«Εκεί όπου η Δύση σμίγει με την Ανατολή»

Αδριανούπολη – Αλεξανδρούπολη Πόρτο Λάγος175

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Κούλουμα με Κουδουνοφόρους στο Σοχό

4 μέρες  16/2-19/2

  1η μέρα : Αγρίνιο – Καβάλα – Αδριανούπολη

05.30 Συγκέντρωση των εκδρομέων  και αναχώρηση για τη μεγάλη γη της Θράκης μέρος της οποίας θα επισκεφθούμε. Στάση καθ’ οδόν για καφέ λίγο πριν τα Γιάννενα και μέσω της Εγνατίας Οδού και περνώντας σήραγγες και γέφυρες με ωραία θέα στην Πίνδο και δίπλα από Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, και θεσσαλονίκη φθάνουμε στην Καβάλα  με την παλιά πόλη και το εντυπωσιακό Υδραγωγείο. Στάση για  περίπατο και γεύμα και συνεχίζουμε περνώντας έξω από Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη για Αδριανούπολη. Μετά το Σουφλί σχεδόν ακολουθούμε παραποτάμια διαδρομή στον Έβρο μέχρι το Διδυμότειχο και συνεχίζουμε για Ορεστιάδα και Καστανιές. Διέλευση των συνόρων και επίσκεψη στο Κάραγατς στον χώρο του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Γαλλικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων, εκεί όπου κάποτε στάθμευε το Οριάν Εξπρές. Συνεχίζουμε για το κέντρο της πόλης με τα πλακόστρωτα και την σκεπαστή αγορά ,για μια πρώτη γνωριμία. Η Αδριανούπολη υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους και είναι κτισμένη μεταξύ Έβρου και Τούντζα ποταμού, η βάση κάθε εξόρμησης των Οθωμανών προς την Ευρώπη. Σήμερα έχει κατορθώσει να διατηρήσει το Ιστορικό της κέντρο και την παλιά πόλη που της προσδίδουν μια εξαιρετική γοητεία. Τακτ/ση στο ξεν/χείο, δείπνο και βόλτα στην παλιά πόλη με τα καφέ, ζαχαροπλαστεία ή στην μοντέρνα αγορά δίπλα στο ξεν/χείο.

 2η μέρα: Αδριανούπολη-Αλεξανδρούπολη

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση  09.00 για ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης και πρώτο το «Μουσείο της Υγείας». Οι ντόπιοι θα πουν με περισσή περηφάνια ότι είναι βραβευμένο μεταξύ άλλων και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πριν γίνει Μουσείο της Υγείας, όμως, ήταν το Νοσοκομείο (πιο σωστά, Κέντρο Ψυχικών και Σωματικών Ασθενειών) της Αδριανούπολης, το οποίο για την εποχή του ,το 1488 ξεκίνησε να λειτουργεί, ήταν εξαιρετικό και το πρώτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια  προωθημένη για την εποχή της ιατρική προσέγγιση επιχειρούσε να  θεραπεύσει τους ψυχικά άρρωστους μέσα από ήχους της φύσης, αλλά και μουσικών οργάνων. Ένα σύμπλεγμα κτιρίων που κάποτε λειτουργούσε ως πανεπιστήμιο και νοσοκομείο και που σήμερα συντηρείται υποδειγματικά. Συνεχίζουμε με το θερινό παλάτι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την Ελληνική κληρονομιά της πόλης με τα παλιά ελληνικά κτίσματα όπως το « Ζάππειο Παρθεναγωγείο » , το « Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο », το Αρρεναγωγείου που μιλούν για το πολιτιστικό επίπεδο των Ελλήνων της Αδριανούπολης. Συνεχίζουμε με την εκκλησία του Χριστού και την Παναγιά των Κουλουρτζίδων. Εντυπωσιακή και  η Εβραϊκή συναγωγή που συγκρίνεται με αυτη της Βιέννης. Συνεχίζουμε με πέρασμα από το Ρουστέμ Πασά Καραβάν Σεράι ( 16ου) και το πρώτο Σεράι των Οθωμανών.  Η ξενάγησή μας συνεχίζεται  με κτίρια που συγκαταλέγονται στη λίστα της Unesco  σαν μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως το  Σελιμιγιέ Tζαμί, στο οποίο έχει κατασκευαστεί ο ψιλότερος θόλος στον κόσμο και είναι ένα κομψοτέχνημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και το αρτιότερο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Σινάν.  Από ορισμένα σημεία φαίνεται ο ποταμός Έβρος και η γέφυρα Σαρατσάνε (1451 μ.Χ.) Ακόμα θα δούμε, το Μπεζεστένι, το Δημαρχείο. Χρόνος ελεύθερος στην αγορά της πόλης και βόλτα στη σκεπαστή αγορά του Αλή Πασά  έως 16.00 που  αναχωρούμε για Αλεξανδρούπολη. Τελωνειακός έλεγχος και περνώντας από Διδυμότειχο και Σουφλί φθάνουμε στην Αλεξανδρούπολη. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο σε ταβερνάκι με ζωντανή μουσική.

 

3η μέρα:ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ- ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρωινό και αναχώρηση για την Ξάνθη αφού πρώτα επισκεφτούμε το Πόρτο Λάγος, το όμορφο ψαροχώρι με τις παραδοσιακές ταβέρνες στα σύνορα των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, εκεί που η λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Η ομορφιά του τοπίου είναι αξιομνημόνευτη, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται από το εκκλησάκι του προστάτη των ναυτικών, τον Άγιο Νικόλα, που μοιάζει να αρμενίζει στα ανοιχτά της λίμνης.Χρόνος για περίπατο και καφέ έως τις 11.00 και συνεχίζουμε για Ξάνθη. Χρόνος για βόλτα στην παλιά πόλη με την  Μητρόπολη,  το Δημαρχείο, την Πλατεία Αντίκα. Ευχάριστες όψεις, χαμογελαστοί άνθρωποι που δεν τους ξεχωρίζει πλέον το θρήσκευμα, παλιά πανδοχεία και αρχοντικά, μας δίνουν την γραφική όψη της πόλης. Συμμετοχή στο κεφάτο Καρναβάλι που φέτος ονομάζεται «Καρναβάλι των χρωμάτων». Το απόγευμα επιστρέφουμε στην Αλεξανδρούπολη αφού επισκεφθούμε για λίγο την πρωτεύουσα της Ροδόπης, την Κομοτηνή. Στα σοκάκια της αγοράς θα μας γοητεύσει  η συνοικία των εργαστηρίων του χαλκού, τα γνωστά ως τενεκιτζίδικα και μαχαιράδικα αλλά και τα περίφημα στραγασταγαλάδικα και λουκουματζίδικα .Επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη. Δείπνο στο ξενοδοχείο με αποκριάτικη ατμόσφαιρα. Διανυκτέρευση.

 

4η μέρα : Aλεξανδρούπολη – Σοχό, Κουδουνοφόροι – Αγρίνιο

          Πρωινό και 08:30 αναχώρηση για Σοχό, Λαγκαδά εκεί όπου θα γίνουμε μύστες του παραδοσιακού εθίμου «Μέριο» -Κουδουνοφόροι-.  Οι «κουδουνοφόροι» ξεχύνονται στους δρόμους και το χωριό σείεται από τα νταούλια και τους ζουρνάδες.  Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση των κουδουνοφόρων, ενώ μοιράζονται πίτες με σκληρό χαλβά, παραδοσιακή φασολάδα, γίδα βραστή, κρασί και πολλές άλλες τοπικές λιχουδιές. Οι κουδουνοφόροι κατακλύζουν τα καλντερίμια με τις εντυπωσιακές τους φορεσιές, με τα περίτεχνα και πολύχρωμα «καλπάκια τους», προσωπίδα με κεφαλοσκέπασμα, «τα κουζιούφια τους» παντελόνια, αλλά και τα κουδούνια «μπατάλια και κυπριά», χορεύοντας και προκαλώντας ευθυμία σε όλους. Στις 16.00 αναχώρηση για επιστροφή μέσω Εγνατίας με στάση για καφέ καθ΄οδόν. αναχώρηση για επιστροφή με στάσεις καθ’όδόν για καφέ και ξεκούραση.

 

Τιμή συμμ : 200,00  € κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

                         138,00  €  παιδάκι 5-12 ετών σε τρίκλινο με δύο ενήλικες

56,00   € επιβάρυνση μονόκλινου

 

Το  GRANDE Tours προσφέρει :

  • Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Τρείς διαν/σεις σε  άνετα ξενοδοχεία  5*****  αστέρων
  • Πλούσια Πρωινά μπουφέ
  • Ημιδιατροφή, στα ξενοδοχεία και το ένα βράδυ σε ταβερνάκι με μουσική
  • Χρήση SPA στα ξενοδοχεία
  • Ξεναγήσεις
  • Συνοδός γραφείου
  • ΦΠΑ

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.- Είσοδοι σε μουσεία και χώρους

2-  Το τέλος διανυκτερεύσης για την Ελλάδα 4,00  € κατά άτομο

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  20/01  με προκαταβολή 50 €