ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ-ΒΟΣΠΟΡΟΣ

          6 μέρες    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ   – ΠΡΟΥΣΑ     6/09/23

                                      ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ-ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Την ονόμασαν σταυροδρόμι των πολιτισμών…. βασιλίδα των πόλεων…. πρωτεύουσα του Βυζαντίου και τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών… η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους. Ευρώπη και Ασία…….η πόλη των ατελείωτων θρύλων…. των γεύσεων της ανατολής….των πολλαπλών αναμνήσεων… της μοναδικής κληρονομιάς της και του ένδοξου παρελθόντος της…Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη….ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ερχόμαστε λοιπόν να γνωρίσουμε…. ΝΑ  ΠΡΟΣΚΥΝΉΣΟΥΜΕ ,να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις…

1η μέρα : Αγρίνιο – Κωνσταντινούπολη

Συγκέντρωση στο τραίνο και 05:00  αναχώρηση  για τη μεγάλη γη της Θράκης μέρος της οποίας θα περιδιαβούμε για να φθάσουμε στην  Βασιλίδα των πόλεων την Κωνσταντινούπολη.. Στάση καθ’ οδόν για καφέ λίγο πριν τα Γιάννενα και μέσω της Εγνατίας Οδού και περνώντας σήραγγες και γέφυρες με ωραία θέα στην Πίνδο και δίπλα από Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, και Θεσσαλονίκη φθάνουμε στην Καβάλα  με την παλιά πόλη και το εντυπωσιακόΥδραγωγείο. Στάση για  περίπατο και γεύμα και συνεχίζουμε περνώντας έξω από Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη για Σύνορα Κήπων. Διέλευση συνόρωνκαι συνεχίζουμε μέσω Κεσάνης και Ρεδαιστού για την Κωνσταντινούπολη. Άφιξη.Τακτ/ση στο ξεν/χείο, δείπνο και μικρή βόλτα στην οδό του Πέραν. Διαν/ση.

2η μέρα:Κωνσταντινουπολη Βόσπορος ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ

Πρωινό και η μέρα μας θα αρχίσει με την ξενάγηση –  προσκύνημα  σ΄ ένα από τα αρχαία θαύματα της Κωνσταντινούπολης, το πιο φημισμένο που  είναι η Αγία Σοφία.  Τα τελευταία 77 χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο ενώ, πριν από αυτό, ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και του κόσμου για περισσότερο από 1400 χρόνια. 

Ο ναός εγκαινιάσθηκε το 537 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, φιλοδοξία του οποίου ήταν ο ναός να ξεπεράσει  σε μέγεθος κάθε προηγούμενο οικοδόμημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο θρύλος αναφέρει ότι όταν μπήκε στο ναό ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον

επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!», θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Εκτός από την Αρχιτεκτονική και την μοναδική ορθομαρμάρωση που την κοσμούν εσωτερικά, μας γοητεύουν οι ψηφιδωτές εικόνες όπως η Πλατυτέρα και η Δέησις που βρίσκεται στον γυναικωνίτη.Τώρα λειτουργεί ως Τζαμί. Ακριβώς απέναντι από την πύλη της Αγια-Σοφιάς  βρίσκεται το Μπλε Τζαμί. Οι Τούρκοι προσπάθησαν με το Μπλε Τζαμί να ξεπεράσουν τη μεγαλοπρέπεια της Αγια-Σοφιάς, από τις πρώτες ματιές όμως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό στάθηκε αδύνατον. Συνεχίζουμε με  τα απομεινάρια του Ιπποδρόμου, με τον Χάλκινο Τρίποδα των Δελφών, τη στήλη του Κων/νου Πορφυρογέννητου, και τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της Πόλης. Θα δούμε τον Βυζαντινό ιππόδρομο, το μέρος που ξεκίνησε η διάσημη «Στάση του Νίκα» όπου ήταν η καρδιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με τους αγώνες να αποτελούν σημαντικό γεγονός για την πόλη. Απέναντι  το Βυζαντινό Υδραγωγείο με τους 336 κίονες Κορινθιακού και Δωρικού ρυθμού ,το οποίο κτίστηκε για πρώτη φορά επί Κωνσταντίνου , επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού και επικράτησε να λέγεται «Υδραγωγείο του Ιουστινιανού». Είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή από τις 60 που χτίστηκαν επί βυζαντινής αυτοκρατορίας. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο ΤΟΠ ΚΑΠΙ, παλιό παλάτι ,σημαντικό Μουσείο σήμερα. Συνεχίζουμε με την κρουαζιέρα στον Βόσπορο (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ) όπου από το καραβάκι  που θα ξεκινήσει από το Κεράτιο θαυμάζουμε την ομορφιά τόσο της Ευρωπαϊκής ακτής όσο και της Ασιατικής  με το πολύ πράσινο και τις αριστοκρατικές κατοικίες (γιαλιά) να  τις στολίζουν  αλλά και τις εκπληκτικές γέφυρες που έγιναν για να ενώνουν τις δύο ηπείρους μέχρι το άνοιγμα του Βοσπόρου προς τον Εύξεινο. Επιστροφή ΚΑΙ χρόνος ελεύθερος στην Σκεπαστή Αγορά , που είναι μνημείο ισότιμο με τα υπόλοιπα της Πόλης με την εξαιρετική αρχιτεκτονική με τις καμάρες και τους θόλους.Δερμάτινα, χαλιά, κοσμήματα (υπάρχουν συνολικά 5.000 μαγαζιά) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Επιστροφή στο ξεν/χείο.  Διαν/ση.

Χρόνος για ξεκούραση. σας προτείνουμε μια βόλτα στην υπέροχη πλατεία Ταξίμ για να γνωρίσετε τη ξακουστή Μεγάλη Οδό του Πέραν. Πεζόδρομος που φιλοξενεί το ερυθρόλευκο νοσταλγικό τραμ που συνδέει την πλατεία Ταξίμ με την συνοικία του Γαλατά. Κατά μήκος αλλά και στα γύρω στενά του πεζόδρομου θα βρείτε πλήθος εμπορικών καταστημάτων και ιστορικών κτιρίων. Θα έχετε μια πρώτη γνωριμία με το Ελληνικό στοιχείο, καθώς ο πεζόδρομος φιλοξενεί το Σισμανόγλειο Μέγαρο, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο του 19ου αιώνα. Η στοά των λουλουδιών ή στοά Χρηστάκη, γνωστή ως Cité de Péra, είναι το κτίριο που οικοδομήθηκε το 1876 από τον Χρηστάκη Ζωγράφο και σήμερα φιλοξενεί πλήθος εστιατορίων. Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Τριάδας αλλά και η Παναγιά του Πέραν (Εισόδια της Θεοτόκου) βρίσκονται σε κάθετα στενά στην αρχή και το τέλος του πεζοδρόμου. Μην απορήσετε αν ακούσετε να χτυπούν οι καμπάνες τους. Επίσης το Ζωγράφειο Λύκειο, το Ζάππειο και πολλά ακόμα που θα ανακαλύψετε περπατώντας στα σοκάκια. Φιλοξενεί το ερυθρόλευκο νοσταλγικό τραμ της οδού Ιστικλάλ που ανεβοκατεβαίνει τον εμπορικό πεζόδρομο και συνδέεται με τον σταθμό του καλωδιοκίνητου σιδηρόδρομου που κατηφορίζει μέχρι την γέφυρα του Γαλατά. Δείπνο και χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε την  μεγάλη Οδό του Πέραν θαυμάζοντας την Αγία Τριάδα, το Ζάππειο, το Ζωγράφειο  αλλά και άλλα κομψά κτίρια πολλά από αυτά ιδιοκτησίες των Ελλήνων της Πόλης άλλοτε….. Διαν/ση

3Η ΜΈΡΑ: Κωνσταντινούπολη-ΦΑΝΑΡΙ-ΝΤΟΛΜΑ ΜΠΑΧΤΣΕ

 Πρωινό και αναχ/ση για  το Φανάρι όπου στην έδρα του Πατριαρχείου όπου θα ξεναγηθούμε στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου όπου φυλάσσονται τα Λείψανα της Αγίας Ευφημίας ,της Αγίας Θεοφανούς και της Αγίας Σολωμωνής. Ξενάγηση στο Ναό και στο προαύλιο όπου στην μονίμως κλειστή Πύλη απαγχονίστηκε Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Συνεχίζουμε  με προσκύνημα στην Ιστορική Εκκλησία των Βλαχερνών με το Αγίασμα , που το σπουδαιότερο και γνωστότερο γεγονός στην Ιστορία της είναι η σωτηρία της Πόλης κατά το 626 όταν πολιορκήθηκε από τους Αβάρους. Η θαυματουργή εικόνα της Βλαχερνίτισσας λιτανεύτηκε από τον γυιό του Ηρακλείου,  από τὸν πατριάρχη Σέργιο (610-638)  και το λαό. Η πολιορκία λύθηκε,. Ο λαός αγρύπνησε  ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο προς Τιμήν της. Συνεχίζουμε  με τον Άγιο Δημήτριο  Ξυλόπορτας και καταλήγουμε  στην εκκλησία της Θεοτόκου Παμμακάριστου που υπήρξε έδρα του Πατριαρχείου. Φεύγοντας από το Φανάρι θαυμάζουμε την «Πορφυρή Αρχόντισσα», την Μεγάλη του Γένους Σχολή που με την μοναδική της αρχοντιά δεσπόζει πάνω στο λόφο.

Επόμενη επίσκεψη-προσκύνημα η Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής η Μπαλουκλί με τους θρύλους της αλλά και τους τάφους των Πατριαρχών στο σεμνό Κοιμητήρι στο προαύλιο της.

Συνεχίζουμε με ξενάγηση στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ όπου θα μας εντυπωσιάσει η θέση που είναι κτισμένο. Οι κήποι του αλλά και εσωτερική διακόσμηση εξαιρετική. Στη συνέχεια μια επίσκεψη με πολλά χρώματα και αρώματα στην Αιγυπτιακή αγορά θα μας μυήσει στα μυστικά της Ανατολής. Πολύχρωμα μπαχάρια και ξηροί καρποί, λουκούμια σε όλες τις γεύσεις και αρωματικά αφέψημα φιγουράρουν σε ζηλευτές προθήκες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

4η μέρα : Κωνσταντινούπολη – Πριγκηπονησα – Προύσα

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε για την Ασιατική Κωνσταντινουπολη περνώντας από την ΜΕΓΆΛΗ ΓΕΦΥΡΑ στα στενα του ΒΟΣΠΌΡΟΥ και φθάνοντας στην συνοικία Καντικιοι.

Επιβιβαζόμαστε στο πλοίο που θα μας φέρει στα ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ. Πλέουμε δίπλα από τα νησάκια Πρώτη, Αντιγόνη.  Φτάνουμε στην Χάλκη και στάση για να επισκεφθούμε  την μονή της Αγίας Τριάδας και  την περίφημη Θεολογική Σχολή. Θα συνεχίσουμε με την Πρίγκηπο όπου και γεύμα. Χρόνος ελεύθερος για προσκύνημα στην Παναγία της Πριγκήπου και  για περίπατο στα σοκάκια για να θαυμάσουμε τα περίτεχνα ξύλινα παραθεριστικά σπίτια των Ελλήνων άλλοτε…. Επιστροφή στο Μπόστανσι και από εκεί συνεχίζουμε για ΠΡΟΥΣΑ.

Από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Ανατολής. Φθανουμε  στην Αρετσού. Επιβίβαση στο φέρυ μπώτ που θα μας φέρει στην Γιάλοβακαι στη συνέχεια άφιξη στην Προύσα περίπου το απόγευμα. Μικρός γύρος της πόλης όπου θα επισκεφθούμε τον τάφο του Καραγκιόζη, θα δούμε τα λουτρά του Ιουστινιανού και θα καταλήξουμε στο κέντρο όπου θα ξεναγηθούμε στο Ουλού τζαμί . Μετάβαση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

5η μέρα : Προύσα – Κομοτηνή

Πρωινό και Χρόνος ελεύθερος για να κάνουμε τα ψώνια μας στο γραφικό παζάρι, με τα  δρομάκια  και τη σκεπαστή αγορά του, λιγότερο εντυπωσιακή από της Κωνσταντινούπολης όπου όμως μπορεί κάποιος να βρει όλα τα αρώματα της Ανατολής και μεγάλη ποικιλία μεταξωτών υφασμάτων  (Η Προύσα ήταν από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα ακατέργαστου μεταξιού και μεταξωτών σε όλο τον κόσμο).  αναχώρηση για την επιστροφή μας στην Ελλάδα, μέσω του Στενού του Ελλησπόντου, Λάμψακος – Καλλίπολη και συνεχίζουμε για Κεσάνη και σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας , διανυκτέρευση.

6η μέρα : Κομοτηνή  – Αγρίνιο

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και  μικρός γύρος της πόλης. Ξεκινούμε την βόλτα μας από την κεντρική πλατεία της πόλης (Πλατεία της Αγίας Ειρήνης).Είναι αναμφισβήτητα το κέντρο της πόλης. Σε αυτή δεσπόζει ένα μοντέρνο συντριβάνι .Στη συγκεκριμένη πλατεία, θα απολαύσεις απο καφέ, ροφήματα, μέχρι φαγητό και ποτό. Είναι το στέκι των περισσότερο φοιτητών. Τα μαγαζιά της παλιάς πόλης είναι σίγουρα ένα αξιοθέατα που αξίζει να θαυμάσεις στην Κομοτηνή. Η συγκεκριμένη αγορά φημολογείται οτι λειτουργεί από τους Οθωμανούς. Σε αυτή την αγορά θα βρείτε πολλές αντίκες και προιόντα που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Τα μαγαζιά είναι πολύ μικρά σε τετραγωνικά όμως η πραγμάτια τους είναι μεγάλη. Στην Ερμού, τον πλακόστρωτο δρόμο της πόλης θα δεις αυτά τα μικρά μαγαζάκια γνωστά και ως τενεκετζίδικα (που πουλουν προιόντα από λευκόσιδηρο). Καφές,στραγαλια και λουκουμια φημιζονται σάυτή την αγορά.Ακριβώς λίγο πιο πέρα, στη Δημοτικ Αγορά στις 11.00  αναχωρούμε.την επιστροφή μας στο ΑΓΡΙΝΙΟ με ανάλογες στάσεις στη διαδρομή μας για καφέ , γεύμα και ξεκούραση.

 ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής     :       398 Ευρώ κατ΄ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

                                               195 Ευρώ  ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ  μονόκλινου

                                                290,00 Ευρώ παιδικό έως 12 ετών

(σε τρίκλινο δωμάτιο με δύο γονείς)

       Περιλαμβάνονται :

  1. Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Διαμονή σε 4**** ξενοδοχείο στην περιοχή του Πέραν  ΣΤΗΝ Πόλη
  3. Πλούσιο πρόγευμα σε μπουφέ καθημερινά  
  4. ΤΡΙΑ  γεύματα
  5.  Επίσημη Ελληνόφωνη ξενάγηση Πόλεως

  6.Εισιτήρια  Φέρυ-Μπώουτ για τα Πριγκηπόνησα

7.Συνοδός γραφείου

      8.Ασφάλεια αστικής ευθύνης

9.ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται :

1.-Εισιτήρια εισόδων σε χώρους των επισκέψεων, μουσεία κλπ.,

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

3.-ποτα στα γεύματα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ  Η ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Δηλώσεις συμμετοχής  με προκαταβολή 130