ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ – ΙΕΡΟ ΑΦΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ-

  ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΡΑΛΟΥ 19/05/24

Το γλυκό αιγινίτικο φως συνήθιζε να εμπνέει καλλιτέχνες  και πιστούς αλλά και ΑΓΙΟΥΣ.. Ζωγράφους, γλύπτες και λογοτέχνες, ηθοποιούς. Από τον ΄Αγιο ΝΕΚΤΑΡΙΟ στους Νίκο Καζαντζάκη, που έγραψε στην Αίγινα την «Οδύσσεια», τον Κώστα Βάρναλη που εμπνεύστηκε «Το φως που καίει», τον Νίκο Νικολάου, τον Χρήστο Καπράλο, τον Φώτη Κόντογλου, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Μόραλη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, μέχρι την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, που έρχονται ακόμη και σήμερα ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

                                                                                                                                

ΑΓΡΙΝΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΙΓΙΝΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ

05.00 Συγκέντρωση στο παλαιό Κτελ πίσω απο Jumbo και αναχ/ση για Πειραιά. Στις  09.15 περίπου επιβίβαση στο πλοίο  και αναχ/ση για Αίγινα. Άφιξη περίπου στις 10.30 Με το που κατεβαίνουμε απ’ το πλοίο, το μάτι μας θα πέσει στο κτίριο Βογιατζή. Ένα διατηρητέο νεοκλασικό σπίτι-σήμα κατατεθέν του νησιού. Η αρχιτεκτονική της Αίγινας, ωστόσο, είναι πολυσυλλεκτική. Θα βρούμε το νεοκλασικό, το λαϊκό νησιώτικο σπίτι, το πελοποννησιακό αλλά και το αιγινήτικο, όπως χαρακτηρίζεται το στενόμακρο κτίσμα που συχνά περιβάλλεται από ένα οικόπεδο.

      Η Αίγινα  ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Προς τιμήν του τα παλιά νεοκλασικά κτίρια που ανεγέρθηκαν τότε για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες ή ιδρύματα λέγονται μέχρι σήμερα Καποδιστριακά. Πολιτιστικά, η Αίγινα είναι αρκετά πλούσια. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείς να δεις μάλιστα το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη, που σχηματίζουν μαζί με την Αφαία το ιερό ισοσκελές τρίγωνο. Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και  αναχ/ση για Παλαιόχωρα όπου  βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Προσκύνημα στην Αγία Κάρα και στο λείψανο του Αγίου, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και ετάφη στο Μοναστήρι που ο ίδιος ίδρυσε. Χρόνος  μίας ώρας για ξενάγηση  στο γύρο χώρο και καταλήγουμε στον περικαλλή νέο Ναό του Αγίου Νεκταρίου που θα μας εντυπωσιάσει με τα υπέροχα ψηφιδωτά και την αγιογραφία του.

 Συνεχίζουμε με ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ επίσκεψη  στον  Ναό της Αφαίας  Αθηνάς που δεν προσελκύει μόνο αρχαιολάτρες. Από την πανέμορφη κορυφή μέσα στο πράσινο μπορούμε να μυρίσουμε την  θάλασσα και το πεύκο.

Επόμενη επίσκεψη-ξενάγηση (αν ο χρόνος το επιτρέπει) στο Μουσείο του συμπατριώτη μας του γλύπτη Καπράλου. Επιστροφή στην πόλη και χρόνος ελεύθερος για γεύμα.

Προαιρετική βόλτα με άμαξα – η καθιερωμένη βόλτα ξεκινάει απ’ το λιμάνι, η άμαξα πηγαίνει μέχρι τον κάμπο με τις φιστικιές, στη συνέχεια κατεβαίνει παραλιακά από ένα δρόμο με παλιά αρχοντικά, περνάει απ’ το Ναό του Απόλλωνα και γυρίζει – ή χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα Καποδιστριανά κτίρια αλλά και τα μαγαζάκια με τα  σουβενίρ και τα  χειροποίητα πήλινα. Δεν θα ξεχασουμε να γευτούμε και να ψωνίσουμε τα   σήμα κατατεθέν του νησιού, περίφημα φιστίκια Αιγίνης.   Επιβίβαση στο πλοίο για επιστροφή 16.45. Άφιξη στον Πειραιά περίπου στις  18.30 και αμέσως αναχ/ση  για  Αγρίνιο με στάση καθ’ οδόν για καφέ. ΄Άφιξη περίπου στις  22.30

                        Τ Ε Λ Ο Σ  Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

TIMH συμμετοχής    55 €

 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.-Μεταφορά με άνετο  κλιματιζόμενο πούλμαν

2.-Εισιτήρια Φέρρυ – Μπώουτ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.-Εισοδοι στο χώρο και ΜΟΥΣΕΙΟ της ΑΦΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

 (Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3 , πολύτεκνα, κάρτες ανεργίας, κ.λ.π.)

Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή 20 € εως 10/05