ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙ-ΒΩΒΟΥΣΑ-ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ-ΑΝΗΛΙΟ-ΠΗΓΕΣ ΑΩΟΥ Αναχ/ση11/11-12/11/23

Ποτάμια κρυστάλλινα κυλάνε κάτω από πέτρινα, τοξωτά γεφύρια. Aγρια δάση κρύβουν μέσα τους πηγές με νούφαρα. Θρυλικά χωριά και άνθρωποι βιώνουν το μοναδικό τους τοπίο, ανέγγιχτοι από τον μαζικό τουρισμό.

07.00 Συγκέντρωση (ΠΑΛΑΙΟ ΚΤΕΛ πίσω απο JUMBO)και αναχώρηση για ΑΝΗΛΙΟ αφού προηγουμένως ανέβουμε στη ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑγια να θαυμάσουμε τον ολόγραφο Ναό της και την εικόνα της Παναγίας που κατάγεται από τα μέρη μας. Στάση για καφέ στην μικρή πλατεία του χωριού με την ωραία θέα .Στις 10.00 αναχωρούμε για ένα γνωστό-άγνωστο χωριό,το ΑΝΗΛΙΟ.  Πριν φτάσουμε στο χωριό ,μικρή παράκαμψη θα μας φέρει στην κοιλάδα του Μετσοβίτικου ποταμού .Εκεί επιβλητική βρίσκεται η Μονή του Αγίου Νικολάου. Μας εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της και την αγιογραφία της. Στάση για προσκύνημα και ξενάγηση. Το μεσημέρι περπατούμε στο γραφικό Ανήλιο με τα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια. Χρόνος για φαγητό και συνεχίζουμε για Λίμνη Πηγών Αώου .Περνώντας τον κάμπο Νιάζι φτάνουμε στην αρχή της λίμνης των Πηγών του Αώου. Μαγευτική η εικόνα της ασημένιας λίμνης . Περίπατος στις όχθες της λίμνης. Στη διαδρομή θα νιώσουμε ότι περιπλανιόμαστε σε αμερικανικό πάρκο. Άλογα που τρέχουν ελεύθερα στο δάσος, γεράκια που ψάχνουν για το θήραμά τους, σμιλεμένα βράχια που από τις αντανακλάσεις του ήλιου μοιάζουν με φλέβες χρυσού και πανύψηλα δέντρα όλων των ειδών συνθέτουν μια μοναδική εικόνα σπάνιας φυσικής ομορφιάς όπου το γύρο δασωμένο περιβάλλον μας γοητεύει. Χρόνος για να απολαύσουμε το τοπίο.

 Οι πολλοί απάτητοι δρόμοι οδηγούν σε τόπους απρόβλεπτης ομορφιάς και ενέργειας .Μετά την λίμνη το γραφικό ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙ. στο  “Βλαχοζάγορο “ τάση για καφέ .Συνεχίζουμε με την Κρυμμένη μέσα στα βουνά,  τη Βoβούσα, σε υψόμετρο 1.000,  που γίνεται θησαυρός στη μνήμη του επισκέπτη της. Ο ποταμός Αώος χωρίζει το χωριό στα δύο, όμως ένα μονότοξο, παμπάλαιο γεφύρι, χτισμένο στην καρδιά του χωριού, το επανασυνδέει. Το Μουσείο Υδροκίνησης άνοιξε πριν από τρία χρόνια και έχει εκθέματα έναν παλιό νερόμυλο, νεροτριβείο, μαντάνι (μηχανή που στεγανοποιούσε τα βαριά ρούχα, π.χ. τις κάπες) και νεροπρίονο (μηχανή που επεξεργάζεται το ξύλο με την κίνηση του νερού). Τα εκθέματα λειτουργούν κανονικά. Κόσμημα στην κοιλάδα του Αώου το μικρό χωριό ήταν γνωστό πέρασμα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φιλοξενούσε τα καραβάνια των εμπόρων. Έφτασε να αριθμεί περισσότερους από 2.500 κατοίκους, αλλά το χωριό ερημώθηκε έπειτα από τις ληστρικές επιδρομές του 1830. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια της Βoβούσας εκτός από ένα και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που σώζεται και σήμερα. Η υλοτομία είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, οι οποίοι διατηρούν την παράδοση και την τεχνογνωσία επεξεργασίας του ξύλου για περισσότερο από έναν αιώνα.Τακτοποίησηστaξενοδοχείa. Χρόνος για ξεκούραση και περιπάτους.Το χωριό απλώνεται στις δυο όχθες του ποταμού Αώου, κάτω από τον αυχένα της Τίζας, ενώ τοπόσημο της Βoβούσας από το 1748 αποτελεί το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που χτίστηκε από τον Αλέξη Μήσιο και στεφανώνει τις  δυο γειτονιές. Από τη λιθόστρωτη πλατεία ξεκινούν διαδρομές μέσα στο πλούσιο δάσος της Μαύρης Πεύκης και στη Βάλια Κάλντα, ενώ οι μυημένοι μπορούν να συλλέξουν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Κοντάτο παρθένο δάσος της Αγίας Παρασκευής που μένει ανέγγιχτο από ανθρώπινη παρέμβαση εδώ και χρόνια, αλλά και τις καλύτερες θέσεις για βουτιές στο ποτάμι. Το βράδυ ελεύθερο δείπνο στα ταβερνάκια του χωριού στις όχθες του Αώου. Διαν/ση.

2η μέρα: ΒΩΒΟΥΣΑ-Ι.ΜΟΝΗ ΒΟΥΤΣΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ-ΜΗΛΙΩΤΑΔΕΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ

Πρωινό και τελευταίοιπρωινοί περίπατοι και 11.00 αναχώρηση  για  ΜονήΒοτσάς ή Βουτσάς. Η διαδρομή υπέροχη μας φέρνει στην γραφική τοποθεσία με την μικρή «λίμνη με τα νούφαρα»Ζορίκα, που βρίσκεται λίγο έξω από το Γρεβενίτι.Συνεχίζουμε με επίσκεψη στην Μονή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται ανάμεσα στα χωρία ΓρεβενίτιΦλαμπουράρι και Δόλιανη, μεταξύ της δασωμένης πλαγιάς και του περίπου 70 στρ. αμπελώνα πάνω από τη ανατολική όχθη του ποταμού Βάρδα, επί της «βασιλόστρατας», η οποία οδηγούσε προς την Κωνσταντινούπολη. Η Μονή Βοτσάς ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Δ’τον Πωγωνάτο (668-685) το έτος 672. Το Μοναστήρι καταστράφηκε κατά την άλωση της Ηπείρου από τους Τούρκους το 1430. Πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Καρά-Σινάν Πασά, ο οποίος είχε σταλεί από τον Σουλτάνο Μουράτ να υποδουλώσει τη Φραγκοκρατούμενη τότε Ήπειρο ενώ σώθηκε μόνο το Καθολικό της.Επίσκεψη,ξενάγηση στο εκπληκτικό ολόγραφο καθολικό του. Επόμενη στάση μας τοΓρεβενίτι.  Γραφικό χωριό με καταπληκτική θέα, πάρα πολύ πράσινο, αφού περιβάλλεται από δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια του δεν έχουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα, που συναντά ο επισκέπτης στο Ζαγόρι, αλλά διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις εκκλησίες και στα καλντερίμια. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μπροστά απ’ αυτή είναι η μεγάλη πλατεία με τον πλάτανο και το παλαιό σχολείο του χωριού.

Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, το Γρεβενίτιπλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Το χωριό πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς και κατεστράφησαν πάρα πολλά σπίτια ενώ πολλοί ήταν οι  κάτοικοι που εκτελέσθηκαν. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και την απώλεια του παραδοσιακού χαρακτήρα από τα σπίτια του χωριού.

Για το λόγο αυτό, το Γρεβενίτι, όπως και άλλα χωριά του Ζαγορίου, έχει χαρακτηρισθεί «Μαρτυρικό χωριό».   Πέρα από τις εκκλησίες, άλλα αξιοθέατα στην περιοχή του Γρεβενιτίου είναι το πέτρινο γεφύρι της Κούρτιας Αξιόλογες βέβαια είναι και οι πέτρινες βρύσες που υπάρχουν στο χωριό. Στάση για γεύμα .Στις  15.00 αναχωρούμε για το πανέμορφο Τριστενο. «Μαρτυρικό χωριό» και πράσινο σε ένα υπέροχο φυσικοτοπιο σε 940 μ. με τους τρεις χειμαρρους από τους οποίους παίρνει και το όνομα του ,δίπλα στον παλιό Νερόμυλο. Το Τρίστενο είναι ένα πανέμορφο χωριό με λιθόκτιστα καλντερίμια ,τρεχούμενα νερά, κηπάκια και μια όμορφη πλατεία με έναν τεράστιο πλάτανο, και την Εκκλησία του Αη Γιώργη.

Στις 17.00 αναχώρηση για Μηλιωτάδες όπου ένα άλλο κομψό γεφύρι στέκεται πάνω στον Ζαγορίτικο ποταμό και λέγεται του ΚΑΜΠΕΡ ΑΓΑ. Χρόνος για  περίπατο και φωτογραφίες. Συνεχίζουμε για επιστροφή με στάση για καφέ καθ’οδόν.

Τιμή συμμετοχής:  70 €κατ΄ατομο, δίκλινο, τρίκλινο

25€ Επιβάρυνσημονόκλινου

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν

2.-Διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες στην  Βοβούσα με

 ελληνικό παραδοσιακό πρωινό.

        3.-Συνοδός Γραφείου

Δεν περιλαμβάνονται:

1.-Είσοδοι σε Μουσεία

2.-Δημοτικος φόρος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΕΩΣ  16/10 ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 30 €