ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ –  ΞΑΝΘΗ– ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ – ΝΕΣΤΟΣ

4 MEΡΕΣ(19/6-22/6)

Σαμοθράκη

Πομακοχώρια

Το νησί των Καβείρων και των “ανοιχτών φτερών της Νίκης”. Ένας μικρός επίγειος παράδεισος, γεμάτος πράσινο και καταρράκτες,τις περίφημες «βάθρες». Μια αφτιασίδωτη ομορφιά και μια παράξενη αίσθηση  μας κατέχει και που μας καλεί να γίνουμε Μύστες της Λατρείας των Μεγάλων θεών. Tο νησί που επέλεξε η βρετανική Guardian να συμπεριλαβει στη λίστα που κατάρτισε, για τα δέκα καλύτερα «άγνωστα» νησιά της Ευρώπης!

ΣΑΜΟΤΗΡΑΚΗ 1Η ομορφιά του τοπίου σε καθηλώνει: Επιβλητικά βουνά, ζώα που βόσκουν ανέμελα, μεσαιωνικά γεφύρια. Ασβεστωμένες αυλές και σοκάκια, παραδοσιακά καφενεία, η εκκλησιά δίπλα στο τζαμί. Μοναδικά ήρεμοι ρυθμοί για Ελληνική επαρχία.

1η μέρα Σάββατο 19/06/21:ΑΓΡΙΝΙΟ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

05.30 Συγκέντρωση, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχ/ση. Ιόνια Οδός και Εγνατία θα μας φέρουν ακούραστα με ενδιάμεσες στάσεις στην Αλεξανδρούπολη. Χρόνος για γεύμα και κατόπιν μετάβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και επιβίβαση στο πλοίο στις 15:30 με προορισμό το μαγευτικό νησί της Σαμοθράκης. Η θαλάσσια διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Άφιξη στο νησί και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Χρόνος ελεύθερος για μπάνιο και το απόγευμα βόλτα με τα πόδια και περιήγηση στην Καμαριώτισσα, για μια πρώτη γνωριμία. Δείπνο σε ταβερνάκι στην παραλία και διανυκτέρευση.

2η μέρα Κυριακή 20/06/21: ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ –ΒΑΘΡΕΣ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 2Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την “ανακάλυψη” της Σαμοθράκης, αρχίζοντας μάλιστα από το σημαντικότερο σημείο, τον Αρχαιολογικό χώρο του νησιού, την παραθαλάσσια Παλαιόπολη, όπου και η Αρχαία Σαμοθράκη. Σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό χώρο θα ξεναγηθούμε στο Αρσινόιο, στο θέατρο, στην Στοά, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου ελάμβαναν χώρα και τα Καβείρια Μυστήρια, με παγκόσμια απήχηση κατά την αρχαιότητα, όπου βρέθηκε και το περίφημο γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης. Στο νησί τελούνταν αινιγματικά και γοητευτικά μυστήρια. Μυστικιστικά και όμως ανοιχτά σε όλους. Δούλοι και βασιλιάδες, όλοι ίσοι, περνούσαν από την «Μύηση» στην «Εποπτεία». Σήμερα, είναι η δική μας σειρά! Επίσης, στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο, θα δούμε τμήματα αναπαραστάσεων δημοσίων κτηρίων της αρχαιότητας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε στο “Βήμα” ή “Στασίδι” του Αποστόλου Παύλου. Ένα μνημείο με ψηφιδωτές απεικονίσεις, εις ανάμνηση του περάσματος του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, από την Σαμοθράκη το 49 μ.Χ. Τέλος θα μεταβούμε στη Νότια πλευρά του νησιού και αφού περάσουμε από την ελαιοπαραγωγική περιοχή της Σαμοθράκης, θα καταλήξουμε στο ορεινό χωριό Προφήτης Ηλίας. Θα επισκεφτούμε το ομώνυμο εκκλησάκι, απ’ όπου θα θαυμάσουμε από ψηλά τη θέα… Από εκεί ψηλά φαίνεται η Λήμνος & η Ίμβρος, πάντα βέβαια με σύμμαχο τον καλό καιρό, την ώρα μάλιστα που δύει ο ήλιος, στο βάθος του πελάγους πολλές φορές φαίνεται ακόμα και η Θάσος και το Άγιο Όρος (Άθως)…! Το ορεινό αυτό χωριό φημίζεται για το άγριο κατσικάκι στη σούβλα, τον περίφημο “Αίγαγρο” Σαμοθράκης, που είναι συγγενικό είδος με το κρι-κρι της Κρήτης και το οποίο θα έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε! Γεύμα σένα από τα ταβερνάκια του Προφήτη Ηλία. Επιστροφή στην Καμαριώτισσα ελεύθερος χρόνος. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε την Χώρα Σαμοθράκης, χτισμένη στην ενδοχώρα του νησιού. Εκεί θα περπατήσουμε στα στενά σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια με την παραδοσιακή θρακιώτικη αρχιτεκτονική. Στην Μητρόπολη, σε ειδική λάρνακα, φυλάσσονται οι κάρες 5 τοπικών Αγίων. Επίσης σημαντικό είναι το μικρό αλλά αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο, ο παραδοσιακός φούρνος που φημίζεται για τα εφτάζυμα παξιμάδια του καθώς και το επιβλητικό κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή, απ’ όπου η θέα στη Χώρα & στο πέλαγος είναι μαγευτική και κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Εκεί αξίζει να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα & τον απογευματινό μας καφέ. Το βράδυ επιστροφή στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, όπου και ελεύθερος χρόνος για βόλτα και φαγητο η ποτακι στην παραλία. Το νησί φημίζεται για το φρέσκο ψάρι από τα βαθυγάλαζα νερά του Θρακικού Πελάγους! Διανυκτέρευση.

3ημέρα Δευτέρα 21/06/21:ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΞΑΝΘΗ

Πρωινό και αναχώρηση από την παραθαλάσσια διαδρομή για το χωριό Θέρμα, απ’ όπου, με τον ανάλογο βέβαια ρουχισμό και με τα ανάλογα υποδήματα, μπορούμε να περπατήσουμε προς τη “Γριά Βάθρα”, παράλληλα με τον χείμαρρο, σε μία μικρή, αλλά όμορφη διαδρομή γεμάτη από αιωνόβια δροσερά πλατάνια, στο παραποτάμιο δάσος, σε ένα οικοσύστημα που είναι ασυνήθιστο στο Αιγαίο & εξαιρετικά πολύτιμο. Κατόπιν θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να ξαποστάσουμε και να απολαύσουμε κάτι δροσερό κάτω από τα τεράστια πλατάνια του χωριού. Συνεχίζουμε προς τον “Πύργο του Φονιά”, όπου καταλήγουν τα νερά του ομώνυμου χειμάρρου, που έρχονται από το όρος Σάος, το ψηλότερο στο Αιγαίο, με κορυφή το Φεγγάρι, όπου σύμφωνα με την μυθολογία είχε τον θρόνο του ο Ποσειδώνας απ’ όπου παρακολουθούσε την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου. Η Τροία βρίσκεται ακριβώς απέναντι στα μικρασιατικά παράλια. Επιστροφή στην Καμαριώτισσα, όπου και ελεύθερος χρόνος για γεύμα και τελευταίες αγορές. Μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα Σαμοθράκης στα τοπικά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής του νησιού, όπως το πραούστι, ενώ από το τυροκομείο του νησιού μπορείτε να βρείτε κασκαβάλι, αλλά και το περίφημο ξηροτύρι Σαμοθράκης, που απέσπασε πανελλήνια διάκριση. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους στις 15:30. Άφιξη στην Αλεξανδρούπολη. Περνούμε έξω από την Νομαρχία για να θαυμάσουμε το αντίγραφο της Νικης της Σαμοθρακης. Το σμίλεψαν σε Θάσιο Μάρμαρο, Τηνιοι γλύπτες.Συνεχίζουμε για  την Ξάνθη. Άφιξη στην όμορφη πόλη της Ξάνθης, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και το βράδυ θα περιηγηθούμε στην “παλιά πόλη”, που είναι διατηρητέα με προεδρικό Διάταγμα. Εκεί θα περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια και θα θαυμάσουμε τα ωραία Αρχοντικά. Στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και το ψηλό ρολόι, σύμβολο της πόλης. Η Ξάνθη φημίζεται για τα ωραία γλυκά και σιροπιαστά της. Δείπνο στο ξενοδοχείο σε μπουφέ και διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ Τρίτη 22/06/21: ΞΑΝΘΗ – ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ–ΝΕΣΤΟΣ – ΑΓΡΙΝΙΟ

Πρωινό και αναχώρηση για το ορεινό τμήμα του Νομού, όπου βρίσκονται τα περίφημα Πομακοχώρια Ξάνθης, “Σκαρφαλωμένα” στην οροσειρά της Ροδόπης. Οι Πομάκοι, φιλόξενοι άνθρωποι, συνήθως με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια, είναι, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, απόγονοι αρχαίας θρακικής φυλής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομικής ξενάγησης θα έχουμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε στη μουσουλμανική μειονότητα που κατοικεί εδώ, καθώς και στα πανάρχαια ήθη και έθιμα που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας και μη σας φανεί περίεργο αν δείτε κάποιες, ακόμη και νέες, γυναίκες, να φορούν, μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά, με το πολύχρωμο μαντήλι στο κεφάλι. Τα Πομακοχώρια, αυτά τα ζωντανά χωριά που στολίζουν το πλούσιο ανάγλυφο της οροσειράς της Ροδόπης. Ο επισκέπτης εδώ πρέπει να σέβεται την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων. Εδώ δεν ερχόμαστε ως τουρίστες αλλά ως περιηγητές, με σεβασμό και πραγματικό ενδιαφέρον για να δούμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Άνθρωποι αυθεντικοί τα κατοικούν, ακούραστοι ξωμάχοι που παλεύουν εδώ και αιώνες την τραχιά αλλά όμορφη γη τους. Στην Σμίνθη βρίσκεται και το Δημαρχείο της περιοχής. Εκεί στα καφενεία του χωριού, μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας ή αρωματικό τσάι βουνού.

 Συνεχίζουμε για τους Τοξότες, όπου και τα περίφημα Θρακικά Τέμπη. Εκεί, στην πολύ μικρή αλλά όμορφη διαδρομή στο μονοπάτι, παράλληλα με τα Στενά του Νέστου και τον σιδηρόδρομο, θα απολαύσουμε τους μαιανδρισμούς του Νέστου, αλλά και το τοπίο, που είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Στάση για γεύμα. Επιστροφή στο Αγρίνιο.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο σε δίκλινο: 210 €

Παιδικό σε τρίκλινο με δυο ενήλικες :  150 €

Επιβάρυνση μονόκλινου:  50  €

Το GRANDE TOURS προσφέρει

 • Μεταφορές με κλιματιζόμενο άνετο λεωφορείο
 • Έμπειρος τοπικός διπλωματούχος ξεναγός
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Αλεξανδρούπολη / Σαμοθράκη / Αλεξανδρούπολη με πλοίο κλειστού τύπου
 • 2 διανυκτερεύσεις στην Σαμοθράκη στο κεντρικό ξενοδοχείο “Αίολος 3***”
 • 1 διανυκτέρευση στην Ξάνθη στο ξενοδοχείο “Ζ Palace 4****”
 • 3 προγεύματα σε μπουφέ
 • 3 γεύματα ή δείπνα (ημιδιατροφή)
 • Γαστρονομικές Προτάσεις
 • Επίσκεψη στην Γριά Βάθρα. Βάθρες: μικρές “φυσικές πισίνες” μέσα στους βράχους, κάτω από αιωνόβια πλατάνια.
 • Εκδρομές – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • ΦΠΑ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Ο φόρος διαμονής που αφορά τα ξενοδοχεία (/ διανυκτέρευση/ δωμάτιο) τον οποίο πληρώνετε κατά την έξοδο σας από το ξενοδοχείο συνολικα 3,5 €
 • Εισιτήρια εισόδου σε μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους
 • Ό,τι δεν αναφέρετε ρητά στο πρόγραμμα και γενικά ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό

               *Η σειρά εκτέλεσης του προγράμματος δύναται να τροποποιηθεί.

**Το πρόγραμμα των εκδρομών, ενδέχεται να αλλάξει, σε περίπτωση που εμφανιστούν τυχών δυσκολίες στην έκβασή τους.

***Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του Covid19.

**** Να έχετε κατάλληλα υποδήματα (κλειστά) για περπάτημα, καθώς και  (μπαστουνάκι περπατήματος) θα βοηθούσε.

Αμύητον  μη    εισιέναι