Eνα ταξίδι σαν παραμύθι σε απόμακρα πέτρινα  χωριά , στη φύση, στην τέχνη, στην Ιστορία.

 Τα αυθεντικά χωριά, σε ένα απαράμιλλο σκηνικό πέτρινης αισθητικής και παρθένου, καταπράσινου δάσους. Πέτρινα καλντερίμια, λαξευμένες στον βράχο βρύσες και επιβλητικά αρχοντικά. Βόρεια της Κόνιτσας, διάσπαρτα χωριουδάκια όπου παλιά άκουγες τα περίφημα πολυφωνικά ΠΩΓΩΝΗΣΙΑ τραγούδια και από την άλλη τα χωριά των ξακουστών ΜΑΣΤΟΡΩΝ της Ηπείρου που μεταμόρφωναν την μαύρη πέτρα των βουνών σε υψηλή τέχνη. Χωριά που αγναντεύουν  από ψηλά τα διάφανα νερά του Σαρανταπόρου,του Γοργοπόταμου και του ΄Αώου  και φτάνουν ως τις παρυφές του Γράμμου. Εικόνες βγαλμένες θαρρείς από πίνακα ζωγραφικής, αναπάντεχα ξωκλήσια, απόκοσμα μοναστήρια και ατελείωτα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

10,11/12

 1η ΜΕΡΑ: ΑΓΡΙΝΙΟ – ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ – ΔΟΛΟ – ΚΟΝΙΤΣΑ

06:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση για τα πανέμορφα τα χωριά της επαρχίας του Πωγωνίου, τα Πωγωνοχώρια με στάση για καφέ  καθ΄ οδόν. Μετά την γαλάζια λίμνη της Ζαραβίνας παρακάμπτουμε τον κύριο δρόμο  και φτάνουμε στο Δελβινάκι.
Πρώτος μας σταθμός στην  ακριτική περιοχή της Ηπείρου με τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό και τα γραφικά χωριά  θα αποτελέσει το Ιστορικό χωριό Δελβινάκι. Θα θαυμάσουμε το περίφημο Παρθεναγωγείο σε σχήμα Ε και Αρρεναγωγείο του χωριού κτισμένο από πέτρα με εκπληκτικό δέσιμο. Χρόνος ελεύθερος για  περίπατο και συνεχίζουμε με την Πωγωνιανή και το Δολό Πωγωνίου όπου θα  περπατήσουμε στο πέτρινο χωριό  που μέσα στην ερημιά του θα βρούμε ένα παράδεισο που δημιούργησε ο Φόρης ο Κωσταράς. Ένα αγροτουριστικό  συγκρότημα που σέβεται την παράδοση και το περιβάλλον. Χρόνος για ένα τσίπουρο και ξενάγηση στους όμορφα διακοσμημένους χώρους. Συνεχίζουμε  για Πωγωνιανή το πάλαι ποτέ ακμάζον εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του Πωγωνίου με παμπάλαιες εκκλησίες, σχολεία. Οπου  θα ξεναγηθούμε στο αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί από το 1962 και θα δούμε το Ίδρυμα Λάτση που δημιούργησε ο εφοπλιστής μη ξεχνώντας την Βορειοηπειρωτική του καταγωγή. Στάση για γεύμα.

Στις 15.30 αναχ/ση για  Κόνιτσα. ‘Αφιξη. Πάνω από τα νερά του Αώου, κτισμένο το κομψό γεφύρι που έχει ύψος 20 μέτρα και μήκος 40 μέτρα. Χτίστηκε το 1870 από τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο απ ό την Πυρσόγιαννη και με έξοδα του τραπεζίτη Ι. Λούλη από τα Κατσανοχώρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρχιμάστορας Ζιώγας Φρόντζος ήταν ένας αγράμματος λαϊκός τεχνίτης. Συνεχίζουμε με βόλτα στην αμφιθεατρικά κτισμένη πόλη. Στο ιστορικό της κέντρο με τα λιθόστρωτα και τα μαγαζάκια θα βρούμε τοπικά προϊόντα. Επίσκεψη – προσκύνημα στο μικρό σπίτι όπου έζησε αρκετά χρόνια από την ζωή του ο Άγιος Παϊσιος, μέλος της πολυμελούς οικογένειας προσφύγων από την Καππαδοκία. Πολλά τα  προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, φωτογραφίες κ.λ.π. Για όσους θέλουν ,ένας περίπατος στο διπλανό δάσος θα μας φέρει στο Ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας όπου συχνά ο Άγιος κατέφευγε για να προσευχηθεί. Πιο ψηλά στην άνω πόλη  ερειπωμένο στέκει το σπίτι της  Χάμκως. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο σε ταβερνάκι στο χωριό.

2Η ΜΕΡΑ :   ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ – ΒΟΥΡΠΙΑΝΗ  – ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ

 Πλούσιο πρωινό και χρόνος για παρακολούθηση  Θείας Λειτουργίας  στην εκκλησία του Πατρό- Κοσμά  με την προτομή του Μακαριστού  Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Στις 10.00 αναχωρούμε για τα Μαστοροχώρια. Από εδώ ξεκίνησαν οι μαστόροι που έχτισαν όλο τον κόσμο! Από την Αμερική μέχρι την Περσία και την Αιθιοπία θα πρέπει να ταξιδέψει κανείς για να θαυμάσει τη δεξιοτεχνία των μαστόρων του Γράμμου. Γνωστοί και ως «κουδαραίοι», οι ντόπιοι μάστορες έχτισαν πλήθος από έργα (σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Αμερική και σε άλλες μακρινές χώρες. Τα «μπουλούκια», τους μιλούσαν την συντεχνιακή τους διάλεκτο, τα «κουδαρίτικα». Βούρπιανη ,Θεοτόκος, Δροσοπηγή  μερικά από τα γραφικότατα χωριά στον ισκιο του Γράμμου . Σεργιάνι στα λιθόστρωτα των χωριών με τα πέτρινα γεφύρια τους και την βουή των ποταμών. Καταλήγουμε  στην Πυρσόγιαννη,         που είναι το γνωστότερο και πιο ζωντανό από τα χωριά του Γράμμου. Από τα καλοστεκούμενα αρχοντικά, τις μικρές πλατείες και τα δρομάκια που αναπτύσσονται γύρω τους, μέχρι το ναό του Αγίου Γεωργίου και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, το χωριό σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. 

Χτισμένα στις παρυφές του Γράμμου, τα Μαστοροχώρια έχουν μια άγρια ομορφιά.Εξίσου ωραία όμως είναι και η Καστάνιανη, στην απέναντι, δασωμένη πλαγιά του βουνού Γύφτισσα. Χωριό για πολλές χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες με φόντο σταχτιά πέτρα και λευκές νιφάδες. Θα δούμε θαυμάσια σπίτια και κτίρια (προσέξτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το διώροφο σχολείο) αλλά και τέσσερα

 μονότοξα πέτρινα γεφύρια – τρία εντός του οικισμού και ένα εκτός. Πιθανή  στάση για γεύμα σε ένα από τα Μαστοροχώρια η επιστροφή στην Κόνιτσα .

Στις 17.00 αναχώρηση για επιστροφή με  στάση για καφέ καθ΄ οδόν. Άφιξη περίπου στις 21.00 στο Αγρίνιο.

                                                                                    ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής :    88 ΕΥΡΩ  κατ’ άτομο στο δίκλινο

                       επιβάρυνση 30 ΕΥΡΩ κατ΄ άτομο σε μονόκλινο

Περιλαμβάνονται:

1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

2.- Διαμονή στο Ξενοδοχείο KONITSA MOUNTAIN HOTEL 4****

3.-  Πλούσιο πρωινό μπουφέ

4.- Πλούσιο  δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ

 30/11 ΜΕ ΠΡΟΚ/ΛΗ 30 €                                                                                         

Eνα ταξίδι σαν παραμύθι σε απόμακρα πέτρινα  χωριά , στη φύση, στην τέχνη, στην Ιστορία.