Ι.Μ.ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΑΡΑΧΩΒΑ-ΔΕΛΦΟΙ   ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ                          

         Αναχ. 1/11/20

 06.30 Συγκέντρωση στο «τραίνο», επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για  την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή της Παρνασίδας, της Γκιώνας και της Οίτης. Στάση στην Ιτέα για καφέ και περπάτημα στην όμορφη παραλιακή της .

          Συνεχίζουμε για την Ι. Μονή Ιερουσαλήμ  κτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού σε ένα πανέμορφο τοπίο μέσα στα έλατα και

τα πλατάνια . Ιδρυμένη  τον 11ο αι. μ. Χ. από τον Αλέξιο τον Α ΄τον αυτοκράτορα  ,έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες εθνικής υπερηφάνειας όπως η βοήθεια προς τους εξεργεμένους στην Μάχη της Αραχωβας1826.

Στη μονή θα θαυμάσουμε το μοναδικό τοπίο με τους περίτεχνους και καλοφροντισμένους κήπους αλλά και την φυσική ομορφιά με τις απότομες πλαγιές του Παρνασσού που αγκαλιάζουν το μοναστήρι και το πυκνό δάσος από έλατα.
Επίσης σπουδαία έργα που σώθηκαν από τις καταστροφές είναι οι φορητές εικόνες του τέλους του 17ου αιώνα, Κρητικής τεχνοτροπίας, έργα του Νικολάου Καλλέργη όπως αποδεικνύεται και από υπογραφή στην εικόνα των Ταξιαρχών. 

Οι σπουδαιότερες είναι του Παντοκράτορα , η εικόνα της Θεοτόκου που κρατά το μικρό Ιησού προσευχόμενο, αυτή του Προδρόμου που απεικονίζεται με φτερά ως προάγγελος του Μεσσία αλλά και των Αρχαγγέλων οι οποίοι κρατούν μετάλλιο του Κυρίου. 

Λίγο ποιο πάνω σπηλαιώδης μικρός Ναός της Φανερωμένης  αποτελούσε τόπο ασκήσεως μοναχών. Χρόνος για προσκύνημα και ξενάγηση.

Στις 11.15 αναχώρηση για την Αράχωβα την αρχόντισσα του Παρνασσού. Γνωστή κυρίως για τον κοσμοπολίτικο αέρα της, η Αράχωβα είναι πολύ περισσότερα από τον τίτλο «Μύκονος του χειμώνα». Βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της, ή στον πολυσύχναστο κεντρικό της δρόμο, θα μας αποκαλύψει το γοητευτικό πάντρεμα του παλιού με το νέο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι διαθέτει 35 εκκλησίες, δείγµα της βαθιάς πίστης που διακρίνει τους ντόπιους. Φημισμένο έθιµο είναι το “Πανηγυράκι» του Αϊ-Γιώργη“, που λαµβάνει χώρα κάθε χρόνο και είναι αφιερωμένο στον προστάτη του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο. Όλα αυτά, στα ιερά εδάφη του Παρνασσού, του βουνού του Απόλλωνα. Χρόνος για καφέ.

Επόμενος σταθμός μας οι Δελφοί. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από την άκρη του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου.Ειναι χαρακτηρισμένοι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στη ξενάγηση μας θα δούμε  τα σημαντικότερα αξιοθέατα των ΔΕΛΦΏΝ.    Ο Ναός του Απόλλωνα, το  Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας είναι μερικα από αυτά.

Χρόνος για ξενάγηση στο χώρο και στο Μουσείο με την βοήθεια επίσημης ξεναγού. Στη συνέχεια θα περιδιαβούμε τη σύγχρονη πόλη των Δελφών  που χτίστηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570μ., με  θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον κόλπο της Ιτέας. Χρόνος για γεύμα σε κάποιο από τα ωραία ταβερνάκια  της πόλης.

Στις   16.30 αναχώρηση για επιστροφή με στάση στο γραφικό Γαλαξίδι για καφέ. Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 20.30

 Τιμη συμμετοχής: 20 €

Περιλαμβάνεται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν

2.-Επίσημη ξενάγηση Δελφών ,Δωρεάν το εισιτήριο

3.-Συνοδός Γραφείου

4.-Φ.Π.Α.

 Δεν Περιλαμβάνεται:

Απαραίτητη η προμήθεια ακουστικών για την ξενάγηση 2 € (covid-19)

Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή έως τις 24/10