ΓΥΡΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ-Ι.Μ.ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-

I.ΜΟΝΗ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ  21/10/2018   

 06.00 Συγκέντρωση και αναχ/ση για Πέραμα. Στις  09.45 επιβίβαση στο πλοίο  και αναχ/ση για Σαλαμίνα περνώντας δίπλα από το Ναύσταθμο με τα πολεμικά μας πλοία. Άφιξη περίπου στις 10.00

Η Σαλαμίνα μοιάζει με τον Πόρο και τις Σπέτσες λένε οι ντόπιοι. Και το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν περπατήσεις στα στενά της. Εδώ, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια και κουκλίστικα σπιτάκια με κεραμοσκεπές θα ξετρυπώσεις το ναό του Αγίου Δημητρίου και θα δεις το τάμα του Καραϊσκάκη αλλά και τον τάφο του Ρουμελιώτη αρχιστράτηγου. Τα κοντινά στην πόλη Σελήνια είναι χαρακτηριστικό δείγμα παραθαλάσσιου οικισμού της Σαλαμίνας με καλοδιατηρημένα παλαιά σπίτια και αρχοντικά.

Συνεχίζουμε  μέχρι την περιοχή της Μονής Φανερωμένης . Εδώ στέκει μονάχο το διοικητήριο του παλαιού ναυστάθμου, ένα λιτό κτίριο αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής, στο οποίο πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του ο πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας Άγγελος Σικελιανός ,του Άρχοντα της λαλιάς μας.. ,ο οποίος λάτρεψε την ηρεμία και τα χρώματα του τοπίου  και στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στον λυρικό ποιητή και εμπνευστή της «Δελφικής ιδέας». Συνεχίζουμε με επίσκεψη στην Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης  του 11ου αι., όπου στο προαύλιο της είναι ενταφιασμένος ο Οπλαρχηγός Γκούρας. Κατευθυνόμαστε προς Παλούκια. Μία στάση στο ζαχαροπλαστείο Μπεγνής επιβάλλεται.

Ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου υπάρχει στο νησί, το δάσος των Κανακίων. Η ημερήσια επίσκεψη αρκεί για να πάρεις μια πρώτη γεύση από τη γενέτειρα του Ευρυπίδη, την Κόλουρι της αρχαιότητας. Στάση για γεύμα. Από την Κούλουρη αναχωρούμε με το Φέρρυ Μπώουτ για Ν. Πέραμο.

Συνεχίζουμε για Mάνδρα. Ένα άλλο αξιόλογο προσκύνημα στην Μονή Γοργοεπηκόου μας  περιμένει. Το Άγιο Εικόνισμά της θαυματουργής Παναγίας Γοργοεπηκόου, αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος πριν το 1900. Η Παναγία κρατάει «το θείο βρέφος στην αγκαλιά της σαν σε θρόνο χερουβικό, με ιλαρό το πρόσωπο της, με γλυκύτατους οφθαλμούς και ένα αμυδρό μειδίαμα στα χείλη». Την εικόνα αγόρασε από το Άγιο Όρος μία οικογένεια από τη Σμύρνη και σαν πολύτιμη κληρονομιά πέρασε από γενιά σε γενιά και τελικά έφτασε στα χέρια της Ιφιγένεια Αναπλιώτου λίγο πριν  την καταστροφή της Σμύρνης.Μετά από το 1922 πέρασε στην Ελλάδα και από εκεί  στο Μοναστήρι. Χρόνος μιας ώρας για προσκύνημα και ξενάγηση στο Μοναστήρι που γιορτάζει στο Γεννέσιο της Θεοτόκου. Στις 17.00 αναχώρηση για επιστροφή. Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21.00

 

                         Τ Ε Λ Ο Σ  Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

Τιμή συμμ. : .28 Euro

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  1. Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Εισιτήρια Φέρρυ-Μπώουτ