ΣΤΗΝ « ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ « ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Αναχ. 02/04

09.30 Αναχώρηση από Αγρίνιο για ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ .

‘ Άφιξη στις 10.00 και ξεκινάμε  να ανακαλύπτουμε τον πολιτισμό της Αιτ/νίας στην αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα του ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. Το Μουσείο στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο με νεοκλασικά χαρακτηριστικά, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Κτίστηκε μεταξύ 1885-1889 με δωρεά του Κωνσταντίνου Ξενοκράτη, εθνικού ευεργέτη από την ανατολική Θράκη, ως Δημοτικό Παρθεναγωγείο και λειτούργησε για πολλά χρόνια ως σχολείο. Πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα, χαρακτηρισμένο ως “χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου του τέλους του 19ου αιώνα και ιστορικό τεκμήριο αρχιτεκτονικής που συνέβαλε στην αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.”

Το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο  αποτελεί το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο παρουσιάζεται η πολιτιστική κληρονομιά και ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής. Οι αρχαιολογικές συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από 1200 αντικείμενα από όλη την Αιτωλοακαρνανία, τα οποία αφορούν σε ευρήματα παλαιών, αλλά κυρίως πρόσφατων ανασκαφών. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά από τους προϊστορικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (100.000 π. Χ. – 3ος αι. μ.Χ.). Τα περισσότερα από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό ενώ ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων.  Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και ορισμένα εξαιρετικά σπάνια σύνολα ευρημάτων.

Αφού απολαύσουμε την ξενάγηση από τον Αρχαιολόγο Κο Γεώργιο Σταμάτη θα περπατήσουμε λίγο στον κήπο των ηρώων για να τιμήσουμε τους ΕΞΟΔΙΤΕΣ  νεκρούς και ελάχιστους επιζώντες για το μεγαλείο της ψυχής τους.

 Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε  στο μουσείο άλατος. Εδώ θα γνωρίσουμε τα είδη αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων, θα εντυπωσιαστούμε από τις 14.000 χρήσεις του. Θα μάθουμε τις ιστορίες της άσπρης αλυκής αλλά και της Μαύρης. Και πολλά έργα καλλιτεχνών που εμπνευστήκαν από το αλάτι.

Μετά το τέλος το ξεναγήσεων θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για γεύμα. Επιστροφή στο  περίπου στις 16.00

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής 8 €

Περιλαμβανεται:

1.-ΜΕΤΑΦΟΡΆ

2.-Επισημη ξενάγηση από τον Αρχαιολογο Κο Σταμάτη  ΓΕΏΡΓΙΟ

Δεν περιλαμβανεται

1.- Είσοδοι στα ΜΟΥΣΕΙΑ