στη Λέσβο – (Αιβαλί-Πέργαμος)

 ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΜΟΛΥΒΟΣ

ΠΛΩΜΑΡΙ-ΣΙΓΡΙ-ΕΡΕΣΣΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ- ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ-ΠΕΤΡΑ-Ι.Μ.ΛΕΙΜΩΝΑ- ΑΓΙΑΣΟΣ 

20/7-28/7

.

Στο νησί της Ποίησης, της Ειρήνης  και της Ελευθερίας!!!

«..ίδιο πλατανόφυλλο κατά-μεσής του πελάγους»

Οδ. Ελύτης

1η μέρα: Αγρίνιο-Πειραιάς-Μυτιλήνη

Συγκέντρωση  στο « τραίνο» και αναχώρηση 02.00 ξημερώνοντας Τρίτη για το λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο NISSOS  και  07.15 απόπλους για Βορειοανατολικό Αιγαίο και την αρχοντική Μυτιλήνη. Χαλαρώστε στο πλοίο και απολαυστε τα χρώματα του Αιγαίου. Το βραδάκι άφιξη.Επιβίβαση στο πουλμαν. Μεταφορλα στο ξενοδοχειο. Διαν/ση.

 2η μέρα: Πόλη – Μουσεία-Σουράδα- Κιόσκι – Βαρειά

          Πλούσιο πρωινό και αναχ/ση για ξενάγηση στην  πόλη της Μυτιλήνης. Πρωτη εικόνα  το λιμάνι της Μυτιλήνης, μια εικόνα μαγική με τους τρούλους και τα καμπαναριά των εκκλησιών ,το κάστρο της και τους καταπράσινους λόφους.H πόλη αποπνέει δέος και σεβασμό. Το αγαλμα της Ελευθεριας στο λιμάνι. Εδώ η νεοκλασική Αρχιτεκτονική μπερδεύεται αρμονικά με την Οθωμανική αλλά και με το εκλεκτικισμό. Θα μας εντυπωσιάσουν δημόσια και Ιδιωτικά κτίρια στις αρχοντικές συνοικίες της Σουράδας και του  Κιόσκι. Ναοί όπως ο Άγιος Θεράποντας, ο Άγιος Αθανάσιος όπου φιλοξενείται το Λείψανο του προστάτη του νησιού Αγίου Θεοδώρου, οι πλατείες των Κυπρίων Ηρώων και της Σαπφούς με το ομώνυμο άγαλμα, η πολυσύχναστη Ερμού, η παλιά αγορά, το καλοδιατηρημένο κάστρο πάνω από το πευκόδασος. Επίσκεψη, ξενάγηση στο αξιόλογο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πινακοθήκη και άλλα πολλά αξιοθέατα θα μας αποκαλύψουν την μαγευτική  αυτή πόλη ,των απλών ανθρώπων αλλά και των λογίων και των ζωγράφων. Ένας απλοϊκός και ιδιαίτερος λαϊκός ζωγράφος ο Θεόφιλος του οποίου έργα θα θαυμάσουμε στην Βαρειά. Δίπλα μια εξαιρετική συλλογή το  τεχνοκρίτη Τεριάντ ο οποίος και επέλεξε τον Θεόφιλο για την ενορατική του ζωγραφική. Στη συνέχεια μπάνιο στην Βίγλα. Γεύμα σε ταβερνάκι. Ξεκούραση, βόλτα στην παραλιακή της πόλης και στα στενάκια της συνοικίας  «Λαδάδικα».

3η μέρα: Μυτιλήνη-Άγιος Ραφαήλ- Αγιάσσος- Βατερά

Πλούσιο πρωινό. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση μέσω Παναγιούδας, Παμφύλων, Μυστεγνών για τη θέση Καρυές, δυτικά της Θέρμης όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ. Προσκύνημα και ξενάγηση στους χώρους της Μονής. Στις 10:30 αναχώρηση  για την Αγίασο. Ωραία διαδρομή που περνά δίπλα από την πηγή της Καρήνης και μας φέρνει στο χωριό. Ξαπλωμένο στην πλαγία του Ολύμπου, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, μεγάλο χωριό μας γοητεύει. Κτισμένο ανάμεσα σε καρυδιές, καστανιές, μηλιές, ελιές. Χρόνος ελεύθερος για να  περπατήσουμε τα καλντερίμια του, να πιούμε καφέ στην χόβολη στα παραδοσιακά καφενεία και να ακούσουμε την τοπική διάλεκτο. Θα προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που έφερε από τα Ιεροσόλυμα ο μοναχός Αγάθων και λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Θα επισκεφθούμε το μουσείο στον περίβολο της Εκκλησίας (θρησκευτικό – λαογραφικό).Συνεχίζουμε για Βατερά μέσω  Αγ.Δημητρίου  απ΄όπου ξεκινούσε το Ρωμαϊκό υδραγωγείο για την υδροδότηση της Μυτιλήνης. (30 χιλ.)-Βασιλικών και Πολιχνίτου. Άφιξη στην μεγαλύτερη παράλια του νησιού 15 χιλ..Από τον Άγιο Φωκά μέχρι τη Δρότα αμμουδιά. Εδώ  θα πάρουμε το πρώτο μας μπάνιο στο νησί και θα γευματίσουμε σε ταβερνάκι στην παραλία. Επιστροφή  στη Μυτιλήνη και κατευθυνόμαστε στο ξενοδοχείο μας 3 χιλ. από το κέντρο προς την Βαρειά. Τακτ/ση στα δωμάτια. Ξεκούραση. Ένας βραδινός περίπατος θα μας αποκαλύψει μια ρομαντική «άλλη πόλη».

4η μέρα: Μυτιλήνη-κόλπος Γέρας-Πλωμάρι- Άγιος Ισίδωρος (προαιρετικό Αηβαλί -Πέργαμος)

Πρωινό και 09.30 αναχώρηση με διαδρομή γύρω από το κόλπο της Γέρας ,για τον Σκόπελο με τα λαγούμια της Αγίας Μαρίνας αλλά και τον ωραίο μπακλαβά στο καφενείο του μεγάλου πλατάνου. Συνεχίζουμε με το γραφικό Πλωμάρι. Ξενάγηση  στο οινοποιείο του Βαρβαγιάννη, το παλαιότερο της περιοχής όπου θα μας μεθύσουν οι μοσχοβολιές των ούζων. Ξενερώνουμε γρήγορα με μια βουτιά στα διαυγή νερά της παραλίας του Αγίου Ισιδώρου ,με τα μελί και άσπρα χαλικάκια. Γεύμα σε ταβερνάκι και συνεχίζουμε για ΜΟΛΥΒΟ.Προαιρετικά και εφόσον γίνει το ταξίδι για το Αϊβαλί θα πρέπει στις 08.00 να βρεθούμε στο χώρο του τελωνείου και στις 09.00 επιβίβαση στο πλοίο για το Αϊβαλί.

Φθάνοντας θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν και θα αναχωρήσουμε για την Πέργαμο .
Επίσημη ξενάγηση στο περίφημο θεραπευτήριο της αρχαιότητος το Ασκληπιείο όπου θα περπατήσουμε την Ιερά Οδό , την οδό περιπάτου , θα δούμε την Ιερά Πηγή, το αρχαίο θέατρο , το ναό Τελεσφέρου-Υγείας και την οδό με τα μαγαζιά . Ψηλά η Ακρόπολη συμπληρώνει το μεγαλείο της εικόνας.  Επίσκεψη στο Μουσείο και επιστροφή στο Αϊβαλί. Βόλτα στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα πολύχρωμα σπίτια  παλιά αστικά ελληνικά. Οι εκκλησίες του Ταξιάρχη και του Αη Γιώργη, το σπίτι του Φώτη Κόντογλου. Προς την παραλία έχουν απομείνει μερικά παλιά αρχοντικά νεοκλασικού τύπου. Ελεύθερος χρόνος έως την αναχώρηση για γεύμα ,αγορά σουβενίρ κ.α.

Στις 18.00 συγκέντρωση στο χώρο του τελωνείου από όπου και θα επιστρέφουμε στην Μυτιλήνη. Άφιξη στην  Μυτιλήνη 19 :30. Συνεχίζουμε για ΜΟΛΥΒΟ.

5η μέρα :Μόλυβος- Μανταμάδος- Μόλυβος        Πρωινό  και αναχώρηση για το Βόρειο τμήμα του νησιού και για το χωριό Μανταμάδος όπου θα προσκυνήσουμε στην εκκλησία του Ταξιάρχη, την θαυματουργή ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που φτιαγμένη από αίμα και πυλό συγκινεί τον επισκέπτη.

          Στάση για καφέ και λουκουμάδες στο αναψυκτήριο του προσκυνήματος. Επιστροφή μεσω ωραιότατης διαδρομής  στις πλαγιές του Λεπέτυμνου για να συναντήσουμε την Συκαμινιά και την Σκάλα Συκαμινιάς. Το γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας, με την μουριά που στον ίσκιο της ο Μυριβήλης έγραφε τα αριστουργήματα του.

Στάση για μπάνιο στην παραλία της. Το απόγευμα συνεχίζουμε με τον παραλιακό δρόμο με μοναδικές απόψεις στα καταγάλανα νερά και στις ακτές της Μικρασίας μέσω Εφταλούς. Εδώ υπάρχουν και τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά. Συνεχίζουμε και στην τελευταία στροφή ξεπροβάλει ξανά σε μεσαιωνικό σκηνικό ο Μόλυβος.

Τακτ/ση στο άνετο ξενοδοχείο. Δειπνούμε αργά το απόγευμα στο μπουφέ του ξενοδοχείου. Το  βράδυ πρώτη μας γνωριμία με το γραφικότερο χωριό του νησιού. Χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε τα πλακόστρωτα του στο αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό γενέτειρα  του Αρίωνα και του Εφταλιώτη. Επιστροφή. Διαν/ση.

6η μερα: Μόλυβος- Εφταλού – Πέτρα

Πρωινό και 10.00 αναχωρούμε για να ξεναγηθούμε στον γραφικό Μόλυβο. Από την αρχαιότητα ενέπνεε τους καλλιτέχνες. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το σπίτι του Εφταλιώτη, καθώς και αρκετά άλλα αρχοντικά με σημαντικότερα αυτά των Γιαννάκου και Κράλλη. Το δεύτερο είναι ιδιοκτησία της Σχολής Καλών Τεχνών. Ακόμα σώζεται και το καμένο σπίτι της «Δασκάλας με τα χρυσά μάτια», της ηρωίδας του Στρατή Μυριβήλη στο ομώνυμο έργο του.

Ξεκινούμε από το καλοδιατηρημένο Κάστρο. Εντυπωσιακή καστρόπορτα, χτίστηκε την εποχή του Βυζαντίου και ενισχύθηκε την εποχή του Ενετού κατακτητή Φραγκίσκου Γατελούζου. Υπέροχη η θέα προς το πέλαγος. Κατηφορικά καλντερίμια μας περνούν μέσα από την μεγάλη στοά ( μεταξύ των δέκα γραφικότερων στοών στο κόσμο) και μας φέρνουν στο γραφικό λιμανάκι. Χρόνος  για καφέ στα ατμοσφαιρικά παραδοσιακά της καφενεία. Συνεχίζουμε για την Πέτρα με την Παναγιά  την Γλυκοφιλούσα,  που λαξευμένη σε βραχοπλαγιά μας προκαλεί να την προσκυνήσουμε  ανεβαίνοντας τα  114 σκαλιά της. Συνεχίζουμε με μπάνιο στην παραλία της και γεύμα σε ταβερνάκι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση και Δείπνο στο ξενοδοχείο. Βόλτα στο χωριό που όχι άδικα έχει χαρακτηρίσει παραδοσιακός οικισμός.

7η μέρα: Μόλυβος-Σίγρι – Ερεσσός-Μόλυβος

Πρωινό και 09.00 αναχωρούμε για κάτι πολύ διαφορετικό. Θαρρείς ότι ταξιδεύουμε σε άλλο νησί. ΣκούταροςΒατούσα-Άντισσα, όμορφα χωριά στην δια δρομή μας και φθάνουμε στη Μονή Υψηλού., ιδρυμένο τον  9Ο αι. από τον Άγιο Θεοφάνη τον ασκητή. Σε λίγο αντικρίζουμε το Σίγρι. Εκατομμύρια χρόνια πριν μια γεωλογική αναστάτωση, μια Ηφαιστειακή έκρηξη, λάβα και σκόνη απολιθώνουν ολόκληρο δάσος. Το δάσος στο Σίγρι απολιθώθηκε στο χώρο που ήταν ριζωμένο. Αυτό το κάνει μοναδικό στο κόσμο. Το Μεγαλονήσι  κλείνει τον κόλπο του. Επίσκεψη στο ιδιαίτερο Μουσείο. Tο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αναγνωρίζεται από τους ειδικούς αλλά και από όσους το επισκέπτονται ως ένα μοναδικό γεωλογικό-βιολογικό μνημείο.  Συνεχίζουμε για  Ερεσσό  την πατρίδα της Σαπφούς. Στην απέραντη  παραλία της Σκάλας της θα απολαύσουμε το μπάνιο μας. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση. Μετά το Δείπνο τελευταία βόλτα στον μυθικό Μόλυβο.

8η :Μόλυβος-Μυτιλήνη-εν πλω

Πρωινό και μπάνιο εως ώρα 12.00 που αναχωρούμε  για την Ι. Μ. Λειμώνα. Κτισμένη σε μια καταπράσινη κοιλάδα  από τον Ιγνάτιο  τον μετέπειτα άγιο, οργάνωσε το μεγαλύτερο Κρυφό Σχολειό  στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά  και σήμερα ένα πλούσιο σε Βιβλιοθήκη, Μουσεία Εικόνων Ιερών σκευών κ.λ.π.. Επόμενος σταθμός μας η Σκάλα Καλλονής κτισμένη στον ομώνυμο κόλπο με την ονομαστή σαρδέλα. Στις 15.00 αναχώρηση για επιστροφή στην πόλη. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα και αγορά   των τελευταίων σουβενίρ στα μαγαζάκια της πόλης. Στις 18.00  επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για Πειραιά .Διαν/ση.

9η μέρα : Πειραιάς- Αγρίνιο

Άφιξη στον Πειραιά το πρωί στις 07:00.Τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχωρούμε για Αγρίνιο. Στάση σε παραλία του Κορινθιακού για μπάνιο και γεύμα. Ο Ελύτης θα πει « Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Έτσι λοιπόν η Λέσβος με την Ελιά, τα΄αμπέλι και τα καράβια της μας πλημμύρισε αυτή την ωραία Ελλάδα του ποιητή. Άφιξη στο Αγρίνιο το  απόγευμα.

                                                                                                ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής : Κατ΄άτομο σε δίκλινο    430 €

                         Επιβάρυνση μονόκλινου  135 € (για το ξενοδοχείο)

                         Παιδάκι εως 12 ετων σε τρίκλινο 300 €

Το GRANDE TOURS προσφέρει :

 • Μεταφορές, εκδρομές όπως το πρόγραμμα με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Εισιτήρια πλοίων Πειραιάς-Μυτιλήνη-Πειραιάς  σε πολυθρόνες.
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα μετ΄επιστροφής σε Α2/ΑΒ2 κατάτομο  45 €
 • Επιβάρυνση για 3κλινη η 4κλινη  καμπίνα μετ΄επιστ/φής Α3,4/ΑΒ3,4, κατ΄ατομο  40 €
 • Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα μιας διαδρομής 25 € το ατομο
 • Επιβάρυνση για τρίκλινη καμπίνα μιας διαδρομής 20 € το ατομο
 • Διαμονή 3 νύκτες στο ξεν/χείο HELIOTROPE  4****, 3 Κm από το κέντρο της Μυτιλήνης
 • Διαμονή 4 νύκτες στο ξεν/χειο BELVEDERE 3*** SUP.στο ΜΟΛΥΒΟ
 • Πρωινά σε πλούσιο Μπουφέ στα ξεν/χεία
 • Τρία γεύματα η δείπνα σε ταβερνάκια
 • Τέσσερα γεύματα η δείπνα σε μπουφέ στο Ξενοδοχείο στο Μόλυβο
 • Επίσημες ξεναγήσεις
 • Συνοδός Εκδρομής

Δεν περιλαμβάνονται :

 • Είσοδοι στα Μουσεία
 • Εκδρομή Πέργαμος-Αϊβαλί κόστος περίπου 50 € (προς το παρόν δεν οργανώνεται)
 • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.

Δημοτικός φόρος  12 €

Περιορισμένη συμμετοχή, υποχρεωτική μάσκα εντός του πούλμαν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 26/06 ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ  150 €

Ακυρωσεις 7 ημερες πριν την αναχώρηση με πλήρη επιστροφή της προκαταβολής