Ι.ΜΟΝΗ ΤΑΤΑΡΝΑΣ- ΓΕΝΝΕΣΙΟ ΘΕΟΤΟΚΟΥ                         

Αναχ.: 8/9

           05.30 Συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη και αναχώρηση για Ορεινό Βάλτο και την Ευρυτανία με στόχους την Ι.Μονή Τατάρνας που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Τατάρνας.

Όμορφη διαδρομή ανεβαίνοντας τα χωριά του Βάλτου, Μπαμπαλιό, Τρίκλινο και φθάνουμε στην εντυπωσιακή Γέφυρα της Τατάρνας.

Στάση για φωτογραφίες στην Γέφυρα που ενώνει τους δύο Νομούς, την Αιτ/νία και την Ευρυτανία πάνω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Ένα νέο γεφύρι, αλλά ψηλότερα, στήθηκε λίγο πριν φθάσουν τα νερά της λίμνης. Είναι θαύμα τεχνικής. Έχει πάρει τρία διεθνή βραβεία.  Σχεδιαστής ο Αρίσταρχος Οικονόμου.

Η λίμνη μας χαρίζει μοναδικές εικόνες με τις δαντελωτές όχθες της. Η γερασμένη γέφυρα του Μανώλη, έργο του ΙΖ’ αιώνος στέκει ακόμη περήφανη πάνω από το στένωμα του Αγραφιώτη, εις πείσμα του χρόνου και του νερού της λίμνης που κάθε άνοιξη ανεβαίνοντας και φουσκώνοντας την πνίγει ως τον λαιμό..

Συνεχίζουμε για το Μοναστήρι της ΤΑΤΑΡΝΑΣ. Το  ξακουστό και Θρυλικό Μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνης ευρίσκεται σε μια γλώσσα ξηράς, που εισχωρεί μέσα στην μεγάλη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Πριν μερικά χρόνια, ακριβώς κάτω απ’ το Μοναστήρι κυλούσε τα γαλάζια νερά του ο Αχελώος, Το τοπίο έγινε ομορφότερο, το κλίμα γλυκύτερο, ήπιο. Χωρίς υπερβολές, το τοπίο είναι σπάνιας ομορφιάς.

Το Μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια κατηφοριά  της Αηδονόρραχης (ονομάσθηκε έτσι απ’ τα πολλά της αηδόνια που κελαηδούν και γλυκαίνουν τις ακοές μας  την άνοιξη) με εξαίσια θέα προς την λίμνη και τα βουνά του Βάλτου. Είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένα μικρό περιβόλι της Παναγίας.  Βρύσες με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια με βαθύσκια πλατάνια, ρείκια και ανθισμένες κουμαριές, βουνά που καθρεφτίζονται στην ατάραχη και αρυτίδωτη λίμνη. Η Μονή είναι κτίσμα νέο, κτίζεται μετά από κατολίσθηση  που έγινε το 1963 και από το παλιό Μοναστήρι του 12ου αι. δεν υπάρχει τίποτε εκτός από  το πλήθος των Ιερών Λειψάνων και Ιερών κειμηλίων εξαιρετικής αξίας.

Παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας και χρόνος για ξενάγηση  στους χώρους της  μονής .Η ψηφιδωτή  εικόνα  της ΄Ακρας Ταπεινώσης του 12ου αι. μας εντυπωσιάζει.

Στις  11.30  αναχωρούμε για την θέση Λαχανόκηπος . Πανύψηλα  Πλατάνια  και Αργιές  δημιουργούν ένα καταπράσινο τοπίο όπου  θα έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε και να γευματήσουμε.

Στις 14.30 αναχωρούμε για επιστροφή.   Άφιξη στο Αγρίνιο.

 

 

 

Τιμή συμμετοχής : 16

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ