Παραδοσιακοί οικισμοί, μοναδική φύση,  Βυζαντινά μνημεία, δίνουν μια μοναδικότητα ΣΤΗΝ  εκδρομή  στην πολύχρωμα ντυμένη Φθινοπωρινή  ΟΧΡΙΔΑ

Αναχ. :  27/10-30/10/23

1η ημέρα : Αγρίνιο – Οχρίδα

Αναχώρηση 06:30 για τα σύνορα Νίκης με στάση για καφέ πριν πάρουμε την Εγνατία λίγο έξω από τα Γιάννενα για μισή ώρα και συνεχίζουμε με ωραιότατη διαδρομή περνώντας από τούνελ, γέφυρες με υπέροχες απόψεις στην Πίνδο και στην φύση γενικότερα. Περνώντας έξω από Μέτσοβο, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα φθάνουμε στην Φλώρινα.Σύντομη στάση για καφέ η γευμα στις όχθες του Σακουλεβα που διαρρέει την παραμεθόρια πόλη. Σύνορα Νίκης. Έλεγχος – διέλευση και μέσω Μπίτολα (Μοναστήρι) φθάνουμε το απόγευμα στην γραφική λίμνη Οχρίδα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, στις όχθες της λίμνης. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο στους πεζόδρομους της πόλης. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα : Όσιος Ναούμ – Οχρίδα

Πλούσιο πρωινό και αμέσως μετά αναχώρηση για το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (10ου αιώνα) με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Οι διαδρομή μας γραφική έχοντας από την μια πλευρά τον Εθνικό Δρυμό της Γκαλίτσιτσα και από την άλλη τα παραόχθια  ψαροχώρια της λίμνης αλλά και έναν από τους σπουδαίους λιμναίους οικισμούς. Μια αυθεντική ανακατασκευή του οικισμού παλαιολιθικών κατοικιών, ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Οχρίδα .

Χρονολογείται μεταξύ 1200 και 700 π.Χ., ο αρχικός προϊστορικός οικισμός και καταλάμβανε 8500 τετραγωνικά μέτρα. Η λίμνη της Οχρίδας, αρκετά ρηχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέτρεψε την ανέγερση μιας τεράστιας ξύλινης κατασκευής πάνω από το νερό, που θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς. Προαιρετική επίσκεψη.

Φθάνουμε στο Μοναστήρι που απ’ εδώ ξεκίνησαν ο Κύριλλος και Μεθόδιος, οι έλληνες μοναχοί να διδάξουν στους Σλάβους το αλφάβητο (Κυριλλικό) και την  στο Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία. Η Μονή είναι χτισμένη σε μικρό ύψωμα με την κεντρική εκκλησία στο κέντρο μεγάλου προαύλιου. Ο ναός, χτισμένος γύρω στο 900, με εκπληκτικές ελληνικές τοιχογραφίες της εποχής με αχνά χρώματα και έχει κι ένα δίπλα χώρο με το μνήμα του Οσίου Ναούμ. Ο ίδιος υπήρξε μαθητής των Κυρίλλου, Μεθόδιου και Κλήμη που αγωνίστηκαν για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στα Βαλκάνια.

Μας εντυπωσιάζει η οργιώδης ομορφιά της φύσης, που τα λόγια δεν μπορούν να την περιγράψουν. Προαιρετική βόλτα με βαρκούλα στη λίμνη των πηγών του ποταμού Μαύρου Δρίνου που τροφοδοτεί τη λίμνη Οχρίδα. Χρόνος ελεύθερος στα πολλά μαγαζάκια με τα σουβενίρ .

Επιστροφή στην Οχρίδα πόλη, όπου θα ξεναγηθούμε στη πανέμορφη παλιά πόλη της. Μεταξύ των άλλων θα δούμε το εντυπωσιακό κάστρο του Σαμουήλ, την Περίβλεπτο, το Ναό του Αγ. Κλήμεντα, το Ρωμαϊκό θέατρο, τον Άγιο Ιωάννη Καμέο και τον Ναό της Αγίας Σοφίας και θα περπατήσουμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα πολλά μικρά μαγαζιά με τα είδη λαϊκής τέχνης, αργυροχρυσοχοΐας και κεραμικής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο Δείπνο με μουσική στο ξεν/χείο.                                           

 3η ημέρα : Φαράγγι Ράντικας – Ι. Μ. Ιβάν Μπιγκόρσκι – Μαύροβο – Στρούγκα

Πρωινό και στη συνέχεια αναχώρηση για το Φαράγγι Ράντικας, το μεγαλύτερο βατό της  Ευρώπης. Πρώτος μας σταθμός το εντυπωσιακό μεγαλομονάστηρο Ιβάν Μπιγκόρσκι. Η μονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Ο Ηγούμενος Παρθένιος  ο οποίος πέρασε αρκετό χρόνο από΄την Μοναστική ζωή του στο ΄Αγιο ΄Ορος. Είναι  αυτού του οποίου η δραστηριότητα και οι ικανότητες τα τελευταία χρόνια ξαναζωντάνεψαν το Μοναστήρι.

«Ένας από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς του μοναστηριού, είναι η ιερή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Βρέθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα από τον μοναχό Ιωάννη, που ίδρυσε και τη μονή» δήλωσε ο πατέρας Κύριλλος, εφημέριος του μοναστηριού. Ξενάγηση, προσκύνημα και συνεχίζουμε με την λίμνη του Μαύροβου όπου στάση για καφέ με θέα την λίμνη  και τα σαλέ της περιοχής απέναντι από το Εθνικό Πάρκο του Μαύροβου. Στην επιστροφή μας μικρή στάση στην  Στρούγκα, που βρίσκεται κτισμένη στην βόρεια όχθη της λίμνης και δίπλα στον ποταμό Ντρίμ, γραφική και καλλιτεχνική πόλη με τους πεζόδρομους της και την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο κέντρο της. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

4η ημέρα : Μοναστήρι (Μπίτολα) – Αγρίνιο

Πρόγευμα και αναχώρηση νωρίς το πρωί για Μπίτολα, την γνωστή Ελληνική πόλη  Μοναστήρι. Η παλιά πόλη της Μπίτολα είναι μικρή αλλά εξαιρετικά περιεκτική σε αξιοθέατα και όμορφα κτίρια. Θα περπατήσουμε στο κέντρο της όπου θα βρούμε την παραδοσιακή αγορά και τα μουσουλμανικά λουτρά, τεμένη, το ρολόι, την κεντρική πλατεία και πολλές εκκλησίες. Επίσης ο περίπατος στο  Σιρόκ Σοκάκ, θα μας γοητεύσει  με νεοκλασικά κτίρια ,τα μικρά εστιατόρια και καφέ όπου ο περισσότερος κόσμος κάνει βόλτα .Στην αρχή της δρόμου μπορούμε να δούμε κτίρια πρεσβειών από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας που καταλήγουν στην παλιά Ακαδημία Στρατού, όπου φοίτησε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Συνεχίζουμε με τον Άγιο Δημήτριο που είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής της “αναγέννησης” των εκκλησιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι βασιλική, με τρία κλίτη με υπερώα και πέντε παρεκκλήσια. Αν και το εξωτερικό έπρεπε να είναι λιτό, το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με εξαιρετικής ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο και διακοσμητικά. Xρόνος ελεύθερος για γεύμα και στις 15.00 αναχωρούμε για σύνορα- Διέλευση, η διαδρομή μας μέσω για  Φλώρινα μας φέρνει στην-Καστοριά όπου στάση για περίπατο και καφέ. Στις 17.30 αναχώρηση για επιστροφή στο Αγρίνιο με στάσεις καθ’ οδόν για καφέ και ξεκούραση, Άφιξη αργά το βράδυ.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή Συμμετοχής :   245 €  κατ’ άτομο στο δίκλινο

                                  200  € παιδί έως 12 ετών  (σε τρίκλινο με δυο ενήλικες)

                                     50  €  επιβάρυνση μονόκλινου    

Περιλαμβάνονται :

  •  Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στις όχθες της λίμνης  Οχρίδας ΜΕΤΡΟΠΟΛ
  • Πλούσιο πρωινό Μπουφέ
  • Τρία δείπνα  σε μπουφέ στo ξενοδοχείο ΜΕ μουσική
  • Ξεναγήσεις όπως το πρόγραμμα
  • Συνοδός γραφείου

Δεν περιλαμβανονται :

1.-Είσοδοι στα Μουσεία

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

2.-ποτά κατά την διάρκεια των  δείπνων

Απαραίτητη  ταυτότητα στα Λατινικά ή διαβατήριο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 5/10 ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ  80 €