Διήμερη εκδρομή : ΠΑΡΝΩΝΑΣ –  ΜΑΛΕΒΗ- ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Αναχ.3,4/11                            

 1η μέρα: Αγρίνιο -Τρίπολη –Μαλεβή ΄Αγιος Πέτρος – Μονεμβάσια

                        06:30 Συγκέντρωση των εκδρομέων στο τραίνο και αναχώρηση για Πελοπόννησο. Στάση για καφέ καθ ‘οδόν  και συνεχίζουμε για Τρίπολη  όπου στάση για περιήγηση  στην πλατεία  Άρεως  με το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης που πολύ ταιριαστά απέναντί του, ο έφιππος Κολοκοτρώνης, συνομιλεί με τους αδέκαστους δικαστές, τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη, τα αγάλματα των οποίων κοσμούν την πρόσοψη του μεγάρου. Συνεχίζουμε για τον Πάρνωνα όπου και η Μονή της Παναγίας Μαλεβής σε ειδυλλιακή, κατάφυτη από κέδρους περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας,αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η επωνυμία «Μαλεβή» σχετίζεται με την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, τον Μαλεβό, όπου ήταν αρχικά κτισμένο το μοναστήρι.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, στο υψηλότερο σημείο του βουνού, στη θέση Κανάλους. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, στις αρχές του 14ου αιώνα μεταφέρθηκε στην τοποθεσία Πουρνάρια, όπως προκύπτει από χρυσόβουλλο του 1320, του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου. Στη σημερινή της θέση, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, οικοδομήθηκε το 1616.

Πόλο έλξης των προσκυνητών αποτελεί η θαυματουργή εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και επαργυρώθηκε το 1362. Στη μονή υπάρχει και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Κοίμηση του Αγίου Νείλου, που εορτάζει στις 12 Νοεμβρίου. Χρόνος για ξενάγηση και προσκύνημα.

Συνεχίζουμε με στάση στο γραφικό χωριό Άγιος Πέτρος για γεύμα στην μεγάλη πλατεία του. Ο παραδοσιακός οικισμός, μοιάζει σα ζωγραφιά στις πλαγιές του Πάρνωνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 µέτρων, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, κερασιές κ.ά. και αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής, εκεί όπου ο καπετάνιος, Αναγνώστης Κοντάκης, ύψωσε το 1821 το λάβαρο της Επαναστάσεως και το 1826 πυρπόλησε τον Ιµπραήµ. Το χωριό, παρόλες τις σύγχρονες δομικές παρεμβάσεις, διατηρεί ακόμα ατόφια αρκετά αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία. Έχει ανηφοριές και κατηφοριές, όμορφα καλντερίμια και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια, γάργαρες πηγές και φιλόξενους κατοίκους, ενώ στην άκρη του περνά ο ποταμός Τάνος και να γευτεί τις τοπικές λιχουδιές στα μαγαζιά, τις ταβέρνες και τα καφενεία. Εκεί δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μια ογκώδης βασιλική με τρούλο. Μετά το γεύμα συνεχίζουμε για Σπάρτη-Μολάους και φθάνουμε  νωρίς το απόγευμα στην πανέμορφη Μονεμβάσια. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση.

Η Μονεμβασιά  «Μόνη έμβασις» ή «Μόνη εμβασιά» , έχει πραγματικά μόνο μία δυνατότητα προσπέλασης από τη στεριά σήμερα με μια στενή γέφυρα. Το βραδάκι  ρομάντική βόλτα στο  «το Γιβραλτάρ της Ανατολής» όπως έλεγαν τον Βράχο της Μονεμβασιάς..Δείπνο σε κάποιο από τα  ταβερνάκια του με ντόπιες σπεσιαλιτέ…Διαν/ση.

 

2η μέρα : Μονεμβάσια-Σπάρτη-Αγρίνιο

Πρωινό  και αναχωρούμε για να περιηγηθούμε στην ερειπωμένη εντυπωσιακή μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται κάτω από έναν αγέρωχο και επιβλητικό βράχο 300 μέτρων. Θα μαγευτούμε από τα στενά καλντερίμια που διατρέχουν τη Μονεμβασιά από άκρη σε άκρη και θα θαυμάσουμε την μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Θα περπατήσουμε στα βυζαντινά καλντερίμια και θα επισκεφτούμε το Μουσείο, το ναό του Ελκόμενου Χριστού που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, την Παναγία Χρυσαφίτισσα και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Δεν θα παραλείψουμε (όσοι αντέχουν) να ανεβούμε στην Άνω Πόλη για να επισκεφτούμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας απ΄οπου η θέα είναι   συναρπαστική.

Στο τζαμί απέναντι από την εκκλησία του «Ελκόμενου» Χριστού έχει δημιουργηθεί μικρό μουσείο. Κύρια εκθέματά του είναι βυζαντινά και φραγκικά γλυπτά. Στις 11.00 αναχωρούμε για την  Σπάρτη, σύγχρονη πόλη με καλή ρυμοτομία, απλωμένη στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, στην ίδια θέση όπου βρισκόταν η αρχαία Σπάρτη.Επίσκεψη στο περίφημο Μουσείο της Ελιάς. Χρόνος ελεύθερος στην πόλη για περίπατο και γεύμα και στις 14.30 αναχώρηση  για επιστροφή με στάση για καφέ καθ όδόν. Άφιξη το βράδυ στο Αγρίνιο.

 

 Τιμή συμμ:  60.00 € κατ΄ άτομο στο δίκλινο

               20.00 € επιβάρυνση μονόκλινου

Το GRANDE TOURS προσφέρει :

1.-Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

2.-Διαμονή σε άνετο ξενοδοχείο στη Γέφυρα Μονεμβάσιας

3.-Πλούσιο πρωινό μπουφέ.

4.-Συνοδός Γραφείου