ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ   3/1-7/1/2020

                                      ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ-ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Την ονόμασαν σταυροδρόμι των πολιτισμών…. βασιλίδα των πόλεων…. πρωτεύουσα του Βυζαντίου και τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών… η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους. Ευρώπη και Ασία…….η πόλη των ατελείωτων θρύλων…. των γεύσεων της ανατολής….των πολλαπλών αναμνήσεων… της μοναδικής κληρονομιάς της και του ένδοξου παρελθόντος της…Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη….ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ερχόμαστε λοιπόν να γνωρίσουμε…. ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΉΣΟΥΜΕ ,να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις…

 1η μέρα : Αγρίνιο – Κωνσταντινούπολη

 Συγκέντρωση στο τραίνο και 05:00  αναχώρηση  για τη μεγάλη γη της Θράκης μέρος της οποίας θα περιδιαβούμε για να φθάσουμε στηνΒασιλίδα των πόλεων την Κωνσταντινούπολη.. Στάση καθ’ οδόν για καφέ λίγο πριν τα Γιάννενα και μέσω της Εγνατίας Οδού και περνώντας σήραγγες και γέφυρες με ωραία θέα στην Πίνδο και δίπλα από Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, και Θεσσαλονίκ, και συνεχίζουμε περνώντας έξω από Ξάνθη- Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη για Σύνορα Κήπων. Διέλευση συνόρων.Η διαδρομή μας συνεχίζεται μέσω Κεσάνης και Ρεδαιστού για την Κωνσταντινούπολη.  Άφιξη. Τακτ/ση στο ξεν/χείο, δείπνο και μικρή βόλτα στην οδό του Πέραν. Διαν/ση.

2η μέρα : Κωνσταντινούπολη- Πριγκηπόνησα

Πρωινό μπουφέ και αναχώρηση για ξενάγηση στη σπουδαία Μονή της Χώρας– Καχριέ Τζαμί ( τώρα Μουσείο). Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και λόγω της μοναδικής εικονογράφησης, ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος του ναού και οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου αναδεικνύουν το υψηλό ποιοτικά επίπεδο, την ιδεολογική κατεύθυνση, την αναβίωση των κλασικών γραμμάτων και την καλλιτεχνική καταξίωση της Αναγέννησης των Παλαιολόγων κατά το 14ο αιώνα. Συνεχίζουμε με μεταφορά  στη προκυμαία του Γαλατά, επιβίβαση σε πλοίο της γραμμής για τα Πριγκηπόνησα. Θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας τα νησιά Πρώτη,Αντιγόνη, Χάλκη όπου και στάση για να επισκεφθούμε (με μόνιππα) την μονή της Αγίας Τριάδας και  την περίφημη Θεολογική Σχολή. Θα συνεχίσουμε με την Πρίγκηπο όπου και γεύμα. Χρόνος ελεύθερος για προσκύνημα στην Παναγία της Πριγκήπου και  για περίπατο στα σοκάκια για να θαυμάσουμε τα περίτεχνα ξύλινα παραθεριστικά σπίτια των Ελλήνων άλλοτε…. Επιστροφή το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη και χρόνος ελεύθερος στην Σκεπαστή Αγορά , που είναι μνημείο ισότιμο με τα υπόλοιπα της Πόλης με την εξαιρετική αρχιτεκτονική με τις καμάρες και τους θόλους.Δερμάτινα, χαλιά, κοσμήματα (υπάρχουν συνολικά 5.000 μαγαζιά) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Επιστροφή στο ξεν/χείο. Δείπνο. Διαν/ση.

3η μέρα : Κωνσταντινούπολη – Kρουαζιέρα στο Βόσπορο

 

Πρωινό και η μέρα μας θα αρχίσει με την ξενάγηση –  προσκύνημα σ΄ένα από τα αρχαία θαύματα της Κωνσταντινούπολης,το πιο φημισμένο που  είναι η Αγία Σοφία.  Τα τελευταία 77 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο ενώ, πριν από αυτό, ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και του κόσμου για περισσότερο από 1400 χρόνια.

Ο ναός εγκαινιάσθηκε το 537 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, φιλοδοξία του οποίου ήταν ο ναός να ξεπεράσει  σε μέγεθος κάθε προηγούμενο οικοδόμημα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Ο θρύλος αναφέρει ότι όταν μπήκε στο ναό ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον

επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!», θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Εκτός από την Αρχιτεκτονική και την μοναδική ορθομαρμάρωση που την κοσμούν εσωτερικά, μας γοητεύουν οι ψηφιδωτές εικόνες όπως η Πλατυτέρα και η Δέησις που βρίσκεται στον γυναικωνίτη. Ακριβώς απέναντι από την πύλη της Αγια-Σοφιάς βρίσκεται το Μπλε Τζαμί. Οι Τούρκοι προσπάθησαν με το Μπλε Τζαμί να ξεπεράσουν τη μεγαλοπρέπεια της Αγια-Σοφιάς, από τις πρώτες ματιές όμως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό στάθηκε αδύνατον.Συνεχίζουμε με  τα απομεινάρια του Ιπποδρόμου, με τον Χάλκινο Τρίποδα των Δελφών, τη στήλη του Κων/νου Πορφυρογέννητου, και τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της Πόλης. Θα δούμε τον Βυζαντινό ιππόδρομο, το μέρος που ξεκίνησε η διάσημη «Στάση του Νίκα» όπου ήταν η καρδιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με τους αγώνες να αποτελούν σημαντικό γεγονός για την πόλη. Απέναντι  το Βυζαντινό Υδραγωγείο με τους 336 κίονες Κορινθιακού και Δωρικού ρυθμού ,το οποίο κτίστηκε για πρώτη φορά επί Κωνσταντίνου , επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού και επικράτησε να λέγεται «Υδραγωγείο του Ιουστινιανού». Είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή από τις 60 που χτίστηκαν επί βυζαντινής αυτοκρατορίας .Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο ΤΟΠ ΚΑΠΙ, παλιό παλάτι ,σημαντικό Μουσείο σήμερα .Συνεχίζουμε με την κρουαζιέρα στον Βόσπορο(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ) όπου από το καραβάκι  που θα ξεκινήσει από το Κεράτιο θαυμάζουμε την ομορφιά τόσο της Ευρωπαϊκής ακτής όσο και της Ασιατικής  με το πολύ πράσινο και τις αριστοκρατικές κατοικίες (γιαλιά) να  τις στολίζουν  αλλά και τις εκπληκτικές γέφυρες που έγιναν για να ενώνουν τις δύο ηπείρους μέχρι το άνοιγμα του Βοσπόρου προς τον Εύξεινο. Επιστροφή στο Πέραν. Χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο. Διαν/ση

 

4η μέρα: ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ  Κωνσταντινούπολη

Πρωινό και αναχ/ση για  το Φανάρι όπου στην έδρα του Πατριαρχείου όπου θα ξεναγηθούμε στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου όπου φυλάσσονται τα Λείψανα της Αγίας Ευφημίας ,της Αγίας Θεοφανούς και της Αγίας Σολωμωνής. Ξενάγηση στο Ναό και στο προαύλιο όπου στην μονίμως κλειστή Πύλη απαγχονίστηκε Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Eκεί θα παρευρεθούμε στον Μεγάλο Αγιασμό που τελείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετά το τέλος του Όρθρου στα παγωμένα νερά του Κερατίου.Εκεί τα τελευταία τρία χρόνια βουτά   και πιάνει τον Τίμιο Σταυρό ο Αγρινιώτης κ. Νικόλαος Σολής, Συνεχίζουμε   με το προσκύνημα στην Ιστορική Εκκλησία των Βλαχερνών με το Αγίασμα, που το σπουδαιότερο και γνωστότερο γεγονός στην Ιστορία της είναι η σωτηρία της Πόλης κατά το 626 όταν πολιορκήθηκε από τους Αβάρους. Η θαυματουργή εικόνα της Βλαχερνίτισσαςλιανεύτηκε από τον υιό του Ηρακλείου,  από τονπατριάρχηΣέργιο (610-638)  και το λαό. Η πολιορκία λύθηκε. Η Πόλη σώθηκε και η σωτηρία αποδόθηκε στην Παναγιά. Ο λαός αγρύπνησε  ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο προς Τιμήν της. Συνεχίζουμε  με τον Άγιο ΔημήτριοΞυλόπορτας και καταλήγουμε  στην εκκλησία της Θεοτόκου Παμμακάριστου που υπήρξε έδρα του Πατριαρχείου. Φεύγοντας από το Φανάρι θαυμάζουμε την «Πορφυρή Αρχόντισσα», την Μεγάλη τουΓένους Σχολή που με την μοναδική της αρχοντιά δεσπόζει πάνω στο λόφο.

Επόμενη επίσκεψη-προσκύνημα η Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής η Μπαλουκλί με τους θρύλους της αλλά και τους τάφους των Πατριαρχών στο σεμνό Κοιμητήρι στο προαύλιο της.Συνεχίζουμε με ξενάγηση στο ΠαλάτιΝτολμά Μπαχτσέ όπου θα μας εντυπωσιάσει η θέση που είναι κτισμένο. Οι κήποι του αλλά και εσωτερική διακόσμηση εξαιρετική. Στη συνέχεια μια επίσκεψη με πολλά χρώματα και αρώματα στην Αιγυπτιακή αγορά θα μας μυήσει στα μυστικά της Ανατολής. Πολύχρωμα μπαχάρια και ξηροί καρποί, λουκούμια σε όλες τις γεύσεις και αρωματικά αφέψημα φιγουράρουν σε ζηλευτές προθήκες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε την  μεγάλη Οδό του Πέραν θαυμάζοντας την Αγία Τριάδα, το Ζάππειο, το Ζωγράφειο αλλά και άλλα κομψά κτίρια πολλά από αυτά ιδιοκτησίες των Ελλήνων της Πόλης άλλοτε…..

 

5η μέρα: Κωνσταντινούπολη- Αγρίνιο

Πρωινό και αναχώρηση ενωρίς για επιστροφή περνώντας δίπλα από  την Σηλυβρία την γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου. Σύνορα-έλεγχος-διέλευση.Περνώντας έξω από Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Ξάνθη- φτάνουμε στην Καβάλα  με την παλιά πόλη και το εντυπωσιακό Υδραγωγείο. Στάση για  περίπατο και γεύμα. Συνεχίζουμε για τη Θεσσαλονίκη  και φθάνουμε το βράδυ με στάσεις για ξεκούραση καθόδόν.

Άφιξη στο Αγρίνιο  αργά το βράδυ.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

Τιμή Συμμετοχής :    285 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

                                110 € επιβάρυνση μονόκλινου

 

Περιλαμβάνονται :

 

  1. Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Διαμονή σε 4**** ξενοδοχείο στην περιοχή του Πέραν
  3. Πλούσιο πρόγευμα σε μπουφέ καθημερινά

4.- Τέσσερα δείπνα

5.-Επίσημη Ελληνόφωνη ξενάγηση Πόλεως

     6.-Εισιτήρια  Φέρυ-Μπώουτ για τα Πριγκηπόνησα

7.-Εμπειρος Συνοδός γραφείου

8.-Ασφάλεια αστικής ευθύνης

9.-ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται:

 

1.-Εισιτήρια εισόδων σε χώρους των επισκέψεων, μουσεία κλπ.,ποτά..

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως 3/12 με προκαταβολή 85