ANOΙΞΗ στην Βυζαντινή  ΟΧΡΙΔΑ 

 

Παραδοσιακοί οικισμοί, μοναδική φύση, χρώματα και Βυζαντινά μνημεία, δίνουν μια μοναδικότητα στην  εκδρομή της  ΟΧΡΙΔΑΣ

 

Αναχ. :24,25/3/2018

 

1η ημέρα : Αγρίνιο – Οχρίδα

 

Αναχώρηση 05:30 για τα σύνορα Νίκης μέσω Αμφιλοχίας. Στάση για καφέ πριν πάρουμε την Εγνατία λίγο έξω από τα Γιάννενα για μισή ώρα και συνεχίζουμε με ωραιότατη διαδρομή περνώντας από τούνελ, γέφυρες με υπέροχες απόψεις στην Πίνδο και στην φύση γενικότερα. Περνώντας έξω από Μέτσοβο, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα φθάνουμε στην Φλώρινα και Νίκη.΄Ελεγχος-διέλευση συνόρων και άφιξη στην Μπίτολα ,το παλιό Μοναστήρι. Η παλιά πόλη της Μπίτολα είναι μικρή αλλά εξαιρετικά περιεκτική σε αξιοθέατα και όμορφα κτίρια. Θα περπατήσουμε στο κέντρο της όπου θα βρούμε την παραδοσιακή αγορά και τα μουσουλμανικά λουτρά, τεμένη, το ρολόι, την κεντρική πλατεία και πολλές εκκλησίες. Επίσης ο περίπατος στο  Σιρόκ Σοκάκ, θα μας γοητεύσει  με νεοκλασικά κτίρια ,τα μικρά εστιατόρια και καφέ όπου ο περισσότερος κόσμος κάνει βόλτα .Στην αρχή της δρόμου μπορούμε να δούμε κτίρια πρεσβειών από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας που καταλήγουν στην παλιά Ακαδημία Στρατού, όπου φοίτησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Συνεχίζουμε με τον Άγιο Δημήτριο που είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής της “αναγέννησης” των εκκλησιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι βασιλική, με τρία κλίτη με υπερώα και πέντε παρεκκλήσια. Αν και το εξωτερικό έπρεπε να είναι λιτό, το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με εξαιρετικής ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο και διακοσμητικά. Στις 13.00 αναχωρούμε για την γραφική λίμνη Οχρίδα. Άφιξη. Τακτοποίηση στο ξεν/χείο. Στις 17.30 αναχωρούμε για να ξεναγηθούμε στη πανέμορφη παλιά πόλη της. Μεταξύ των άλλων θα δούμε το εντυπωσιακό κάστρο του Σαμουήλ, την Περίβλεπτο, το Ναό του Αγ. Κλήμεντα, το Ρωμαϊκό θέατρο, τον Ναό της Αγίας Σοφίας και θα περπατήσουμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα πολλά μικρά μαγαζιά με τα είδη λαϊκής τέχνης ,αργυροχρυσοχοΐας και κεραμικής. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο στους πεζόδρομους της πόλης. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα : Όσιος Ναούμ – Καστοριά-Αγρίνιο

Πλούσιο πρωινό και χρόνος ελεύθερος έως 10.00 που  αναχωρούμε για το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (10ου αιώνα) με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Οι διαδρομή μας γραφική έχοντας από την μια πλευρά τον Εθνικό Δρυμό της Γκαλίτσιτσα και από την άλλη τα παραόχθια ψαροχώρια της λίμνης αλλά και έναν από τους σπουδαίους λιμναίους οικισμούς. Φθάνουμε στο Μοναστήρι που απ’ εδώ ξεκίνησαν ο Κύριλλος και Μεθόδιος, οι έλληνες μοναχοί να διδάξουν στους Σλάβους το αλφάβητο (Κυριλλικό) και την Βίβλο.Eδώ βρίσκεται ο τάφος του Οσίου Ναούμ. Δίπλα στο Μοναστήρι βρίσκεται η λίμνη των πηγών του Δρίνου ποταμού με μοναδικά χρώματα. Χρόνος για καφέ η για βαρκάδα και στις 12.30 αναχωρούμε για επιστροφή. Σύνορα,’ελεγχος-διέλευση και περνώντας  από Φλώρινα  φθάνουμε στο χιονοδρομικό Πισοδερίου.Στάση για καφέ σ’ένα από τα σαλέ του.Συνεχίζουμε για την Καστοριά. Άφιξη και χρόνος για περίπατο στις όχθες της γραφικής λίμνης αλλά και στην παλιά αρχοντική πόλη. Γεύμα και στις 17.00 αναχώρηση για επιστροφή με στάση καθ΄οδόν για καφέ και ξεκούραση. Άφιξη  το βράδυ στο Αγρίνιο.

 

                                               ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

Τιμή Συμμετοχής : 75 €  κατ’ άτομο στο δίκλινο

55 € παιδί έως 12 ετών  σε τρίκλινο με δύο ενήλικες

15 €  επιβάρυνση μονόκλινου

 

Απαραίτητη  ταυτότητα στα Λατινικά ή διαβατήριο

 

Περιλαμβάνονται :   

  • Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 3 αστέρων στην πόλη της Οχρίδας
  • Ημιδιατροφή, πρωινό, δείπνο μπουφέ.
  • Ξεναγήσεις όπως το πρόγραμμα – Συνοδός γραφείου

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΕΩΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 25 €