Γ΄  Χαιρετισμοί

    ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΒΕΛΙΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 

Αναχ.  29/3/2019

15.00 αναχώρηση από το τραίνο  για  Άρτα – Καλεντίνη όπου θα παρακολουθήσουμε την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών.

Περνώντας από Αμφιλοχία και Λουτρό και δίπλα από την Άρτα θα αρχίσουμε να αναβαίνουμε προς τα χωριά των Τζουμέρκων. Μετά από ωραιότατη διαδρομή φθάνουμε στην Ανω Κελεντίνη όπου λίγο επάνω από το χωριό ξεπροβάλλει το Μοναστήρι.

Η αξιόλογη Ιερά Μονή της Παναγίας Ροβέλιστας βρίσκεται καταμεσής μιας ερημικής βουνοπλαγιάς, ανατολικά της πόλης της Άρτας. Είναι κοντά στο χωριό Βελεντζικό και αποτελεί ένα από τα κυριότερα μοναστικά προσκυνήματα του νομού. Πήρε το όνομά της από το ρήμα ροβολάω, που σημαίνει κατηφορίζω, λόγω του ιδιαίτερου κεκλιμένου τοπίου.

Είναι γυναικεία κοινοβιακή μονή, στην οποία σήμερα κατοικούν 14 μοναχές μαζί με την ηγουμένη. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε. Το 1963 μετατράπηκε επισήμως σε γυναικεία μονή.

Στο μοναστήρι βρίσκεται η ασημοστόλιστη και θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας, η οποία είναι γνωστή και ως Παναγιά η «Μοσχοβίτισσα», καθώς θεωρείται ότι έχει προέλθει από τη Μόσχα. Κατά την Επανάσταση του 1821 το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και άλλους αγωνιστές.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Γέννησης της Θεοτόκου. Αφού ξεναγηθούμε στους χώρους της Μονής και πάρουμε ευλογία από την Ηγουμένη θα παρακολουθήσουμε την Δ’ στάση των Χαιρετισμών όπως πολύ μυσταγωγικά ψέλνουν οι μοναχές.

Μετά το τέλος των Χαιρετισμών αναχώρηση για επιστροφή στις 18.30 περνώντας δίπλα από την  Άρτα, την πόλη των θρύλων με το γεφύρι της,  τα πορτοκάλια αλλά και τα τόσα Βυζαντινά της Μνημεία..  Άφιξη περίπου στo Aγρίνιο στις  20.30 .-

 

 

Τιμή συμμετοχής : 10.00 € κατ’ άτομο