ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΕΚΔΡΟΜΗ

                            Ι.Μ.ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ- ΠΑΥΛΙΑΝΗ-ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ                              

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ απο παυλιανη         Αναχ. 04/07                   

07.00 Συγκέντρωση των εκδρομέων, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση για  την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή της Παρνασίδας, της Γκιώνας και της Οίτης. Η διαδρομή μας με στάση στην Ιτέα για καφέ και περίπατο  προσκύνημα στην Ι.Μ.Προφητη Ηλία Παρνασσίδος. Κτισμένη σε μια πανοραμική περιοχή, ανατολικά της Άμφισσας , ατενίζεις τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, τα λιμάνια της Ιτέας καὶ του Γαλαξειδίου, την Άμφισσα, το Χρισσό, τις πλαγιές του Παρνασσού και της Γκιώνας.

 Η Ι. Μονὴ κατὰ τοὺς χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 υπήρξε ορμητήριο και τροφοδότης των επαναστατικών δυνάμεων της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Έπαιξε τον ίδιο ρόλο στην Στερεὰ Ελλάδα, τον οποίο έπαιξε η Αγία Λαύρα στον Μωριά, γι’ αυτό και ονομάζεται Αγία Λαύρα της Ρούμελης. Από τὸ Μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού εκανε τὸ ξεκίνημά της η Ελληνικὴ Επανάσταση, με πρωτοπόρους, τον Επίσκοπο των Σαλώνων Ησαΐα και τον ξακουστό οπλαρχηγό Γερο-Πανουργιά. Αυτοί, κατὰ την 24ην Μαρτίου 1821, μετὰ των Προεστών των Σαλώνων, εντός του Καθολικού της Ι. Μονής του Προφήτου Ηλιού, ορκίστηκαν και ύψωσαν την Σημαία της Επαναστάσεως. Στη συνέχεια στάση στο χωριό ΧΡΙΣΟΣ για να ανακαλύψουμε το μυστικό του. Πανέμορφο  αρχοντοχώρι  με καλντερίμια ,πλατείες και βρύσες.

Το μυστικό του είναι το εξαιρετικό Μουσείο Εθνικών στολών που φιλοξενειται στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.  Το κτίριο θεμελιώθηκε τη δεκαετία του 1890 και αποτελεί σημαντικό μνημείο και αποδίδεται στον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Ερνέστο Τσίλλερ. Κεντρική θέση στη συλλογή κατέχουν οι περίπου 200 ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στην προεπαναστατική, επαναστατική, οθωνική και μετέπειτα περίοδο, μέχρι σχεδόν το 1920.

Συνεχίζουμε με την γραφική Παύλιανη που θα την συναντήσουμε μετά το  χωριό Οίτη και τις γειτονιές της Κάτω Παύλιανης. Τα σπίτια της Άνω Παύλιανης κυκλωμένα από τις κορφές της Οίτης, θα γεμίσουν το κάδρο. Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1868) με το πέτρινο καμπαναριό κτισμένο από Ηπειρώτες μαστόρους και θεμελιωμένο πιθανόν σε πελεκημένους λίθους που πάρθηκαν από τον ναό του Ηρακλή (στον αρχαιολογικό χώρο στη «Πυρά του Ηρακλέους» υπάρχουν παρόμοιες πέτρες σκόρπιες κάτω από τα έλατα). Πίσω από τον ναό ξεχωρίζει το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο στο υπέροχο πάρκο δάσος και γεύμα σένα από τα ταβερνάκια του χωριού.

Στις 17.00 αναχώρηση για επιστροφή με στάση στο γραφικό Γαλαξίδι για καφέ. Άφιξη στο Αγρίνιο περίπου στις 20.30          

                                                                                        ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  17€   κατ΄άτομο

                                             10€   παιδάκι έως 12 ετών  

Δεν περιλαμβάνονται:

1.- Είσοδοι στα Μουσεία