XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στην Βυζαντινή  ΟΧΡΙΔΑ   

 

Παραδοσιακοί οικισμοί, μοναδική φύση και Βυζαντινά μνημεία, δίνουν μια μοναδικότητα στην ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ εκδρομή της  ΟΧΡΙΔΑΣ

 Αναχ. :23/12 Τρεις μέρες

 

1η ημέρα 23/12 : Αγρίνιο –Mπίτολα – Οχρίδα

 

Αναχώρηση 06:30 για τα σύνορα Νίκης με στάση για καφέ πριν πάρουμε την Εγνατία ,λίγο έξω από τα Γιάννενα για μισή ώρα και συνεχίζουμε με ωραιότατη διαδρομή περνώντας από τούνελ, γέφυρες με υπέροχες απόψεις στην Πίνδο και στην φύση γενικότερα. Περνώντας έξω από Μέτσοβο, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, φθάνουμε στα σύνορα. Έλεγχος – διέλευση και περνώντας δίπλα από την αρχαία Ηράκλεια, φθάνουμε στην  Μπίτολα, την γνωστή Ελληνική πόλη με την ονομασία Μοναστήρι. Η παλιά πόλη της Μπίτολα είναι μικρή αλλά εξαιρετικά περιεκτική σε αξιοθέατα και όμορφα κτίρια. Θα περπατήσουμε στο κέντρο της όπου θα βρούμε την παραδοσιακή αγορά και τα μουσουλμανικά λουτρά, τα τεμένη, το ρολόι, την κεντρική πλατεία και πολλές  εκκλησίες. Επίσης ο περίπατος στο  Σιρόκ Σοκάκ, θα μας γοητεύσει  με τα νεοκλασικά κτίρια ,τα μικρά εστιατόρια και τα καφέ. Ντόπιοι και τουρίστες κάνουν βόλτα εδώ. Στην αρχή της δρόμου μπορούμε να δούμε κτίρια πρεσβειών από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας που καταλήγουν στην παλιά Ακαδημία Στρατού, όπου φοίτησε και ο Κεμάλ Ατατούρκ. Συνεχίζουμε με τον Άγιο Δημήτριο που είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής της “αναγέννησης” των εκκλησιών σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι βασιλική, με τρία κλίτη με υπερώα και πέντε παρεκκλήσια. Αν και το εξωτερικό έπρεπε να είναι λιτό, το εσωτερικό έχει ένα  διακοσμημένο  εξαιρετικής ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο και εξαιρετική αγιογραφία. Χρόνο για περίπατο και γεύμα και στις 16.00 αναχωρούμε για την λίμνη της Οχρίδας. Φθάνουμε το απόγευμα στην γραφική πόλη Οχρίδα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, στις όχθες της λίμνης. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο στους πεζόδρομους της πόλης. Δείπνο στο ξενοδοχείο με μουσική. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα 24/12 :Μουσείο νερού – Όσιος Ναούμ – Οχρίδα Ξενάγηση πόλης

 

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση για το Μουσείο Νερού, την  προϊστορική πόλη στο νερό ή όπως είναι γνωστός «Ο κόλπος των οστών». Θα θαυμάσουμε ένα Πλωτό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του, στο οποίο στήθηκε ένας προϊστορικός οικισμός σε 8.500 τ.μ., αυθεντικό αντίγραφο των κατοικιών 1200- 700 π.Χ. Πάνω από τον όρμο, κατασκευάστηκε ένα ρωμαϊκό στρατιωτικό οχυρό, ταυτόχρονα με τον οικισμό και το πλωτό Μουσείο. Συνεχίζουμε για το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (10ου αιώνα) με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Οι διαδρομή μας γραφική έχοντας από την μια πλευρά τον Εθνικό Δρυμό της Γκαλίτσιτσα με τα μοναδικά χρώματα του Φθινοπώρου και από την άλλη τα παραόχθια ψαροχώρια της λίμνης αλλά και έναν από τους σπουδαίους λιμναίους οικισμούς. Φθάνουμε στο Μοναστήρι που απ’ εδώ ξεκίνησαν ο Κύριλλος και Μεθόδιος, οι έλληνες μοναχοί να διδάξουν στους Σλάβους το αλφάβητο (Κυριλλικό) και την Βίβλο. Επιστροφή στην Οχρίδα, όπου θα ξεναγηθούμε στη πανέμορφη παλιά πόλη της. Μεταξύ των άλλων θα δούμε το εντυπωσιακό κάστρο του Σαμουήλ, την Περίβλεπτο, το Ναό του Αγ. Κλήμεντα, το Ρωμαϊκό θέατρο, τον Ναό της Αγίας Σοφίας και θα περπατήσουμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα πολλά μικρά μαγαζιά με τα είδη λαϊκής τέχνης ,αργυροχρυσοχοΐας και κεραμικής. Στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να επισκεφθούμε και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Δείπνο με μουσική στο ξεν/χείο.

 

3η μέρα 25/12: Οχρίδα – Φλώρινα – Καστοριά – Aγρίνιο

 

Πρωινό και χρόνος ελεύθερος έως τις 09.30 που αναχωρούμε για σύνορα. Διέλευση, έλεγχος και συνεχίζουμε για Πισοδέρι και το χιονοδρομικό της Βίγλας. Στάση για να απολαύσουμε το χιόνι ή την ζεστή μας σοκολάτα στα σαλέ του χιονοδρομικού της Βίγλας. Συνεχίζουμε με  στάση στην Καστοριά την γραφική πόλη την κτισμένη πάνω στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδος, με τα πολλά βυζαντινά εκκλησάκια, την παλιά συνοικία Ντολτσό με τα Αρχοντικά και το εξαιρετικό Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Χρόνος για γεύμα και αγορά σουβενίρ, πρακτικά δωράκια φτιαγμένα από δέρμα. Στις 16.30 αναχώρηση για  Αγρίνιο με στάσεις καθ’ οδόν για καφέ και ξεκούραση. Άφιξη  το βράδυ.

 

Τιμή Συμμετοχής :    125 €  κατ’ άτομο στο δίκλινο

95 € παιδί έως 12 ετών  σε τρίκλινο με δύο ενήλικες

25 €  επιβάρυνση μονόκλινου

 

Απαραίτητη  ταυτότητα στα Λατινικά ή διαβατήριο

 

 

Περιλαμβάνονται :   

  • Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Διαμονή σε άνετο ξενοδοχείο στην πόλη της Οχρίδας
  • Δύο πρωινά μπουφέ
  • Δύο δείπνα,  με μουσική
  • Ξεναγήσεις όπως το πρόγραμμα
  • Συνοδός γραφείου
  • ΦΠΑ

 

           ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ   ΕΩΣ  12/12 ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50 €