ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ 25/3-27/3

    Πέτρινοι πύργοι και σιωπηλά χωριά. Άγραφοι νόμοι που χτίζουν συνειδήσεις και θρύλους. Βυζαντινά μνημεία. Άγρια ομορφιά που μοσχοβολά ηρωισμό και θυμάρι. Το ταξίδι στη Μάνη δύσκολο όμως μοναδικό!!!!

1η μέρα: Αγρίνιο -Τρίπολη – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

06:30 Συγκέντρωση των εκδρομέων στο τραίνο και αναχώρηση για Πελοπόννησο. Στάση για καφέ καθ ‘οδόν  και συνεχίζουμε για Τρίπολη  όπου στάση για περιήγηση  στην πλατεία  Άρεως  με το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης που πολύ ταιριαστά απέναντί του, ο έφιππος Κολοκοτρώνης, συνομιλεί με τους αδέκαστους δικαστές, τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη, τα αγάλματα των οποίων κοσμούν την πρόσοψη του μεγάρου. Χρόνος για καφέ ή μεζέ στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης με τα πολλά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία .Συνεχίζουμε για Μολάους και φθάνουμε  νωρίς το απόγευμα στην πανέμορφη Μονεμβάσια.

Η Μονεμβασιά  «Μόνη έμβασις» ή «Μόνη εμβασιά» , έχει πραγματικά μόνο μία δυνατότητα προσπέλασης από τη στεριά σήμερα με μια στενή γέφυρα. Άφιξη και ξεκινούμε με τα πόδια να εξερευνήσουμε «το Γιβραλτάρ της Ανατολής».

Περπατούμε για να περιηγηθούμε στην ερειπωμένη εντυπωσιακή μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται κάτω από έναν αγέρωχο και επιβλητικό βράχο 300 μέτρων. Θα μαγευτούμε από τα στενά καλντερίμια που διατρέχουν τη Μονεμβασιά  από άκρη σε άκρη και θα θαυμάσουμε την μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Θα περπατήσουμε στα βυζαντινά καλντερίμια και θα επισκεφτούμε το Μουσείο, το ναό του Ελκόμενου Χριστού που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, την Παναγία Χρυσαφίτισσα και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Δεν θα παραλείψουμε (όσοι αντέχουν) να ανεβούμε στην Άνω Πόλη για να επισκεφτούμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας απ΄οπου η θέα στο Μυρτώο πέλαγος είναι   συναρπαστική. Στο τζαμί απέναντι από την εκκλησία του «Ελκόμενου» Χριστού έχει δημιουργηθεί μικρό μουσείο. Κύρια εκθέματά του είναι βυζαντινά και φραγκικά γλυπτά. Το απόγευμα αναχωρούμε για το  γραφικο Γύθειο.΄Αφιξη. Τακτ.ση στο ξενοδοχειο ΑΚΤΑΙΟΝ .Η εξαιρετική τοποθεσία του πάνω στην παραλία του Γυθείου, και τα Αποτέλεσμα εικόνας για MONEMVASIA PHOTOδωματιά του με θέα την θάλασσα το κάνει αξιαγάπητο. Χαλάρωση και βόλτα στην παραλία η στα σοκάκια του η στο απέναντι νησάκι, την Κρανάη, με τα ανεμοδαρμένα πεύκα, τον Πύργο Τζαννετάκη και το Φάρο. Η Κρανάη συνδέεται με το λιμάνι και χαρίζει πλην των άλλων την καλύτερη άποψη της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης με τα σπίτια με τα κεραμίδια και τα ωραία χρώματα απέναντι. Τα νεοκλασικά κτίρια και η τεράστια παραλία με τα τσιπουράδικα είναι τα ατού του. Ιδανική ώρα για να την περπατήσετε είναι το σούρουπο,  έναν περίπατο που θα καταλήξει σε ουζάκι και χταποδάκι. Οι «μάστορες» Γυθειάτες το απλώνουν από το πρωί στον ήλιο και είναι λουκούμι! Στη συνέχεια δείπνο σε ταβερνάκι.

2η μέρα:  ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ Αρεόπολη-Λιμένι-Σπήλαια Διρού-Γερολιμένας-Βάθεια

Πρωινό και ξεκινάμε για να εξερευνήσουμε την Έξω Μάνη.

            Στάση στην Αρεόπολη, Λημέρι της Θεάς Αρτέμιδος , όπου θα περιηγηθούμε στο διατηρητέο ιστορικό κέντρο, στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στην πλατεία της  17ης Μαρτίου. Από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Επόμενος σταθμός μας το παραθαλάσσιο Λιμένι, για περίπατο και καφέ. Το Λιμένι αποτελούσε έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, ενώ ο Γερολιμένας, πιο απόμακρος και απομονωμένος, ήταν επί Τουρκοκρατίας ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών .

Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στα σπήλαια του Διρού. Στη διάρκεια της βαρκάδας θα δούμε σταλακτίτες σε αποχρώσεις ροζ, λευκού, κόκκινου και σοκολατί, από τα διάφορα μέταλλα που εντοπίζονται στην περιοχή. Επίσης, θα περάσουμε και από διάφορες «αίθουσες», τις οποίες οι σπηλαιολόγοι βάφτισαν με  ευφάνταστα ονόματα, όπως Θάλασσα των ναυαγίων, Αίθουσα των ονείρων, Λιμανάκι της ευτυχίας και Σοκολατένια σάλα..

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τον Γερολιμένα, με κατεύθυνση προς το Ακρωτήριο Ταίναρο, οι ελιές λιγοστεύουν, η βλάστηση χαμηλώνει, η πέτρα αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστικό.  Από μακριά σαν καρτ-ποστάλ  διακρίνεται η Βάθεια. Μια αγκαλιά πυργόσπιτα, σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά.  Οι πέτρινοι πύργοι της Βάθειας,

που χτίστηκαν τον 18ο και τον 19ο αιώνα αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Στάση και χρόνος για να χαθούμε στα σοκάκια του χωριού.  Αφήνουμε  δεξιά μας  το Πόρτο Κάγιο και το ακρωτήριο Ταίναρο και συνεχίζουμε για Κοίτα και Κότρωνα με τους δύο γυαλούς του και την ανακαινισμένη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Στη διαδρομή μας προς το Γύθειο δεσπόζει η άποψη στο νησάκι Σκοπά το οποίο ενώνεται με την Λακωνική Γή με μικρή λωρίδα ξηράς. Επιστροφή στο ξεν/χειο. Δείπνο. Διαν/ση.

3η μέρα : Γύθειο- Μεσσηνιακή Μάνη -Καλαμάτα-Αρχαία Μεσσήνη

Πρωινό και συνεχίζουμε για Καλαμάτα μέσω ωραιότατης διαδρομής που μας προσφέρει η ορεινή και παράλια Μεσσηνιακή Μάνη. Το γυμνό τοπίο με τους βράχους, τις ξερολιθιές και τις Φραγκοσυκιές .Η διαδρομή μας στις ανατολικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου – Οίτυλο – Στούπα  (πιθανή στάση για καφέ) – Καρδαμύλη και Καλαμάτα. Άφιξη και χρόνος ελεύθερος στην πόλη για να επισκεφθούμε τον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Αποστόλων για ,Βόλτα στην παλιά πόλη και για γεύμα. Στις 13.00 αναχωρούμε για να επισκεφθούμε την Αρχαία Μεσσήνη. Η πόλη της Μεσσήνης γνώρισε την ακμή της τον 4ο π.Χ. αιώνα μετά την ήττα των Σπαρτιατών από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος έβαλε τέλος στην μακραίωνη ηγεμονία της Σπάρτης. Δεν καταστράφηκε ποτέ ολοσχερώς. Έτσι μπορούμε σήμερα παρατηρώντας τα ερείπιά της να σχηματίσουμε μια άριστη εικόνα για τη ζωή στα αρχαία χρόνια.  Θεωρείται μία από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αρχαία πολιτεία με σπίτια, ναούς, γυμναστήρια, επιβλητικές πύλες, το αρχαίο θέατρο και την Αρκαδική πύλη. Το στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι από τα πλέον καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Μεσσηνίας και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Το Μουσείο με τον Ερμή της Μεσσήνης, τους Διόσκουρους και την Αρτέμιδα Λαφρία μας γοητεύει. Στις 16.30 αναχωρούμε για επιστροφή με στάση καθ’ οδόν για καφέ. Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21:00      

Τιμή συμμ :     170 €    κατ΄άτομο στο δίκλινο

                              125 €   παιδικό (5-12 ετών)

                              35   €   επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται :

  • Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν 
  • Δύο διαν/σεις  στο  ΑΚΤΑΙΟΝ hotel 3*** ,άνετο, κεντρικόστοΓύθειο
  • Πλούσιο Πρωινό μπουφέ
  • Δύο γεύματα ή δείπνα σε ταβερνάκια
  • Επίσημη Ξενάγηση στην Aρχαία  Μεσσήνη
  • Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνονται:

– Είσοδοι σε μουσεία και χώρους  (Μεσσήνη 5 €)

-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό (βαρκάδα Διρός 10 €)

-Φόρος διαμονής 1,50 € το δωμάτιο την βραδιά

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  3/3  ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ    50 €

ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ME TON COVID