Ι.ΜΟΝΗ ΤΑΤΑΡΝΑΣ- ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ

Αναχ.: 27/08/23

           07.00 Συγκέντρωση στο παλιό ΚΤΕΛ και αναχώρηση για Ορεινό Βάλτο και την Ευρυτανία με στόχους την Ι. Μονή Τατάρνας που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Τατάρνας.

 Όμορφη διαδρομή ανεβαίνοντας τα χωριά του Βάλτου, Μπαμπαλιό, Τρίκλινο και φθάνουμε στην εντυπωσιακή Γέφυρα της Τατάρνας.

Στάση για φωτογραφίες στην Γέφυρα που ενώνει τους δύο Νομούς, την Αιτ/νία και την Ευρυτανία πάνω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Ένανέο γεφύρι, αλλά ψηλότερα, στήθηκε λίγο πριν φθάσουν τα νερά της λίμνης. Είναι θαύμα τεχνικής. Έχει πάρει τρία διεθνή βραβεία.  Σχεδιαστής ο Αρίσταρχος Οικονόμου. Συνεχίζουμε για το Μοναστήρι της ΤΑΤΑΡΝΑΣ. Το  ξακουστό και Θρυλικό Μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνης ευρίσκεται σε μια γλώσσα ξηράς, που εισχωρεί μέσα στην μεγάλη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Πριν μερικά χρόνια, ακριβώς κάτω απ’ το Μοναστήρι κυλούσε τα γαλάζια νερά του ο Αχελώος, Το τοπίο έγινε ομορφότερο, το κλίμα γλυκύτερο, ήπιο. Χωρίς υπερβολές, το τοπίο είναι σπάνιας ομορφιάς.

Το Μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια κατηφοριά  της Αηδονόρραχης (ονομάσθηκε έτσι απ’ τα πολλά της αηδόνια που κελαηδούν και γλυκαίνουν τις ακοές μας  την άνοιξη) με εξαίσια θέα προς την λίμνη και τα βουνά του Βάλτου. Είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένα μικρό περιβόλι της Παναγίας.  Βρύσες με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια με βαθύσκια πλατάνια, ρείκια και ανθισμένες κουμαριές, βουνά που καθρεφτίζονται στην ατάραχη και αρυτίδωτη λίμνη. Η Μονή είναι κτίσμα νέο, κτίζεται μετά από κατολίσθηση  που έγινε το 1963 και από το παλιό Μοναστήρι του 12ου αι. δεν υπάρχει τίποτε εκτός από  το πλήθος των Ιερών Λειψάνων και Ιερών κειμηλίων εξαιρετικής αξίας.

Επιστρέφουμε στην Γέφυρα και η πρώτη ομάδα μας επιβιβάζεται στο Σκάφος για βόλτα στην Λίμνη.

 Η λίμνη μας χαρίζει μοναδικές εικόνες με τις δαντελωτές όχθες της. Η γερασμένη γέφυρα του Μανώλη, έργο του ΙΖ’ αιώνος στέκει ακόμη περήφανη πάνω από το στένωμα του Αγραφιώτη, εις πείσμα του χρόνου και του νερού της λίμνης που κάθε άνοιξη ανεβαίνοντας και φουσκώνοντας την πνίγει ως τον λαιμό..

Οι υπόλοιποι πίνουμε τον καφέ μας πάνω από την ΛΙΜΝΗ Κρεμαστών με υπέροχη θέα. Στις  11.30  αναχωρούμε για την θέση ΤΡΥΠΑ ΤΑΤΑΡΝΑΣ.

 Το βάραθρο αυτό αποτελεί τόπο μαρτυρίας Ελλήνων κατά την περίοδο 1941- ’44, αλλά δυστυχώς και κατά την περίοδο αργότερα του εμφυλίου.

Αναφορές κάνουν λόγο ότι ρίχτηκαν ζωντανοί πάνω από 3000 άνθρωποι από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεντρώνονταν στο χωριό Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας και μετά από εξαντλητική και βασανιστική πορεία στα βουνά, έφθαναν στο  βάραθρο.

Τα σώματά τους βρίσκονται ακόμη στα έγκατα της γης λόγω του αχανούς βάθους αλλά και της ρίψης μεγάλης ποσότητας οικοδομικών υλικών.

Υπολείμματα των νεκρών εμφανίζονταν σποραδικά στη Λίμνη Κρεμαστών μέσω των υπόγειων υδάτων.

Το συνολικό βάθος σήμερα είναι περίπου 60μ., δεν έχει διάκοσμο και τα τοιχώματά του είναι λεία.

  Συνεχίζουμε για το ταβερνάκι δίπλα στα λουτρά ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ όπου θα έχουμε χρόνο για γεύμα.

     Στις 15.00 αναχωρούμε για την Γέφυρα   απ΄ όπου θα επιβιβαστεί η δευτερη ομάδα για την βόλτα  στα νερά της λίμνης και του Αχελώου. Τατάρνα-ΣΙΒΙΣΤΑ, γέφυρα Τέμπλας. Οι υπόλοιποι θα απολαύσουμε τον καφέ  μας στο μπαλκόνι πάνω στα νερά της λίμνης.

Στις 18.00 αναχωρούμε για επιστροφή.   Άφιξη στο Αγρίνιο περιπου στις 19.30

Τιμή συμμετοχής : 16€

Περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά

2.-εισιτήρια βαρκάδας δωρεάν

3.-ΣΥΝΟΔΟΣ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ

                                                                                                           ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ