ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

        ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ  1940

        ΚΟΝΙΤΣΑ-ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ-ΒΟΥΡΠΙΑΝΗ-   ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-ΚΑΛΠΑKΙΑ                 

                                                                 26,27,28/10

1η μέρα : Αγρίνιο-Ιωάννινα- Κόνιτσα –Γεφ.Κλειδωνιάς

Συγκέντρωση  στις 14.00 στο τραίνο και αναχώρηση για τα πανέμορφα χωριά της Ηπείρου που λέγονται Μαστοροχώρια αλλά και την  γραφική Κόνιτσα. Eδώ γράφτηκαν  οι Ηρωικές στιγμές του Έπους του  «40». Άφιξη στα Ιωάννινα και αμέσως περιδιαβαίνουμε την πόλη  του Κάστρου, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Αργυροτεχνίας. Η  Ιστορία της τέχνης των ντόπιων Αργυροχρυσοχόων  σε όλο της το μεγαλείο. Χρόνος για καφέ η γλυκό και στις 18.00 αναχωρούμε για Κόνιτσα. Στάση για να θαυμάσουμε το ψηλόλιγνο γεφύρι της Κλειδωνιάς.  Άφιξη. Τακτ/ση στο ξεν/χείο. Ξεκούραση και στις 19.30 παρακολούθηση της διαδικασίας του «καζανέματος» της απόσταξης του τσίπουρου. Θα γευτούμε φρέσκο τσίπουρο και στη συνέχεια θα δειπνίσουμε στην ταβέρνα του ξενοδοχείου με μουσική  με D.J.

2η μέρα: Κόνιτσα- Μαστοροxώρια (Βούρπιανη-Πυρσόγιαννη-Κεφαλοχώρι  – Δροσοπηγή)   «Καλπάκια» Πρωινό και συνεχίζουμε για να περπατήσουμε την  Κόνιτσα. Η γοητευτική κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα κι έχει θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας, όπου συναντώνται τρεις ποταμοί: Βοϊδομάτης, Αώος και Σαραντάπορος. Στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, ανάμεσα στις κεραμοσκεπές, ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, με τις ρίζες του να φτάνουν στην τουρκοκρατία. Ολόκληρη η πόλη όμως συντίθεται από την αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακών πέτρινων κτισμάτων, παλιών αρχοντικών, πλακόστρωτων στενών, εκκλησιών και μοναστηριών που δίνουν το δικό τους στίγμα σε όλη την περιοχή. Στη δεξιά πλευρά της, ο ποταμός Αώος βάζει τη δική του «σφραγίδα». Αφού προσκυνήσουμε το σπίτι όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια ο Άγιος Παίσιος θα θαυμάσουμε αρχοντικά που βρίσκονται στην Ανω Κόνιτσα, όπως το πατρικό της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά, που έχει ανακαινιστεί και τα αρχοντικά, της οικογένειας Σίσκου και του Χουσεΐν Μπέη.

Συνεχίζουμε με το γεφύρι της Κόνιτσας,  πάνω στον Αώο, σύμβολο της πόλης. Το γεφύρι έγινε από τον Πυρσογιαννίτη Ζιώγα Φρόντζο και η κατασκευή του κράτησε 48 χρόνια (1823 – 1871). Στη μέση ακριβώς του γεφυριού υπάρχει καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς για τη δύναμη και την ένταση του αέρα..!

Στις 10.30 αναχωρούμε για τα ονομαστά Μαστοροχώρια εκεί όπου έζησαν και δημιούργησαν οι περίφημοι πετράδες(κτιστάδες) και οι πελεκάνοι (λιθοξώοι). Πρώτος σταθμός μας  η  Βούρπιανη. Οι κάτοικοί του ήταν ξακουστοί κτιστάδες και ξυλουργοί .Το 1895 ιδρύθηκε στο χωριό ένα σχολείο που έμελε να γίνει πρότυπο σχολαρχείο ολόκληρης της επαρχίας Κόνιτσας. θα επισκεφθούμε τον Ιερό ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα. Μια στάση στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και τα δύο παραδοσιακά καφενεία .

Επόμενο χωριό όπου θα σταθούμε είναι η Πυρσόγιαννη. Το χωριό με τους πλέον ξακουστούς μαστόρους που ταξίδεψαν σε όλη την Βαλκανική και έφθασαν μέχρι το Αφγανιστάν. Περίπατος στα καλντερίμια με τα όμορφα πέτρινα σπίτια γύρω καθώς και τις εκκλησιές.

Συνεχίζουμε για Κεφαλοχώρι, όμορφο χωριό ,δίπλα του το περίφημο γεφύρι της Ζέρβας. Έκπληξη η αρχόντισσα Δροσοπηγή  ή Κάντσικο βρίσκεται σε ύψος 1.050 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα όπου τον Νοέμβριο του 1940 κατά την ιταλική εισβολή έγιναν σκληρές μάχες. Στην είσοδο του χωριού ξεχωρίζει το λιθόκτιστο Καντσιώτικο γεφύρι (κτίσμα του 1747, όπως αναφέρει η εντοιχισμένη πλάκα) που δρασκελίζει την κοίτη του Σαραντάπορου. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν βαρελάδες, κτηνοτρόφοι, αλλά κυρίως κτιστάδες.Μάλιστα, πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν για δουλειά στην Αμερική, στο Σουδάν, στην Περσία και δούλεψαν εκεί σε δημόσια έργα. Στην καλοδιατηρημένη πλατεία με τον πλάτανο που φυτεύτηκε το 1886, ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1930).

Επιστροφή στην Κόνιτσα. Ξεκούραση και στις 16.30 αναχώρηση για το Καλπάκι για να παρακολουθήσουμε την αναπαράσταση της περίφημης Μάχης του έπους του  40 στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Καλπάκια». Επιστροφή στις 21.00. Δείπνο και γλέντι.

3η μέρα: Κόνιτσα – Μολυβδοσκέπαστη – Μπουραζάνι-Πέραμα – Αγρίνιο

Πρωινό και αναχωρούμε για την Μονή  Μολυβδοσκέπαστης. Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο. Τον Ιούλιο του 1943 η μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, κάηκαν τα κελιά και η τραπεζαρία και λεηλατήθηκε το καθολικό της. Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και  καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.

Συνεχίζουμε για το περίφημο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής).Εκεί θα περιηγηθούμε (προαιρετικά)  με λεωφορείο υπό την συνοδεία των υπευθύνων του Πάρκου. Θα μάθουμε για  τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής του λεκανοπεδίου Κόνιτσας –Μπουραζανίου -Μολυβδοσκεπάστου, των Εθνικών Δρυμών- θέσεις Natura 2000 στην περιοχή και των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων. Η άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια) θα μας γοητεύσει. Επιστροφή στο ξενοδοχείο Μπουραζανι όπου θα έχουμε χρόνο για γεύμα.Στις 15.30  περίπου αναχώρηση για  το σπήλαιο Περάματος για περιήγηση(προαιρετική)  και για καφέ και ξεκούραση στα Γιάννενα. Στις 18.30 αναχ/ση για Αγρίνιο με στάση για καφέ  καθοδόν και άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21.00

Τιμή συμμ. : 95 € κατ΄άτομο στο δίκλινο  –   65 € παιδί 5-12 ετών σε τρίκλινο    50 € επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται:

 1.- Μεταφορά με άνετο  κλιματιζόμενο πούλμαν

2.- Διαμονή στο άνετο παραδοσιακά επιπλωμένα  ξενοδοχείο ‘ΠΑΝΟΡΑΜΑ’

3.-Δυο Πλούσια παραδοσιακά πρωινά και Δυο Δείπνα  με μουσική D.J.

ΔΕΝ περιλαμβάνεται:

1.-ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

2.-Είσοδοι σε χώρους και Μουσεία

ΔΗΛ.συμμ. εως 10/10 με προκ/λη 40 €