ΑΝΔΡΟΣ – Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ –

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ       1,2/7

1η μέρα:ΑΓΡΙΝΙΟ – ΠΕΝΤΕΛΗ – ΑΝΔΡΟΣ Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συγκέντρωση στις 08.30 στο τραίνο και αναχώρηση για Πεντέλη ,όπου θα επισκεφθούμε την Ι. Μονή Παντοκράτορα. Στάση καθ΄οδόν για καφέ και συνεχίζουμε για το αξιόλογο προσκύνημα στην γυναικεία  Μονή που χρονολογείται από τον 10 αι. με την υπέροχη αγιογραφίακαι τις φιλόξενες μοναχές. Χρόνος για προσκύνημα και περιήγηση. Στις 14.30 αναχώρηση για ΡΑΦΗΝΑ όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό στα ταβερνάκια της παραλιακής. Στις 16.00 επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για Άνδρο   και άφιξη   περίπου στις 18.50.

Eπιβίβαση στο πούλμαν και αμέσως αναχώρηση για την περιοχή Ώρες, και την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου. Η περιοχή πήρε το όνομα «Ώρες» επειδή στην Μονή ανέβαιναν οι άρχοντες και οι ναυτικοί του νησιού για να ακούσουν την ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Σύμφωνα με την παράδοση η ιστορική παρουσία της Ι.Μ. ανάγεται στον 11ο αιώνα. Εντός της Ι. Μονής υπάρχουν 20 παρεκκλήσια. Μοναδικό στο είδος του είναι το Ιερό Εικονοστάσιο της Ι.Μ. Από την Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα το οποίο αγιάζει τους πιστούς μέχρι σήμερα. Πολλά κειμήλια ανεκτίμητης θρησκευτικής αξίας και όχι μόνο είναι κτήμα της. Συγκεκριμένα αναφέρουμε την ιερά εικόνα της Παναγίας <<Ρίζα του Ιεσσαί>> την Μυροβλύτισσα  η οποία βρίσκεται στο Καθολικό της Ι.Μ. Αυτή προέρχεται από τον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως από τον 16ο αιώνα όταν την μεταφέρανε πατέρες της Μονής. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την αργυροκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου φιλοτεχνημένη από την Λεοντία μοναχή στην οποία χρησιμοποίησε ως υλικά πολύτιμους λίθους και αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι στα σαρκώματα της ιεράς αυτής εικόνας αντί για νήμα έκανε χρήση από της τρίχες των μαλλιών της.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ι. Μονή φυλάσσεται επίσης πλήθος ιερών λειψάνων από τους αγίους της πίστεως μας πράγμα που την καθιστά σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς που ευλαβούνται και επικαλούνται τις πρεσβείες Τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μπορούμε να προσκυνήσουμε ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου προστάτη και εφόρου της Ι.Μονής , την ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου (η οποία μεταφέρθηκε στην Ι.Μονή τον 16ο αιώνα απο το Μετόχιο της  των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης το οποίο σήμερα είναι Ενοριακός Ναός)  την γνάθο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου,   τμήμα  της κάρας  του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, κηδευτού του Δεσπότη Χριστού, ὁ μηρός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου τού Πέρσου και  πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων. Αφού παρακολουθήσουμε την Αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας της Μυροβλήτυσας με την συμμετοχή πλήθος προσκυνητών θα αναχωρήσουμε το πρωί.

2η μέρα:Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ-ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΥ -ΡΑΦΗΝΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ

Στις 07.00 αναχωρούμε για την Αγία Μαρίνα που ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το μετατρέπει

σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες. Το 1833, με διάταγμα, Η θαυματουργή εικόνα της αγοράζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στη Χώρα. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, αρχίζει την αναστήλωση της Μονής. Πράγμα που γίνεται στα χρόνια που ακολουθούν. Το μοναστήρι έγινε ευρύτατα γνωστό από το θαύμα της θεραπείας μικρού παιδιού από την Κύπρο.   Αφού προσκυνήσουμε θα οδηγηθούμε  στην αρχοντική Χώρα της Άνδρου με την ωραία δομή της, τα όμορφα αρχοντικά ,τα πλακόστρωτα ,την πλατεία  της Ρίβας στο κάτω άκρο της Χώρας όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη,το μικρό κάστρο,το Αρχαιολογικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1981 από δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με ευρήματα από όλο το νησί,η Καίριος Βιβλιοθήκη κ.λ.π.

 Στις 11.00 αναχωρούμε για ένα άλλο εξαιρετικό προσκύνημα στην Μονή Παναχράντου. Άφιξη περίπου στις 12.00  στο μοναστήρι που  βρίσκεται κυριολεκτικά γαντζωμένο πάνω στο βουνό , περιστοιχισμένο από μεγάλους βραχώδεις όγκους ,Ιδρυμένο πριν από το 960  μ.Χ. εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Η μονή παρουσιάζει, κατά το τύπο των βυζαντινών μοναστηριών, όψη φρουρίου και από το 1750 φιλοξενεί την Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος. Ηγούμενος της Μονής ο δημοφιλής και φιλόξενος Ευδόκιμος που φημίζεται και για το χάρισμά του στην μαγειρική. Θα έχουμε χρόνο μιας ώρας για προσκύνημα και ξενάγηση στη Μονή. Συνεχίζουμε με στάση στο γραφικό ψαροχώρι Μπατσί για φαγητό.

Στις 14.45 αναχωρούμε για το Γαύριο όπου επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για Ραφήνα. Άφιξη στις 18.00 και αναχώρηση  για  επιστροφή με στάση καθόδόν για  καφέ και ξεκούραση. Άφιξη περίπου στις 22.00

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής: 110 €        

Το GRANDE Tours προσφέρει :

  1. Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Εισιτήρια πλοίων ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ- ΡΑΦΗΝΑ σε οικονομική θέση