ΝΤΟΛΤΣΟ-ΑΠΟΖΑΡΙ 10/03/24                                

Μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα είναι η Καστοριά, μια από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού τους ιστού.

Συγκέντρωση στο παλαιό ΚΤΕΛ ώρα 06.30 και αναχώρηση για Καστοριά. Στάση πριν τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ για καφέ και ξεκούραση και συνεχίζουμε με ΕΓΝΑΤΙΑ και  τις ωραίες απόψεις που μας χαρίζει.

Η διαδρομή μας δίπλα από Μέτσοβο-Ανήλιο-Γρεβενά  μας φέρνει περίπου 10.45 στην ΚΑΣΤΟΡΙΆ. Άφιξη στην πανέμορφη πόλη που κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια χερσόνησο μέσα στην λίμνη Ορεστιάδας ή Καστοριάς μας γοητεύει  αλλά και μας  μπερδεύει πολύ εύκολα.

Πρώτη μας ευχάριστη έκπληξη το ενυδρείο της. Το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια μας προσκαλεί  να ταξιδέψουμε στον μαγευτικό αλλά και άγνωστο κόσμο των κατοίκων των γλυκών νερών..Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ψαριών και οργανισμών που διαβιούν στις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Θα γνωρίσουμε  τους υδρόβιους οργανισμούς αλλά και τα  οικοσυστήματα των γλυκών νερών.  Xρόνος για ξενάγηση.

Συνεχίζουμε για  την Μονή  Μαυριώτισσας (11ου αι.) με υπέροχη εξωτερική και εσωτερική αγιογραφία. Κτισμένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στις όχθες τις λίμνης. Πολύ κοντά  της το σπήλαιο του  Δράκου (προαιρετική επίσκεψη) θα μας εντυπωσιάσει με τον πλούσιο σταλακτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις υπόγειες λίμνες.

Επόμενη στάση μας η παλιά πόλη όπου χρόνος θαρρείς έχει σταματήσει στις αρχές του προηγουμένου αιώνα. Επίσκεψη σε μερικά από τα σπουδαία  πέτρινα αρχοντικά  με τις περίτεχνες ξύλινες οροφές στις συνοικίες Αποζάρι, και Ντόλτσου. Εδώ κοντά  βρίσκεται και το περίφημο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και η Μητρόπολη.

 Μετά την περιήγησή μας θα έχουμε χρόνο  ελεύθερο για γεύμα και αγορά διαφόρων σουβενίρ. Πολλά μαγαζιά με τα δερμάτινα και γούνινα είδη μια και η Καστοριά είναι και η πόλη των Γουναράδων, κυρίως στην κεντρική παραλιακή της πόλης

Στις 17.00 αναχωρούμε για επιστροφή γεμάτοι  από  μαγικές  εικόνες μιας πόλης που σε προκαλεί να χαθείς στα πλακόστρωτα της, να θαυμάσεις τα αρχοντικά  της αλλά και τα βυζαντινά της κουκλίστικα εκκλησάκια.

 Σύντομες στάσεις για καφέ και ξεκούραση καθ όδόν.

’ Αφιξη περίπου στις 21.00        

 ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

                                                       Τιμή συμμ. 30 €

Περιλαμβάνονται: 

  1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

   2.- Συνοδός ΓΡΑΦΕΙΟΥ