ΑΝΩ ΧΩΡΑ    –        Ι.ΜΟΝΗ  ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ    14/7/2019

Συγκέντρωση στο  τραίνο  και αναχώρηση  12.00  για Ορεινή Ναυπακτία μέσω Ναυπάκτου – Ευπαλίου. Εκεί ψηλά στα όρια του Ν. Φωκίδας βρίσκεται η    Ι. Μ. Κοίμησης Θεοτόκου της Βαρνάκοβας, κτισμένη σε ύψωμα 800 μ. σε ιδιαίτερα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο από πανύψηλα δέντρα.

Συνεχίζουμε περνώντας από την Γέφυρα του Ρέρεση για τα όμορφα χωριά Ελατού, Τερψιθέα, ΄Ανω Χώρα.

Στάση για καφέ και περίπατο στο γραφικό χωριό. Ακολουθεί μικρή και γραφική διαδρομή για να φθάσουμε στην Ιστορική Μονή της Αμπελακιώτισας. Το Μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε μια πυκνή βλάστηση σε υψόμετρο 1.000 μέτρων έξω από το χωριό Αμπελακιώτισσα. Η ιστορία του ξεκινά 2 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1455, όταν θαυματουργικά η Εικόνα της Παναγίας, ήρθε από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, απ΄ όπου πήρε και το όνομά της και λέγεται Παναγία η Αμπελακιώτισσα. Στα πλαίσια ενός εράνου, ο οποίος έγινε 20 χρόνια μετά την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας, αποκτήθηκε και το Τίμιο Λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου που τον καθιστά ως δεύτερο προστάτη της Μονής, το οποίο δυστυχώς εκλαπη.

Σήμερα γιορτάζει την επιστροφή αποτμήματος λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου. Το Μοναστήρι χωρίς το χέρι του Αγίου που εκλάπη πριν από μερικά χρόνια έζησε μεγάλη πικρία και έλλειψη.

Στις 17.00 θα αρχίσει Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Μετά το τέλος αναχωρούμε για επιστροφή και εάν ο χρόνος το επιτρέπει μικρή στάση στη Ναύπακτο για περίπατο και δροσιά.

 

Τιμή συμμ.:  15 €