Αναχ.: 28/08

           07.30 Συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη και αναχώρηση για Ορεινό Βάλτο και την Ευρυτανία με στόχους την Ι.Μονή Τατάρνας που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Τατάρνας.

 Όμορφη διαδρομή ανεβαίνοντας τα χωριά του Βάλτου, Μπαμπαλιό, Τρίκλινο και φθάνουμε στην εντυπωσιακή Γέφυρα της Τατάρνας.

Στάση για φωτογραφίες στην Γέφυρα που ενώνει τους δύο Νομούς, την Αιτ/νία και την Ευρυτανία πάνω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Ένανέο γεφύρι, αλλά ψηλότερα, στήθηκε λίγο πριν φθάσουν τα νερά της λίμνης. Είναι θαύμα τεχνικής. Έχει πάρει τρία διεθνή βραβεία.  Σχεδιαστής ο Αρίσταρχος Οικονόμου.

 Η λίμνη μας χαρίζει μοναδικές εικόνες με τις δαντελωτές όχθες της. Η γερασμένη γέφυρα του Μανώλη, έργο του ΙΖ’ αιώνος στέκει ακόμη περήφανη πάνω από το στένωμα του Αγραφιώτη, εις πείσμα του χρόνου και του νερού της λίμνης που κάθε άνοιξη ανεβαίνοντας και φουσκώνοντας την πνίγει ως τον λαιμό..

Συνεχίζουμε για το Μοναστήρι της ΤΑΤΑΡΝΑΣ. Το  ξακουστό και Θρυλικό Μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνης ευρίσκεται σε μια γλώσσα ξηράς, που εισχωρεί μέσα στην μεγάλη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Πριν μερικά χρόνια, ακριβώς κάτω απ’ το Μοναστήρι κυλούσε τα γαλάζια νερά του ο Αχελώος, Το τοπίο έγινε ομορφότερο, το κλίμα γλυκύτερο, ήπιο. Χωρίς υπερβολές, το τοπίο είναι σπάνιας ομορφιάς.

Το Μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια κατηφοριά  της Αηδονόρραχης (ονομάσθηκε έτσι απ’ τα πολλά της αηδόνια που κελαηδούν και γλυκαίνουν τις ακοές μας  την άνοιξη) με εξαίσια θέα προς την λίμνη και τα βουνά του Βάλτου. Είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένα μικρό περιβόλι της Παναγίας.  Βρύσες με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια με βαθύσκια πλατάνια, ρείκια και ανθισμένες κουμαριές, βουνά που καθρεφτίζονται στην ατάραχη και αρυτίδωτη λίμνη. Η Μονή είναι κτίσμα νέο, κτίζεται μετά από κατολίσθηση  που έγινε το 1963 και από το παλιό Μοναστήρι του 12ου αι. δεν υπάρχει τίποτε εκτός από  το πλήθος των Ιερών Λειψάνων και Ιερών κειμηλίων εξαιρετικής αξίας.

Mπορεί να είμαστε τυχεροί και να προσκυνήσουμε την ψηφιδωτή  εικόνα  της ΄Ακρας Ταπεινώσης του 12ου αι.

Συνεχίζουμε με στάση για καφέ σε ταβερνάκι δίπλα στην γέφυρα Ταταρνας . Από εκεί η θέα στην λίμνη είναι εκπληκτική.

 Η πρώτη ομάδα επιβιβάζεται στα σκάφη (καινούργια και ασφαλή) από την προβλήτα κάτω από την Γέφυρα της Τατάρνας και απόπλους για την όμορφη ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ στα νερά της λίμνης.

 Ένα ιδιαίτερο ταξίδι που μας χαρίζει υπέροχα χρώματα και εικόνες. Φτάνουμε κάτω από το χωριό  κάτω από Σιβίστα  και εισβάλουμε  στην αρχή του φιόρδ του Αχελώου  και στην μπούκα των νερών του  ,δηλαδη στις εκβολές του στην λίμνη σ’ένα εκπληκτικό τοπίο.

Στις 15.30 αναχωρούμε για επιστροφή με στάση για φαγητό σε ταβερνάκι στο χωριό Γιαννόπουλο. Επιστροφή αργά το απόγευμα.

Τιμή συμμετοχής : 16  €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.-Μεταφορά

2.-Κρουαζιερα στη λίμνη

                                                                                                           ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ