26/10 -31/10   Ανατολική Ρωμυλία

Φιλιππούπολη- Σωζόπολη-Αγχίαλος-Πύργος – Βάρνα-Μεσημβρία-Βέλικο Τάρναβο-Σόφια-   Μελένικο

Ένα  προσκύνημα στα Θρακικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και στις  Ελληνικές πόλεις, με τους μεγαλοπρεπείς Θρακικούς τάφους με τους θησαυρούς τους, τα μουσεία, τις εκκλησίες και την πλούσια φύση.

        Από τη Φιλιππούπολη ως τις ακτές του Εύξεινου Πόντου θα γνωρίσουμε μια σειρά από πόλεις με πλούσιο Ελληνικό παρελθόν:

      ΣΩΖΟΠΟΛΗ,ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ,ΑΓΧΙΑΛΟΣ,ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ,ΒΑΡΝΑ

Εδώ θα συναντήσουμε και τους ξεχασμένους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας που μιλάνε ακόμα τα Ελληνικά, απομεινάρι του ένδοξου παρελθόντος της περιοχής, που συνέβαλε στο να γίνει ο Άξενος Πόντος,     Εύξεινος.
  1Η  μέρα :ΑΓΡΙΝΙΟ-ΣΟΦΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

06.00 Συγκέντρωση των εκδρομέων  στο τραίνο και αναχώρηση για την ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ. Στάση καθ’ οδόν για καφέ και μέσω της Εγνατίας Οδού  περνώντας δίπλα από Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια φθάνουμε  στα σύνορα του Προμαχώνα. Τελωνειακός έλεγχος, διέλευση και η διαδρομή μας περνά έξω  από το Σαντάνσκι και μέσω της γραφικής κοιλάδας του Στρυμόνα και των Στενών της Κρέσνας. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας γ Μπλαγκόεβγκραντ, Στανκε Δημητρώφ ,Σόφια.Άφιξη αργά το απόγευμα στη Φιλιππούπολη. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η μέρα:  ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ –ΣΩΖΩΠΟΛΗ-ΑΓΧΙΑΛΟΣ (Πομόριε)

Πρωινό και ξενάγηση στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της επτάλοφης  πόλης που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Μαρίτσα (Έβρου) όπως το Ρωμαϊκό θέατρο. Θα καταλήξουμε στην παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα και τα ωραία αρχοντικά Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής μεταξύ των οποίων και Ελλήνων  εμπόρων όπως του Αργύρη Κουγιουμτζόγλου. Χρόνος ελεύθερος στο κέντρο της πόλης με την εντυπωσιακή πλατεία  Καμένιτσα και  τους κομψούς πεζόδρομους. Στις 12.00 αναχωρούμε για την ακτή της Μαύρης θάλασσας.  Φτάνοντας στην ακτή, θα επισκεφθούμε την Σωζόπολη. Η γοητεία αυτής της πόλης δεν μπορεί να μεταφερθεί με λόγια. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Το παλιό τμήμα της πόλης είναι ένα αρχιτεκτονικό καταφύγιο. Ονομάζεται συχνά “Harmanite” λόγω των πολλών ελαιοτριβείων – “Harman”, που βρίσκονταν εδώ στην αρχαιότητα. Η πόλη είναι παντού όμορφη. Η Σωζόπολη είναι σαν να φτιάχτηκε για ρομαντικούς και γνώστες της αρχαιότητας. Είναι αδύνατο να χαθείς σε αυτήν την πόλη, είναι μικροσκοπική – υπάρχουν μόνο 4 χιλιάδες κάτοικοι και σχεδόν όλοι γνωρίζουν  Οι νέοι μεταβαίνουν εύκολα στα γερμανικά και στα αγγλικά. Η πόλη είναι χτισμένη με κτίρια που δεν υπερβαίνουν τους τρεις ή τέσσερις ορόφους. Η Σωζόπολη χωρίζεται σε δύο μέρη: Παλιά και Καινούρια πόλη, μεταξύ τους ένα πάρκο και μια παραλία.

(Απολλωνία του Πόντου). Η πόλη ιδρύθηκε από τους Μιλήσιους και ήταν σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Η σημασία του ναυτικού εμπορίου ήταν τέτοια που σε όλα τα αρχαία νομίσματα της απεικονίζεται μια άγκυρα. Στην περιήγηση μας θα δούμε τα παραθαλάσσια τείχη που προσφέρουν μια υπέροχη θέα στον Εύξεινο Πόντο και το αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από το Ελληνικό παρελθόν της πόλης. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν Έλληνες στη Σωζόπολη, που παρέμειναν εδώ παρά τους διωγμούς που υπέστησαν. Εδώ θα ακούσουμε και τα περισσότερα ελληνικά  διότι οι 5000 κάτοικοι της είναι Ελληνικής καταγωγής. Θα δούμε τα σπίτια τις εκκλησίες, το τοπίο και θα αισθανθούμε μια γλυκεία νοσταλγία όταν μάθουμε όλη την ιστορία της πόλης και των νησιών απέναντι. Συνεχίζουμε για την όμορφη Αγχίαλο. Πόλη κτισμένη και αυτή στην ακτή του Ευξείνου πόντου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο. Διαν/ση.

 3η μέρα: ΑΓΧΙΑΛΟΣ-ΠΥΡΓΟΣ-ΑΓΧΙΑΛ0Σ

Πρωινό και αναχωρούμε  νωρίς το πρωί για τις ξεναγήσεις μας. Η Αγχιάλος ιδρύθηκε από Απολλωνιείς του Πόντου τον 7ο αιώνα π.Χ., ήταν χτισμένη στο βόρειο εξωτερικό άκρο του κόλπου Πύργου (Μπουργκάς), στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η τοποθεσία ήταν απόκρημνη και οχυρή. Κατά τη μακροχρόνια ιστορία της η πόλη άλλαξε αρκετά ονόματα. Έτσι στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Αγχιάλεια, στους Βυζαντινούς Αγχιάλη, Απολλωνλιααπό τον ναό του στον Απόλλωνα, που κατείχε ένα τεράστιο άγαλμα του Θεού που μεταφέρθηκε στη Ρώμη και εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο.
Χρόνος για βόλτα   στα γραφικά δρομάκια του χωριού. Πιθανή επίσκεψη στο Μουσείο αλατιού και συνεχίζουμε με τον ΠΥΡΓΟ. (Μπουργκάς), την Πατρίδα του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη. Θα έχουμε χρόνο για βόλτα στο μεγάλο παραθαλάσσιο πάρκο, ατενίζοντας την Μαύρη Θάλασσα και βόλτα στον εμπορικό πεζόδρομο όπου είναι και το κέντρο της πόλης. Επιστροφή στην Αγχίαλο. Δείπνο. Διαν/ση.

 4η μέρα:ΑΓΧΙΑΛΟΣ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ (ΝΕΣΕΜΠΑΡ)-ΒΑΡΝΑ

Πρωινό και αναχωρούμε για Βάρνα αφού  επισκεφτούμε και ξεναγηθούμε στην περίφημη Μεσημβρία,(Nesebar). Παλιά Ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε από τους Μεγαρείς. Η πόλη, η μοναδική Δωρική αποικία στον Εύξεινο Πόντο, είναι γνωστή για τους δεκάδες – πολλούς ερειπωμένους – βυζαντινούς ναούς της. Μεταξύ των άλλων θα δούμε την παλιά πόλη που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αλλά και στο πρόγραμμα Μο.Να. Θα δούμε την ερειπωμένη σήμερα Αγία Σοφία, το ναό του Παντοκράτορα και το ναό των Αρχαγγέλλων. Θα ακολουθήσει ελεύθερος χρόνος για βόλτες, αγορές και φαγητό στην παλιά πόλη και συνεχίζουμε για Βάρνα. Θα διασχίσουμε την πόλη θαυμάζοντας τις χρυσές ακτές-όπως λέγονται – μέχρι να φτάσουμε στο μοναστήρι ΑΛΑΤΖΑ. Ένα μοναστήρι του 5ου αιώνα λαξευμένο όλο, ακόμα και τα κελιά του μέσα στον βράχο. Μετά την επίσκεψη και το προσκύνημα θα επιστρέψουμε στη Βάρνα, θα δούμε τη Μητρόπολη-Κοίμηση Της Θεοτόκου, την όπερα και τα πάρα πολλά μαγαζιά, θα επισκεφθούμε το 2ο μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης 400 στρεμμάτων. Μέσα εκεί υπάρχουν μουσεία, όπως το ενυδρείο και το μοναδικό στα Βαλκάνια ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ,
Η Βάρνα έχει ένα πλήθος μουσείων για να επισκεφθεί κάποιος, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όπως το ναυτικό Μουσείο ,το Εθνογραφικό  και το Αρχαιολογικό. Στο τελευταίο θα θαυμάσουμε τον παλαιότερο επεξεργασμένο χρυσό στον κόσμο, που εξακολουθεί να λάμπει σε ηλικία περίπου 7.000 ετών. Στην ομορφιά της πόλης συμβάλλουν επίσης και οι πολλές γέφυρες, με σημαντικότερη την μήκους 2, 4 χιλιομέτρων διάσημη γέφυρα Ασπαρούχοφ. Αν πάλι θέλουμε  κάτι πιο συμβατικό, μπορούμε να περπατήσουμε στους εκπληκτικούς παραθαλάσσιους κήπους, ένα μαγεμένο μέρος όπου χάνεται η αίσθηση του χρόνου!

Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διαν/ση.

5η μέρα: ΒΑΡΝΑ-ΒΕΛΙΚΟ ΤΑΡΝΟΒΟ- ΣΟΦΙΑ

Πλούσιο πρόγευμα μπουφέ και αναχωρούμε  για  την πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας το ΒΕΛΙΚΟ ΤΑΡΝΟΒΟ, κατά πολλούς η ομορφότερη και πιο γραφική πόλη της χώρας. Παραμονή για επίσκεψη της πόλης που είναι χτισμένη σε  τρείς  λόφους και διασχίζεται από τον ποταμό Γιάντρα που δημιουργεί Μεάνδρους. Θα δούμε τα ερείπιατου Ρωμαϊκού κάστρου, τις εκκλησίες Αγίου Δημητρίου και Σαράντα μαρτύρων, καθώς και το δρόμο Σαμοβόντσκα Τσαρσίγια, παλαιός εμπορικός δρόμος στην παλιά πόλη, όπου έχουν ανακαινιστεί αρκετά σπίτια και εργαστήρια. Παραμονή για γεύμα και  αναχώρηση για Σόφια  βόλτα στο κέντρο με  τα σημαντικότερα αξιοθέατα μεταξύ των οποίων ο καθεδρικός του Alexander Nevski, η Βασιλική της Αγίας Σοφίας (6ου αι.), ο ναός του Αγίου Νικολάου, η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, το Κοινοβούλιο, την Όπερα. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διαν/ση.

 6Η ΜΕΡΑ ΣΟΦΙΑ-ΜΕΛΕΝΙΚΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ

Πρωινό και αναχώρηση για Ελλάδα αφού προηγουμένως επισκεφθούμε ένα πανέμορφο και ιδιαίτερο χωριό. Μας ξαφνιάζουν οι «λόφοι του Μελενίκου» που έχουν ένα υποκίτρινο χρώμα και κυρτές επιφάνειες. Χρόνος  για να περπατήσουμε τα δρομάκια του χωριού, να θαυμάσουμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών όπου κυριαρχεί το καφέ, το λευκό και το κεραμιδί και  να γευτούμε το υπέροχο κόκκινο κρασί του Μελενίκου. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και  λίγα χιλιόμετρα απομένουν για τα σύνορα όπου μετά τη διέλευση περνούμε στην Ελλάδα και μέσω της Εγνατίας επιστρέφουμε στο Αγρίνιο με στάσεις καθ΄οδόν για καφέ και ξεκούραση.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜ.:   330 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

                             270€ παιδί από 5-12 ετών σε τρίκλινο με δυο ενήλικες                       

     125 € επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται :

  1. Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Διαμονή σε άνετα ξενοδοχεία .
  3. Πλούσιο πρόγευμα σε μπουφέ καθημερινά  
  4.  5  πλούσια δείπνα
  5. Επίσημη ξενάγηση Φιλιππούπολη-Μαύρη Θάλασσα
  6. Χρήση Σπα στο ξενοδοχείο της Αγχιάλου.
  7. Συνοδός γραφείου
  8. Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  9. ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται :

1.-Εισιτήρια εισόδων σε χώρους των επισκέψεων, μουσεία κλπ.,

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

3.-Τα ποτά στα δείπνα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΩΣ 20 /9 ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ 70 €

Ακυρωτικά  έως και 7 μέρες πριν την αναχώρηση  35 %