συνοδός γραφείου
  • ΦΠΑ

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.- Είσοδοι σε μουσεία και χώρους

2.- Το τέλος διαν/σης για την Ελλάδα 1,5 € το δωμάτιο την βραδυά

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  8/2 με προκαταβολή 50 €