ΓΥΡΟΣ  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  –     Ι. Μ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

19/06/22

Η Σαλαμίνα είναι ένας τόπος που κρύβει ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε. Γνωστή από την ομώνυμη Ναυμαχία που συνέβη το

480 π. Χ. ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες αλλά και ησυχαστήριο του Ευριπίδη, του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στρατηγείο του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Η ηρεμία του τοπίου αλλά και τα ιστορικά στοιχεία μας προσκαλούν   στην «Κούλουρη».-

07.00 Συγκέντρωση και αναχ/ση απο την πλατεια Μαβίλη( τραίνα)για την Μάντρα Αττικής και την Μονή ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ όπου το Άγιο Εικόνισμά της θαυματουργής Παναγίας Γοργοεπηκόου που αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος πριν το 1900.Την εικόνα αγόρασε από το Άγιο Όρος μία οικογένεια από τη Σμύρνη και σαν πολύτιμη κληρονομιά πέρασε από γενιά σε γενιά και τελικά έφτασε στα χέρια της Ιφιγένειας Αναπλιώτου λίγο πριν  την καταστροφή της Σμύρνης. Μετά από το 1922 πέρασε στην Ελλάδα και από εκεί  στο Μοναστήρι. Χρόνος μιας ώρας για προσκύνημα και ξενάγηση στο Μοναστήρι που γιορτάζει στο Γεννέσιο της Θεοτόκου.

 Στη συνέχεια αναχώρηση για την Ν.Πέραμο. Στις  11.30 επιβίβαση στο πλοίο  και αναχ/ση για Σαλαμίνα Άφιξη περίπου στις 11.40

Η Σαλαμίνα μοιάζει με τον Πόρο και τις Σπέτσες λένε οι ντόπιοι. Και το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν περπατήσεις στα στενά της της πρωτεύουσας. Ανάμεσα σε ψηλά κτίρια και κουκλίστικα σπιτάκια με κεραμοσκεπές θα ξετρυπώσεις το ναό του Αγίου Δημητρίου και θα δεις το τάμα του Καραϊσκάκη αλλά και τον τάφο του Ρουμελιώτη αρχιστράτηγου.

Αμέσως μετά το λιμάνι σε λίγα χιλιόμετρα ευρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης  του 11ου αι., όπου στο προαύλιο της είναι ενταφιασμένος ο Οπλαρχηγός Γκούρας. Το ολόγραφο Καθολικό της Μονής θα μας εντυπωσιάσει. Χρόνος για προσκύνημα και ξενάγηση.

Πιο πέρα στέκει μονάχο το διοικητήριο του παλαιού ναυστάθμου, ένα λιτό κτίριο αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής, στο οποίο πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του ο υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας Άγγελος Σικελιανός .Ο  Άρχοντας της λαλιάς μας.. ,ο οποίος λάτρεψε την ηρεμία και τα χρώματα του τοπίου

Πρώτη στάση στον  Άγιο Δημήτριο. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1806 στα ερείπια προηγούμενου ναού του 17ου αιώνα. Είναι ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Στο εσωτερικό βρίσκεται τέμπλο αγιογραφημένο από το ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση, ενώ ο άμβωνας και ο Δεσποτικός θρόνος είναι έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Στο ναό υπάρχουν λείψανα του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ραφαήλ. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ο τάφος του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης  πως συνήθιζε να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία στο ναό και λέγεται πως το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας του Αγίου Δημητρίου είναι αφιέρωμα του ίδιου από τις λιωμένες πιστόλες και παλάσκες του. Τέλος στο εσωτερικό του ναού υπάρχει εικόνα που εικονίζει το πρόσφατο θαύμα της διαφύλαξης του ναού και των πιστών από τον Άγιο Δημήτριο, ύστερα από μια καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε πλησίον (19/05/2013).Συνεχίζουμε με προσκύνημα στον Αγιο Μηνα. Βγαίνουμε στην παραλία με στάση για γεύμα σε ταβερνάκι με πλούσιο μενού. Συνεχίζουμε με τα κοντινά στην πόλη Σελήνια που είναι χαρακτηριστικό δείγμα παραθαλάσσιου οικισμού της Σαλαμίνας με καλοδιατηρημένα παλαιά σπίτια και αρχοντικά.

 Στις 16.00 επιβίβαση στο πούλμαν για μια βόλτα μέχρι το μνημείο των Σαλαμινομάχων. Ένας τοξότης κι ένας ακοντιστής στην πλώρη μιας τριήρους στοχεύουν προς τη θάλασσα, εκεί όπου πριν από περίπου 2.500 χρόνια διαδραματίστηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το μνημείο των Σαλαμινομάχων, από τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, στήθηκε στο ακρωτήριο της Κυνόσουρας, στην κορυφή του Τύμβου της Σαλαμίνας το 2006.

Συνεχίζουμε στην άλλη πλευρά για το Αιάντιο μικρό παραλιακό χωριό, στην ανατολική παραλία του νησιού. Στις 17.00 αναχώρηση για επιστροφή μέσω του πορθμείου της Φανερωμένης-Ν. Περαμος και συνεχίζουμε για Αγρίνιο με στάση καθ΄οδόν για καφέ. Άφιξη περίπου στις 21.30

 Τ Ε Λ Ο Σ  Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

Τιμή συμμετοχής: 25 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  1. Μεταφορά με άνετο  κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Εισιτήρια Φέρρυ-Μπώουτ