ΔΙΗΜΕΡΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ    20,21/1

   ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ-ΒΩΒΟΥΣΑ-ΜΕΤΣΟΒΟ-ΠΗΓΕΣ ΑΩΟΥ- ΑΝΗΛΙΟ

1ημέρα :Αγρίνιο – Βωβούσα – Χρυσοβίτσα -Μέτσοβο

06.45 Συγκέντρωση και αναχώρηση για  Μέτσοβο αφού προηγουμένως περιδιαβούμε όμορφα χωριά όπως η  Βωβούσα  και  η Χρυσοβίτσα. Στάση για καφέ λίγο πριν τα Γιάννενα και συνεχίζουμε για το κουκλίστικο  χωριό  Βωβούσα στην καρδιά του Αώου.

Η διαδρομή προς το ανατολικό Ζαγόρι είναι απολαυστική. Ο ηπειρώτικος, γεμάτος στροφές, επαρχιακός δρόμος διατρέχει τα χωριά Mηλιοτάδες, Φλαμπουράρι και Ελατοχώρι προτού καταλήξει στη Βοβούσα. Χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το μικρό χωριό ήταν γνωστό πέρασμα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φιλοξενούσε τα καραβάνια των εμπόρων. Έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 2.500 κατοίκους, αλλά το χωριό ερημώθηκε έπειτα από τις ληστρικές επιδρομές του 1830. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια της Βοβούσας εκτός από ένα και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που σώζεται και σήμερα.

Το χωριό είναι κτισμένο στις δύο πλευρές  του ποταμού Αώου, ενώ σήμα κατατεθέν της Βοβούσας από το 1748 αποτελεί το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που χτίστηκε από τον Αλέξη Μήσιο. Χρόνος για βόλτα στη λιθόστρωτη πλατεία αλλά και στα σοκάκια του χωριού. Η ανέγγιχτη γύρο φύση από ανθρώπινη παρέμβαση εδώ και χρόνια, αλλά και οι απόψεις προς το ποτάμι μας μαγεύουν.

Στις 15.00 αναχωρούμε για Μέτσοβο με μικρή παράκαμψη στην Εγνατία που θα μας φέρει στη Χρυσοβίτσα όπου θα ξεναγηθούμε  στην Εκκλησία-Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοβίτσας που κατάγεται από τα μέρη μας. Προσκύνημα στην θαυματουργή εικόνα. Χρόνος  για καφέ  και συνεχίζουμε για Μέτσοβο. Άφιξη, τακτ/ση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Η παραδοσιακή Ηπειρωτική Αρχιτεκτονική χαρακτηρίζει το χωριό που κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο και το κεραμίδι. Η Αγία Παρασκευή με το υπέροχο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη Αβέρωφ, μερικά από τα αξιοθέατα του χωριού. Χρόνος για περίπατο και δείπνο στα πολλά ταβερνάκια του χωριού.

 2η μέρα: Μέτσοβο-Λίμνη Πηγών Αώου- χιονοδρομικό Πολιτσές-Ανήλιο

 

Πρωινό και χρόνος ελεύθερος έως 11.00 που αναχωρούμε για ένα άλλο θαύμα της φύσης, σε απόσταση μισής ώρας από το Μέτσοβο την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου. Περνώντας τον κάμπο Νιάζι φτάνουμε στην αρχή της λίμνης. Μαγευτική η εικόνα της ασημένιας λίμνης να λαμπιρίζει στο χιονισμένο τοπίο. Περίπατος στις όχθες της λίμνης. Στη διαδρομή θα νιώσουμε ότι περιπλανιόμαστε σε αμερικανικό πάρκο. Άλογα που τρέχουν ελεύθερα στο δάσος, γεράκια που ψάχνουν για το θήραμά τους, σμιλεμένα βράχια που από τις αντανακλάσεις του ήλιου μοιάζουν με φλέβες χρυσού και πανύψηλα δέντρα όλων των ειδών συνθέτουν μια μοναδική εικόνα σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο Χιονοδρομικό των Πολιτσών όπου θα έχουμε χρόνο για να απολαύσουμε το χιόνι. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο Ανήλιο στο μικρό γραφικό χωριό με την Αγία Παρασκευή στο κέντρο του αλλά και το Μοναστήρι στου Αγίου Νικολάου του 14ου αι. που αναπαλαιωμένο το 1960 από το ίδρυμα Αβέρωφ μας εντυπωσιάζει με την αγιογραφία του. θα γευματίσουμε στα ταβερνάκια του χωριού με τα τοπικά εδέσματα και στις 16.00 αναχωρούμε για επιστροφή με στάση καθ΄οδόν για καφέ.

 

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

Τιμή συμμετοχής :       55 €  κατ’ άτομο   στο δίκλινο, τρίκλινο

15 € επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται:     1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

2.-Διαμονή σε άνετο Παραδοσιακό ξενοδοχείο στο Μέτσοβο

3.-Πλούσιο πρωινό

 

 

Κράτηση θέσεων  έως 12 /1 με προκαταβολή 20 €