ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΕΝΥΔΡΕΙΟ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΑΚΟΥ-AMYNTAIO-ΝΥΜΦΑΙΟ-ΔΙΣΠΗΛΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

7/5-9/5                             

                            

Μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα είναι η Καστοριά, μια από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού τους ιστού.

1η μέρα: Αγρίνιο – Μονή  Μικροκάστρου – Δισπηλιό – Καστοριά                    

 06.45 Συγκέντρωση στο «τραίνο», Πλατεία Μαβίλη και αναχώρηση για Καστοριά. Στάση καθ’ οδον για καφέ και συνεχίζουμε μέσω Εγνατίας  Μικρή παράκαμψη  μας φέρνει στην Παναγία Μικροκάστρου. Το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου,  χτισμένο σε ύψωµα πάνω από τον Αλιάκµονα μας εντυπωσιάζει.

Το καθολικό του μοναστηριού αγιογραφήθηκε, με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, το 1797 από Ηπειρώτες Καπεσοβίτες ζωγράφους. Εξαιρετικό είναι το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο στο οποίο ακολουθείται η τέχνη του «τρυπητού» δηλαδή με διαμπερή κενά ανάμεσα στα θέματα. Τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου με μεγάλο Πανηγύρι . Οι ιππείς προσκυνητές  φθάνουν και από την Σιάτιστα στο Πανηγύρι.

Χρόνος για προσκύνημα και ξενάγηση στην Μονή .

Στις 11.3ο αναχωρούμε για το Δισπηλιό. Προϊστορικός λιμναίος οικισμός. Βρίσκεται στη θέση «Νησί», στη νότια όχθη της Ορεστιάδας λίμνης.

Στο αρχαιολογικό πάρκο έχει δημιουργηθεί μία πιστή αναπαράσταση ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού με οκτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη. Ξενάγηση στο χώρο.

Στις 13.00 αναχωρούμε για Καστοριά. Η άποψη της πόλης από μακριά μαρτυρά την  αρχοντιά της. Τα υπέροχα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων είναι αποδείξεις της ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία. Σήμερα ζυγιάζεται ήσυχα στις όχθες της πανέμορφης λίμνης, ανάμεσα στα ατάραχα αρχοντικά και στις πολυκατοικίες­, στο ιστορικό­ βάρος των πολύτιμων βυζαντινών μνημείων της. Επίσκεψη στην Παναγία την Μαυριώτισσα που χτισμένη το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού σένα όμορφο τοπίο στις όχθες της λίμνης. Το καθολικό της Μονής είναι Ξυλοσκεπής Βασιλική με εξαιρετικές τοιχογραφίες εσωτερικά και εξωτερικά που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Χρόνος για προσκύνημα.

Συνεχίζουμε για να εξερευνήσουμε το σπήλαιο του Δράκου, ένα από τα ενδιαφέροντα λιμναία σπήλαια. Τελευταίο απόκτημα της πόλης, το υπέροχο Ενυδρείο, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων σε ένα διώροφο κτίριο 450 τετραγωνικών μέτρων που υπόσχεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές στους φυσιολάτρες και το εγκαινίασε ο ίδιο ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομάιος. Επίσκεψη .

Στη συνέχεια τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, στην συνοικία Χλόη. Αργά το απόγευμα βόλτα στην παραλία της πόλης με τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα, Δερμάτινα είδη κυρίως. Το βράδυ δείπνο σε ταβερνάκι.

2η μέρα: Καστοριά –  Πρέσπες – Φλωρίνα  – Kαστοριά                                    

  Πρωινό και στις 09.00 μεταβαίνουμε στο υψηλότερο σημείο της πόλεως για να ξεναγηθούμε σε δύο εξαιρετικά Βυζαντινά Μνημεία. Η Παναγία Η Κουμπελίδικη που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μακεδονίας. Χτισμένος μεταξύ 9ου-11ου αι. με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Συνεχίζουμε με ξενάγηση στο Ναό Ταξιαρχών. Ο ναός κτίστηκε τον 9ο αι. επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Πρόκειται για μικρή, τρίκλιτη, θολοσκέπαστη βασιλική, με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Στο εσωτερικό του, ο Ναός είναι ολόγραφος με τοιχογραφίες. Eπίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο .

Στις 11.30 αναχώρηση για τις ΠΡΕΣΠΕΣ. Τα «υγρά» σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών αποτελεί διαχρονικό  προορισμό για τους φυσιολάτρες. Εδώ θα έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε την πλωτή γέφυρα μήκους 650 μέτρων και να επισκεφθούμε το νησάκι της Μικρής Πρέσπας, τον Άγιο Αχίλλειο. Παραμονή για γνωριμία, βόλτα, φαγητό  στους Ψαράδες με θέα τα κρυστάλλινα νερά.

 Στις 15.00 αναχώρηση για ΦΛΩΡΙΝΑ .΄Αφιξη και βόλτα στη πόλη. ΟΙ όχθες του ποταμού Σακουλέβα  με τα αρχοντικά αλλοτινών εποχών  μας γοητεύουν. Χρόνος για περίπατο σε μια άλλη εποχή που μας φέρνει  στα δρομάκια της παλιάς πόλης και για καφέ και ξεκούραση. Στη συνέχεια αναχώρηση για Καστορία.

Ξεκούραση και δείπνο σε ταβερνάκι.

3η μέρα: Καστοριά – Aμύνταιο-  Οινογευσία-  Νυμφαίο – Αγρινιο

Πρωινό και αναχωρούμε 09.30 για Αμύνταιο όπου δίπλα στην λίμνη των Πετρών είναι κτισμένο μέσα στα αμπέλια το κτήμα ALPHA. Βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος επέλεξε

τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Η δημιουργία του αμπελώνα του κτήματος, πρότυπου τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και τη διαχείρισή του, αποτέλεσε μία μεγάλη και πρωτοποριακή επένδυση. Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μ.

Η έκτασή του είναι 1.800 στρέμματα.

Χρόνος να περιηγηθούμε και να γευθούμε τα εξαιρετικά κρασιά τους. Στις 11.30 αναχωρούμε για το περίφημο Νυμφαίο. Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης , σύμφωνα με την UNESCO . Στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco διεκδικεί το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός αγκαλιάζεται  από  ένα δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε εποχές ακμής. θα περιπλανηθούμε στο καταπληκτικό χωριό, θα φθάσουμε μέχρι το Πάρκο  άγριας ζωής όπου ζει αξιοπρεπώς η καστανή αρκούδα με το πρόγραμμα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και αφού χορτάσουμε ομορφιά θα γευματίσουμε σε κάποιο από τα ταβερνάκια του πέτρινου χωριού.

Στις 17.00 αναχώρηση για επιστροφή με στάση για καφέ καθ΄οδόν.

        Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21.0Ο

Τιμή συμμ :

155.00  € κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο 

123,00  €  παιδάκι 5-12 ετών σε τρίκλινο με δύο ενήλικες

 44,00  € επιβάρυνση μονόκλινου

Το  GRANDE Tours προσφέρει :

  • Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν 
  • Δυο  διαν/σεις στο ξενοδοχείο   CHLOE 3***  SUPERIOR ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • Πλούσια πρωινά μπουφέ
  • Δυο δείπνα σε ταβέρνα με ανοικτό μενού
  • Οινογευσία στο Κτήμα ΑΛΦΑ
  • Συνοδός γραφείου
  • ΦΠΑ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.- Είσοδοι σε μουσεία και χώρους

2.- Το τέλος διαν/σης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  09/04 με προκαταβολή 50 €