ΔΙΗΜΕΡΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ  16,17/2   ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-Ι.ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ

Θέλω η βρυσούλα η ρεματιά,

παλιές γλυκές μου αγάπες,

να μου προσφέρουν γιατρικό

τ’ αθάνατα νερά τους…

    Θέλω του λόγγου τα πουλιά

    με τον κελαηδισμό τους

    να με κοιμίζουν το βραδύ

   να με ξυπνούν το τάχυ…

                           Κώστας Κρυστάλλης                    

1η μέρα : Αγρίνιο – Συρράκο

07:00 Συγκέντρωση στo τραίνο και αναχώρηση για τα πανέμορφα Πέτρινα Χωριά της Ηπείρου, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες με στάση για καφέ καθόδόν πριν τα Γιάννενα. Αφού πάρουμε για λίγο την Εγνατία συνεχίζουμε με επαρχιακό δρόμο μέσω των χωριών Κουτσελιό-Χαροκόπι-Κέδρος-Πετροβούνι και φθάνουμε στο πέτρινο μεγαλοχώρι, το Συρράκο. Το χωριό είναι  ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο. Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο.

Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων.Πολλά οικήματα είναι μεγάλα και πλούσια, κάτι που μαρτυρά την οικονομική άνθηση του Συρράκου στο παρελθόν. Εδώ γεννήθηκαν ο Φιλικός Ιωάννης Κωλέττης, που εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας, ο ποιητής  Γιώργος Ζαλοκώστας και ο “ποιητής του βουνού” Κώστας Κρυστάλλης. Κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού θα βρούμε εύκολα και το σπίτι του Κ. Κρυστάλλη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο ‘οπου το απόγευμα  θα γίνει μικρή ξενάγηση.Μέσα  από τις αίθουσες του ξετυλίγεται η ιστορία του χωριού. Στην πλατεία με τα δύο τεράστια πλατάνια βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά στην πλατεία θα βρούμε και τη θαυμάσια σκεπαστή πέτρινη βρύση της “Γκούρας” με τρία στόμια, τα οποία μας προσφέρουν όλο το χρόνο παγωμένο και καθαρό βουνίσιο νερό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο, τριώροφο σχολείο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κτίσμα του χωριού και σήμερα το ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενήσει. Περνώντας την πέτρινη πύλη, βαδίζουμε σε πανέμορφα καλντερίμια περνώντας πέτρινα γεφύρια και βρύσες και φθάνουμε στο ξενοδοχείο. Τακτ/ση. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και βόλτα στα πλακόστρωτα.To απόγευμα μικρή ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που μέσα από τις αίθουσες του ξετυλίγεται η ιστορία του χωριού. Το βράδυ δείπνο με παραδοσιακά νόστιμα εδέσματα.

2η μέρα: Ι. Μονή Κηπίνας-Καλαρρύτες-Πράμαντα-Αγρίνιο

Πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και αναχωρούμε για  Ι.Μονή Κηπίνας. Φωλιασμένη σε βράχο με μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και αγιογράφηση μας γοητεύει. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές. Ο μικρός ναός της Μονής είναι γεμάτος με αγιογραφίες του 17ου αιώνα.

Επόμενος σταθμός μας οι Καλαρρύτες. Χτισμένοι πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Πέτρα και ξύλο παντού και σ΄αυτό το όμορφο χωριό. Στάση για καφέ και περίπατο. Συνεχίζουμε για Πράμαντα όπου στην μεγάλη πλατεία με την πέτρινη βρύση και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής θα έχουμε χρόνο για φαγητό.

Στις 14.30 αναχώρηση για επιστροφή με στάση στην όμορφη Ροδαυγή που κτισμένη πάνω από τα νερά του Αράχθου μας γοητεύει. Χρόνος για καφέ στην μεγάλη πλατεία που δεσπόζει και εδώ Αγία Παρασκευή και στις 17.30 αναχώρηση για επιστροφή.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής :  68 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

20 € επιβάρυνση μονόκλινου

Το GRANDE Tours προσφέρει :

1.- Μεταφορά με άνετο πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν

2.- Διαμονή σε ξενοδοχείο

3.-Δείπνο με παραδοσιακά πιάτα

4.- Πρωινό  μπουφέ

Δηλώσεις συμμετοχής  εως 20/1 με προκαταβολή 30 €