ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ 15-16/2/2020

ΣΑΜΑΡΙΝΑ-ΣΜΙΞΗ-ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΠΗΛΑΙΟ

1η μέρα : Αγρίνιο-Σμίξη-Βασιλίτσα-Σαμαρίνα-Γρεβενά

06:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση από για να εξερευνήσουμε τις ομορφιές της Πίνδου και του Ορεινού Νομού Γρεβενών.Στάση για καφέ πριν πάρουμε την Εγνατία για μισή ώρα και συνεχίζουμε με ωραιότατη διαδρομή περνώντας από τούνελ, γέφυρες με ωραιότατες απόψεις στην Πίνδο και στην φύση γενικότερα. Περνώντας έξω από Μέτσοβο, φθάνουμε στο ΝομόΓρεβενών καιπαράκαμψη της Εγνατίας μας φέρνει μέσω του χωριου Μαυραναίικα στη Σμίξη ένα από τα πλέον φημισμένα βλαχοχώρια. Στάση στο όμορφο χωριό ανάμεσα στον Εθνικό Δρυμό “ΒάλιαΚάλντα” και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Συνεχίζουμε και φτάνουμε στη Βασιλίτσαπερίπου στις 12.00.
Η Βασιλίτσα βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου. Η βάση του χιονοδρομικού βρίσκεται σε υψόμετρο 1645m και η κορυφή του στα 2115m.
Είναι ίσως το ομορφότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας καθώς από τις πλαγιές του έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει τις γύρω οροσειρές (Τύμφη, Σμόλικα, Γράμμο). Έχει συνολικά 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους), 17 πίστες που καλύπτουν 16 χλμ. και άπειρα χλμ. διαδρομών εκτός πίστας.
Είναι σίγουρα το χιονοδρομικό με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης. Χρόνος ελεύθερος να απολαύσουμε το χιόνι και στις 14.00 αναχωρούμε για την περίφημηΣαμαρίνα.
Γνωστά χωριά της περιοχήςη Αβδέλλα, από όπου κατάγονταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων (οι αδερφοί Μανάκια) και το Περιβόλι. Φτάνουμε στην Σαμαρίνακαι θα ’έχουμε χρόνο για περίπατο.Λίγο το γνωστό δημοτικό άσμα, λίγο το υψόμετρο στα 1.450 μ. που το καθιστά ως το ορεινότερο χωριό της χώρας, η Σαμαρίνα έχει γίνει γνωστή σε όλους. Στη βόλτα στο χωριό θα δούμε την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς (1812), έναν ναό με δύο εξαιρετικά περίεργα στοιχεία το θεόρατο πεύκο που έχει ριζώσει μέσα στο ιερό και το άλλο είναι το μέγεθος του ναού, με το δυσανάλογα μεγάλο μήκος. Επίσης, οι δύο παλιές νεροτριβές (ντριστέλες) του χωριού πουη μία λειτουργεί ως υπαίθριο μουσειακό έκθεμα.Χρονος για γευμα στα ξεστά ταβερνάκια του χωριου.
Στις 17.00 αναχωρούμε για τα ΓΡΕΒΕΝΑ, την πόλη των Μανιταριών.
Μικρή βόλτα στην πόλη και τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Χρόνος για ξεκούραση. Το βράδυ δείπνο με σπιτική ντόπια κουζίνα στο ξενοδοχείο. Διαν/ση.

2ηημερα:Γρεβενά-Ζιάκας-Σπήλαιο-Γεφύρι – Αζιζ Αγα-Αγρίνιο

Πρωινό και αναχώρηση 10.30 για τα χωριά του Όρλιακα
Μικροί οικισμοί χαμένοι στις πλαγιές και τις χαράδρες, χωριά-αετοφωλιές σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, στον ορεινό όγκο της Βόρειας Πίνδου, άγνωστοι προ Εγνατίας μολονότι είναι πνιγμένοι στις φυσικές ομορφιές και κουβαλάνε βαρύ ιστορικό φορτίο.Οι κάτοικοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την «προίκα» της Φύσης.
Αυτόν τον «άγνωστο», αλλά μαγευτικό τόπο σήμερα θα εξερευνήσουμε. Ζιάκας το πρωτο χωριό φέρει το όνομα του Θ.Ζιακα του Ήρωα της Μάχης του 1854 εναντίον των Τούρκων. Συνεχίζουμε με το γραφικό Σπήλαιο. Ένα από τα χωριά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς , το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σταυρός και είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας.Εδώ θα έχουμε χρόνο για να επισκεφθούμε τηνεκπληκτική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Σύμφωνα με τη λιθανάγλυφη κτητορική επιγραφή, αναφέρεται ο σταυροπηγιακός χαρακτήρας της μονής. Το καθολικό, αφιερωμένο στην Παναγία, ιδρύθηκε στα 1633, επί αρχιεπισκόπου Γαβριήλ από τη Μηλιά Μετσόβου. Θα θαυμάσουμε τις υπέροχες αγιογραφίες και στη συνέχεια θα έχουμε χρόνο για γεύμα στα ταβερνάκια με τα τοπικά εδέσματα.
Στις 14.30 αναχώρηση για το Τρίκωμο όπου θα δουμε ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια των Γρεβενών, το γεφύρι του Αζίζ Αγά. Λέγεται πως δύο φορές κατέρρευσε λίγο πριν τα εγκαίνια και το μήνυμα του Αζίζ Αγά (χρηματοδότη του γεφυριού) στον πρωτομάστορα ήταν σαφές: «το γεφύρι ή το κεφάλι σου». Τελικά το γεφύρι ολοκληρώθηκε το 1727 και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα σωζόμενα γεφύρια της Μακεδονίας, με 15 μ. άνοιγμα και συνολικό μήκος 70 μ..Γοητευμένοι από την φύση,τα πολλα νερά και τα γεφύρια αναχωρούμε για επιστροφή στις 17.30.Στάση για καφέ καθόδον. Άφι-ξη περίπου στις 21:00

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής: 70 € κατ’ άτομο στο δικλινο
90 € κατ άτομο στο μονόκλινο

Περιλαμβάνονται:
1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν
2.-Διαμονή στο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ *** sup. στα Γρεβενά
3.- Πλούσιο Πρωϊνό &Δείπνο στο ξενοδοχείο
4.-Συνοδος Γραφείου
5.-Διόδια
6.-ΦΠΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜ: ΕΩΣ 25/01/2020 ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30 €