(Δόν ΚΙΧΩΤΗΣ)            2/10/23

Έπρεπε να ακούσουμε την χαρμόσυνη αναγγελία για τη στέψη της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης , για να έρθει η ώρα να ανακαλύψουμε τις χάρες της που πιθανόν να μην τις υποψιαζόμασταν. Εντυπωσιακά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη που για τον αρχαίο κόσμο φιγουράριζε μεταξύ της  Αθήνας, της Ολυμπίας, της Δήλου και των Δελφών σαν μια από τις  5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας όπου διοργανωνόταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εποχής, τα Ελευσίνια Μυστήρια .  

Συγκέντρωση στο παλαιό ΚΤΕΛ (πίσω από το  JUMBO) και αναχώρηση  για την Ελευσίνα  08.00  Μια στάση καθ΄οδον για καφέ και φτάνουμε στον Αρχαιολογικό χώρο. Η πόλη γενέτειρα του Αισχύλου,ι ιδρύθηκε γύρω στο 2000 π. Χ.  προς τιμή της θεάς Δήμητρας. Η λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης ήταν πολύ σημαντική για τους αρχαίους Έλληνες, και το Ιερό, έγινε πολύ γρήγορα διάσημο πανελλαδικά. Στην εποχή του Σόλωνα τα Ελευσίνια περιλαμβάνονται στις Αθηναϊκές γιορτές ενώ επί  Πεισίστρατου η πόλη θωρακίζεται με τείχος.

Η τελετουργία τους αναπαριστά τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον θεό του Κάτω Κόσμου, τον Άδη, το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας της, θεάς Δήμητρας, την άνοδο της όμορφης κόρης από τον κόσμο των νεκρών, και την επανένωσή της με τη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια του τραγικού της ταξιδιού, η θεά βρίσκεται στην Ελευσίνα και φιλοξενείται από τον βασιλιά Κελεό. Επιθυμώντας να τον ευχαριστήσει για τη φιλοξενία του, αποκαλύπτει στους Ελευσίνιους τις μυστικές ιεροτελεστίες και την ευλογημένη τέχνη της καλλιέργειας των αγρών, ενώ τους παρακινεί να χτίσουν ένα ιερό προς τιμήν της.
Ρωμαίοι Αυτοκράτορες, όπως ο Αδριανός και ο Μάρκος Αυρήλιος αφού μυήθηκαν στις τελετές της Θεάς , υπήρξαν προσκυνητές, ευεργέτες και ανακαινιστές του ιερού. Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα και μνημεία είναι η Ιερά Αυλή, ο ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος, τα Μεγάλα και τα Μικρά Προπύλαια, το Τελεστήριο σχεδιασμένο από τον Ικτίνο, μια τετράγωνη αίθουσα με έξι εισόδους που στο κέντρο του βρισκόταν το ανάκτορο του Ιεροφάντη, το Μυκηναϊκό Μέγαρο αλλά και το Καλλίχορον Φρέαρ οπου κάθισε η θεά Δήμητρα να ξαποστάσει στην προσπάθειά της να βρει την Περσεφόνη την οποία είχε απαγάγει ο θεός Πλούτωνας.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται σπουδαία ευρήματα, αγγεία και αγάλματα, όπως το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Κιστοφόρου Κόρης, μία εκ των δύο Καρυάτιδων που στήριζαν τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων (1ος αι. π.Χ.), αλλά και το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.). Επίσης στο χώρο υπάρχει η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ένας μικρός μεταβυζαντινός ναός που βρίσκεται σε λόφο εντός του αρχαιολογικού χώρου. Η Μεσοσπορίτισσα (που λέγεται έτσι επειδή γιορτάζει στη μέση της σποράς) συντηρεί τη μαγεία και τους μύθους της Ελευσίνας: κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου ανοίγει για να πραγματοποιηθεί εσπερινός και αρτοκλασία και  να αναβιώσουν τα πολυσπόρια,

Στη συνέχεια  αναχώρηση για το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΈΝΤΡΟ  της Αθήνας. Χρόνος ελεύθερος έως τις 19.30 που μεταβαίνουμε στο Ηρώδειο όπου μια μεγαλειώδη παράσταση ανοίγει για μια βραδιά στην σκηνή  του. Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, σε πλήρη σύνθεση, με 150 συντελεστές, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής του περιοδείας, έρχεται και στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει το αριστούργημα του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης».Μετά το τέλος της παραστασης αναχώρηση για επιστροφή.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής: 80€  

   Το GRANDE Tours προσφέρει :

  1. Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Επίσημη ξενάγηση ΣΤΗΝ  ΕΛΕΥΣΙΝΑ

3.-Εισιτήριο για το ΕΘΝΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΟΔΗΣΣΟΥ ΣΤΟ Ηρώδειο

    « ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ  «     Δ  ΖΩΝΗ

4.Συνοδός Γραφείου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜ.:  Με προκαταβολή 40 € ΕΩΣ  15/09