21,22/1/2023          

Μια όμορφη εκδρομή στη  παρθένα φύση και στο Αλπικό  τοπίο. Χαλαρώνουμε και αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή στο χωριό σε όλες της τις εκφάνσεις της. Το σίγουρο είναι ότι ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας για τα καλά.               

Τα Βαρδούσια  είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα. Ο Παρνασσός ερημικός και κοσμικός μας γοητεύει.

    1η μέρα: Αγρίνιο- Χρισσό- Αθανασιος Διάκος – Αγόριανη                     

07.00 Συγκέντρωση των εκδρομέων, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση για  την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή των Βαρδουσίων και της  Παρνασίδας, της Γκιώνας και της Οίτης.

Περνώντας από Γαλαξίδι και Ιτέαανεβαίνουμε στο γραφικό χωριό ΧΡΙΣΣΟΣ και την Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος.

 Κτισμένη σε μια πανοραμική περιοχή, ανατολικά της Άμφισσας , ατενίζει τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, τα λιμάνια της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, την Άμφισσα, το Χρισσό, τις πλαγιές του Παρνασσού και της Γκιώνας. Η Ι. Μονή κατά τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 υπήρξε ορμητήριο και τροφοδότης των επαναστατικών δυνάμεων  Στερεάς Ελλάδος. Θεωρείται η Αγία Λαύρα στον Μωριά, γι’ αυτό και ονομάζεται Αγία Λαύρα της Ρούμελης. Γυρίζουμε στο ΧΡΙΣΣΟ όπου στάση για καφέ και επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικών Φορεσιών μοναδικό  στον Ελλαδικό χώρο.

Στις 12.30 αναχωρούμε για την ορεινή Φωκίδα και το χωριό  Αθανάσιος Διάκος. Μια όμορφη διαδρομή, που θα μας ενθουσιάσει, δίπλα στη φύση και στον καθαρό αέρα. Το χωριό βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες των  Βαρδουσίων  μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές. Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο και έχει πλούσια χλωρίδα. Κάποτε ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα και απέκτησε το όνομα Αθανάσιος Διάκος μόλις το 1959 προς τιμήν του ήρωα της Επανάστασης που κατάγονταν από εδώ. Στο ορεινό αυτό ελληνικό χωριό θα απολαύσεις τις βόλτες σου στα πλακόστρωτα, θα ακούσεις τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά και πάντα θα καταλήγεις στην πλατεία. χρόνος για γεύμα με ντόπιους μεζέδες και κρασάκι..

Μετά το μεσημέρι συνεχίζουμε με τα χωριά στις Πλαγιές του Παρνασσού όπως η Αγόριανη.(σύγχρονο όνομα Επτάλοφoς).Είναι αμφιθεατρικά κτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, λιθόκτιστη σχεδόν στο σύνολό της με τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές.

Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Βόλτα σε αγαπημένο σημείο τη κεντρική πλατεία, με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα καφέ της ενώ από εδώ ξεκινά και το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι προς τον πανέμορφο καταρράκτη , σήμα κατατεθέν του χωριού , ύψους 20 μέτρων.

Βόλτες στα σοκάκια του χωριού με τον ήχο των κρυστάλλινων νερών του καταρράκτη. Απολαμβάνουμε  τα μοναδικά τοπία και την απαράμιλλη χάρη της Αγόριανης –  καθώς η αίσθηση γαλήνης και τα φυσικά κάλλη της αδικούνται, εάν περιγραφούν με λέξεις!

Δείπνο σε ταβερνάκι. Διαν/ση.

2η μέρα: Αμφίκλεια-Δαύλεια-Αράχοβα- Αγρίνιο

Παραδοσιακό πρωινό και αναχωρούμε  τα όμορφα χωριά  του ΠΑΡΝΑΣΟΥ.
             Η Αμφίκλεια είναι το επόμενο που αποτελεί διατηρητέο οικισμό, με πανέμορφα παραδοσιακά καλντερίμια, παλιά αρχοντικά, πολλές πετρόχτιστες βρύσες και υπέροχες πλατείες με πανύψηλα πλατάνια. Στην κεντρική (κάτω) πλατεία συγκεντρώνεται όλη η ζωή της περιοχής με αρκετές καφετέριες και ταβέρνες. Επίσκεψη στο  Μουσείο Άρτου όπου θα μάθουμε την ιστορία της παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως και το Μουσείο Επαγγελμάτων στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας. Χρόνος για περίπατο.

Συνεχίζουμε με την όμορφη  Δαύλεια ,την στεφανωμένη από το κάστρο της. Τα παλιά σπίτια είναι κατά πλειοψηφία μικρά, χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, διώροφα και πέτρινα. Επισκεφθείτε τους 4 νερόμυλους που βρίσκονται γύρω από το χωριό. Και βέβαια το πετρόκτιστο παλιό ρολόι της Δαύλειας, που κτίστηκε το 1928 κοντά στην είσοδο της κεντρικής πλατείας στην πάνω πλευρά Χρόνος για γεύμα.

 Στις 14.30 αναχωρούμε για την κοσμική Αράχωβα. Είναι όμορφη λόγω του τρόπου που είναι χτισμένη, αμφιθεατρικά, στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, ατενίζοντας τον ορεινό όγκο της Κίρφης. Μια μικρή πόλη που ρίζωσε και άνθισε μέσα στα βουνά. Σήμα κατατεθέν της, ο βράχος με το Ρολόι  και η μεγάλη σκάλα, ο Εγκάρσιος, που καταλήγει στον ναό του Αγίου Γεωργίου. Η ανάβαση μοιάζει με ελαφρύ καψόνι, που επιφυλάσσει αλλά, αξίζει  τον κόπο μόνο και μόνο για τη θέα που έχει κανείς από τον Αϊ-Γιώργη. Το επίκεντρο της δράσης είναι η οδός Δελφών: εδώ βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά,

Στις 16.30 αναχώρηση για επιστροφή με στάση στο γραφικό Γαλαξίδι για καφέ.

 Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 21.00.-

Τιμή συμμετοχής  :    90 € κατ΄ατομο στο δίκλινο,

                                    30 € επιβάρυνση μονόκλινου

                                      70 € παιδιά έως 12  ετών σε τρικλινο

Περιλαμβάνεται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν

2.-Διαμονή στο άνετο ξενοδοχείο στην Αγόριανη.

3.-Πλούσιο πρωινό

4.-Πλουσιο  Δείπνο σε επιλεγμένο ταβερνάκι .

5.-Συνοδός Γραφείου

6.-Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνεται:

1.-Φορος διαμονής

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30 €