ΒEΛΙΓΡΑΔΙ-ΝΟΒΙΣΑΝΤ-ΝΙΣ-ΣΚΟΠΙΑ

 6 ημέρες : 04/1-9/1/23

1ημέρα:ΑΓΡΙΝΙΟ-ΝΙΣ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ                                                                               χιλ.975                      

Συγκέντρωση  στις 05.00 στο τραίνο και αναχώρηση για Σερβία. Η διαδρομή μας άνετη μέσω της Ιώνιας και της Εγνατίας με στάσεις καθ΄οδόν για καφέ και ξεκούραση μας φέρνει στα σύνορα Ευζώνων. Διέλευση και χρόνος ελεύθερος για αγορές στα DUTY FREE, στο κατάστημα αφορολόγητων ειδών. Στη συνέχεια διασχίζοντας την FYROM και περνώντας περιφερειακά από τα Σκόπια, φτάνουμε στα σύνορα της Σερβίας. Διέλευση των συνόρων και εισερχόμαστε στην Παλαιά Σερβία. Η διαδρομή μας δίπλα από το Νίς που είναι κτισμενο στις όχθες του ποταμού Νισάβα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι γνωστή, καθώς εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Συνεχίζουμε με στάσεις καθ΄οδόν για ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ μέσω  Λέσκοβατς, Κρούσεβατς και φθάνουμε στην πρωτεύουσα, το Βελιγράδι. Τακτ/ση στο ξενοδοχειο. Δείπνο. Διαν/ση.

2η μέρα: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΓΥΡΟΣ ΠΟΛΕΩΣ-ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΙΤΟ- ΒΡΑΔΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ SKADARLJIA                                                                                                            ΧΙΛ. 245                           

Πρωινό  και αμέσως  ξεκινάμε την περιήγηση στην «Λευκή πόλη». Θα ξεκινήσουμε από το σύμβολο της παλιάς πόλης, το φρούριο Καλεμέγκνταν, που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα και χτίστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως οχύρωση για την προστασία από τους εχθρούς, τον Πύργο Nebosja, που ήταν η φυλακή και ο τόπος θανάτου του Ρήγα Φερραίου και θα συνεχίσουμε με τις εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή. Θα δούμε την πλατεία Δημοκρατίας, το Εθνικό Θέατρο, το περίφημο αρχοντικό της Πριγκίπισσας Ljubica, το ξενοδοχείο  Moscva, σήμα κατατεθέν της πόλης και φυσικά τον Άγιο Σάββα, τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων με την εκπληκτική Αγιογράφηση τουλάχιστον στο Υπόγειο που έχει αποπερατωθεί. Το εσωτερικό του κυρίως ναού δεν έχει τελειώσει , αλλά θα ανακαλύψετε στις γωνιές του, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού του Αγίου Σάββα και εκπληκτικά ψηφιδωτά της σερβικής αγιογραφίας.  Θα δούμε ακόμη,  το Μνημειακό κέντρο του Τίτο αφιερωμένο στο μεγάλο ηγέτη, το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο. Το απόγευμα χρόνος ελεύθερος στην πόλη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον μεγάλο πεζόδρομο της οδού Κνεζ Μιχαήλοβα, με καταστήματα για φθηνές αλλά και ποιοτικές αγορές. Δείπνο στο ξεν/χειο.Το βράδυ σας προτείνουμε (προαιρετικά) έξοδο στην μποέμ περιοχή της πόλης, την περίφημη Skadarljia, μία από τις ομορφότερες περιοχές, όπου η νυχτερινή ζωή διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες και θα βρείτε εστιατόρια, bars, clubs. H περιοχή θα σας θυμίσει τα παλιά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη νότα στην πλακόστρωτη περιοχή δίνουν οι πλανόδιοι μουσικοί, οι οποίοι τραγουδούν  παραδοσιακά σέρβικα τραγούδια.

3η μέρα:ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ!!!!!!!

Πρωινό  και μεταφορά στο όμορφο πάρκο του ΖΕΜΟΥΝ  στο Νέο Βελιγράδι όπου βρίσκεται ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ του Αγίου Γαβριήλ. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε ένα  πανέμορφο χωριό. Το Ζεμούν είναι το Σεμλίνο των Ελλήνων. Εδώ υπήρχε ανθηρή μειονότητα Ελληνική από το πρώτο μισό του 18ου έως και τον 19ο αιώνα, η οποία διατηρούσε και ελληνικό σχολείο.Χρόνος για περίπατο και καφέ. Στις 12.00  μεταφερόμαστε στο Νέο Βελιγράδι  με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως αυτά του Usche, όπου θα συναντήσουμε όλες τις γνωστές ευρωπαϊκές φίρμες στις προθήκες των κατστημάτων. Για το απόγευμα μια βόλτα με το καραβάκι (προαιρετικό) στα νερά των ποταμών Σάββα και Δούναβη θα είναι μια αποκάλυψη.

Δείπνο και τελευταία βόλτα στο γραφικό νυκτερινό Βελιγράδι. Διαν/ση

4η ημέρα:ΝΟΒΙΣΑΝΤ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ-STREMSCI KARLOVSCI-FRUSKA GORA  ΧΙΛ. 230

Πρόγευμα και αναχωρούμε για το εθνικό πάρκο Fruska Gora  (εάν ο καιρός το επιτρέπει) όπου βρίσκονται μαζεμένα τα μοναστήρια Grgeteg, Hopovo, Jazak, Krusedol και Ravanica. Εμείς θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Hopovo που είναι κτισμένο σε εξαιρετική θέση στο  Εθνικό Δρυμό της Φρούσκα Γκόρα. Εδώ   κυριαρχεί η μυσταγωγία και  η γαλήνη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την επαρχιακή πόλη Stremski karlovci. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ιστορική έδρα του Πατριαρχείου και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα τόπο με ιδιαίτερη πνευματική και πολιτιστική αξία. Eδώ κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό περιοδικό του κόσμου.

Επόμενη στάση μας η πόλη του Νόβισαντ, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα και δεύτερη   μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Αποτελεί οικονομικό κέντρο και είναι ιδιαίτερα γνωστή για το πανεπιστήμιο της. Είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί ως ενδιάμεση στάση στις εμπορικές συναλλαγές. Στην περιήγησή μας θα δούμε το κάστρο Petrovaradin, με ωραία θέα στον ποταμό Δούναβη, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό ναό, το Δημαρχείο και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στον κεντρικό πεζόδρομο με τα κομψά καφέ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά κέντρα.   

     Επιστροφή στο ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Δείπνο. Διαν/ση.

5ημέρα:ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΣΚΟΠΙΑ                                 χιλ.440
Πρόγευμα και αναχώρηση για τα Σκόπια. Άφιξη και αμέσως αναχώρηση για ξενάγηση στο όμορφο Ιστορικό της κέντρο. Στην περιήγηση της πόλης θα δούμε την γέφυρα στον ποταμό Αξιό (Βαρδάρη), που διατρέχει την πόλη, το ονομαστό κάστρο Καλέ και το σπίτι της ρωμαιοκαθολικής μοναχής, Μητέρας Τερέζας, (γεννημένη το 1910, στα Σκόπια). Χρόνος ελεύθερος στην αγορά της πόλης με τα ονομαστά Χάνια και το παζάρι από την εποχή των Οθωμανών. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διαν/ση.

6η μέρα: ΣΚΟΠΙΑ-ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ                                                                   χιλ.600

Πρωινό και αναχώρηση για επιστροφή. Τελωνειακός έλεγχος-διέλευση και με τις απαραίτητες στάσεις καθοδόν για καφέ και ξεκούραση φτάνουμε στην πόλη μας αργά το βράδυ γεμάτοι εντυπώσεις και συγκινήσεις από τις δύο γειτονικές μας Βαλκανικές χώρες.

                                                                                ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμ.: 330 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

                     85 €  επιβάρυνση μονόκλινου

                   250 € παιδί έως 12 ετών σε τρίκλινο με τους γονείς του.

Περιλαμβάνονται:

1.- Οι μεταφορές  με άνετο  πούλμαν

3.- Διαμονή σε ξεν/χεία 4 ****

4.- Ημιδιατροφή (πλούσια πρωινά και δείπνα)

5.- Επίσημες ξεναγήσεις ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΝΟΒΙΣΑΝΤ  

6.- Συνοδός Γραφείου

7.- Ασφάλεια Αστικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται:

1.- Είσοδοι σε μουσεία και χώρους

2.- Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :Με προκαταβολή  100 Ευρώ εως 5/12