ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ 20/3/2022

07:30 Συγκέντρωση των εκδρομέων στην Πλατεία Μαβίλη και  αναχώρηση για Πελοπόννησο. Η διαδρομή μας μέσω Αντιρρίου – Ρίου, περιφερειακού Πάτρας μας φέρνει στην Ηλεία.

            Περνώντας έξω από κ. Αχαιά, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Αμαλιάδα, φθάνουμε Μονή της Παναγίας Κρεμαστής. Στην πανέμορφη πευκόφυτη χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά Λάνθι και Λαμπέτι, επάνω στον απόκρημνο βράχο με τη μαγευτική θέα στο δάσος της Φολόης και στο βουνό του Ερύμανθου, στέκεται η επιβλητική Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής. Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας της, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821 ήταν τόπος συνάντησης των οπλαρχηγών και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, είχε σπουδαία προσφορά στην παιδεία των Ελλήνων και σύμφωνα με την παράδοση, στους χώρους της λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Το 1880 έγινε μετόχι της Μονής Σκαφιδιάς. Χρόνος για προσκύνημα και ξενάγηση.

Στις 12.00 βρισκόμαστε  στην Αρχαία Ολυμπία  που βρίσκεται στην ονομαζόμενη κοιλάδα των θεών. Χρόνος για επίσημη ξενάγηση. Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους, συγκρίσιμη  με τα Πύθια των Δελφών. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ απαγόρευσε την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί.
Τον 8ο αιώνα η φήμη της Ολυμπίας μεγάλωσε τόσο ώσπου έφτασε μέχρι την Ανατολή και Μεσοποταμία και μέχρι την Δύση και κάτω Ιταλία. Σημαντικότατη τομή στην ιστορία της Ολυμπίας αποτέλεσε το έτος 776 π.Χ. όπου τότε κατά την παράδοση, ο Σπαρτιάτης Λυκούργος, πρέπει να πραγματοποίησε συμφωνία με τον βασιλιά της Ήλιδος, Ίφιτο, για την τέλεση λατρευτικών εορτών στην Ολυμπία. Μέρος της συμφωνίας ήταν ότι κατά τις εορτές θα επικρατούσε εκεχειρία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τέλος στο Μουσείο θα θαυμάσουμε ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, ακόμη μέχρι και τον 6ο – 7ο αιώνα μ.Χ..
         Στις 14.30 αναχωρούμε για την Κυλλήνη με ωραία διαδρομή μέσω Γαστούνης και των περιβολιών που  φθάνουν μέχρι την ακρογιαλιά.  Το Κάστρο Χλεμούτσι, το οποίο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου συγκαταλέγεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Κυλλήνη δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επισκέψιμους τόπους της Ελλάδος τα τελευταία 40 χρόνια. Αρχαία πόλη της Ηλείας, επίνειο και κύρια είσοδος της ΄Ηλιδας. Άφιξη και έχουμε χρόνο ελεύθερο για βόλτα και γεύμα στα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας .Στις 17.30 αναχώρηση για επιστροφή με στάση για καφέ καθόδόν. Άφιξη στο Αγρίνιο στις 20.30.-

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ    Τιμή συμμετοχής :     25 €  κατ άτομο

                                                                      17 €  Παιδάκι εως 12 ετών 

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με υπερυψωμένο πούλμαν,

2.-Συνοδός Γραφείου

Δεν περιλαμβάνονται:

1.-Είσοδοι στο Μουσεί0 και χώρο

Τηρούνται τα πρωτόκολλα για την προστασία μας από το covid.

             Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή 10 ευρώ