ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ   Αναχ.: 12/4

 

Συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη στις 15.00 και  αναχώρηση από Αγρίνιο  (τραίνο),για το Μοναστήρι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ . Η διαδρομή μας εκπληκτική μέσω ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  με υπέροχη άποψη στην μεγαλύτερη και καθαρότερη λίμνη της χώρας την πανέμορφη ΤΡΙΧΩΝΊΔΑ. Επόμενο χωριό το ΛΑΜΠΙΡΙ  (το τελευταίο από πλευράς Αιτωλοακαρνανίας χωριό) και μπαίνοντας στον Νομό Ευρυτανίας θα καταλήξουμε στον ΠΡΟΥΣΟ έχοντας υπέροχη θέα σε ακρώρειες και πανέμορφα ελατοδάση. Ειδικά το τελευταίο τμήμα της διαδρομής από Λαμπίρι προς Προυσό  είναι μαγευτικό!

‘Aφιξη περίπου στις 17.00. Χρόνος ελεύθερος να ξεναγηθούμε στη Μονή Προυσού που είναι κτισμένη σε μια καλά κρυμμένη  «φωλιά» που σχηματίζουν τα βουνά Παναιτωλικό και Καλιακούδα .Εδώ συγκλίνουν οι παλιοί μουλαρόδρομοι που συνέδεαν την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία.

Το μοναστήρι βρίσκεται γαντζωμένο σε μία κόγχη του φαραγγιού και το καθολικό του χτίστηκε μέσα στην ιερή σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, έργο όπως πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά.

Η περιπέτεια της εικόνας ξεκινά από τα χρόνια της εικονομαχίας, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842). Τότε ήταν που σύμφωνα με την παράδοση από την Προύσα της Μικράς Ασίας βρέθηκε εδώ, στα Ευρυτανικά βουνά και με τρόπο θαυματουργό παρουσιάστηκε στους βοσκούς της περιοχής. Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας ήταν δώρο του Γ. Καραϊσκάκη μαζί με τους δύο πέτρινους πύργους του μοναστηριού στην είσοδο του φαραγγιού, τους οποίους έκτισε ο ίδιος για να προστατεύσει το μοναστήρι.

Οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 πυρπόλησαν τη μονή επειδή πίστευαν ότι ήταν κρησφύγετο ανταρτών. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η περίφημη Μαύρη Σπηλιά που χρησιμοποιούταν σαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Aφού παρακολουθήσουμε την ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ  ΥΜΝΟΥ με πολύ κατάνυξη όπως μας υποβάλλει το σπήλαιο που φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα αλλά και η ίδια η εικόνα θα αναχωρήσουμε για επιστροφή. ‘ Αφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 22.00.-

 

Τιμή συμμετοχής : 10 €

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ