γύρος της Λίμνης Πλαστήρα – Καρδίτσα

Αναχ.  25,26/05/24

Μία από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Ίσως πουθενά αλλού στην Ελλάδα,  η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα. Πολλοί μιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και έχουν δίκιο, γιατί η Λίμνη Πλαστήρα αν και  τεχνητή, είναι τέλεια εναρμονισμένη στο  φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται δυτικά της Καρδίτσας και για να την προσεγγίσετε θα κάνετε μια εντυπωσιακή διαδρομή. Η Λίμνη Πλαστήρα ταιριάζει σε όλους.

1η μέρα : Αγρίνιο – Βουργαρέλι – Πύλη -Πόρτα ΠΑΝΑΓΙΑ-Καρδίτσα

            06.30 Συγκέντρωση και αναχώρηση για τα περίφημα χωριά του Κόζιακα και των Αγράφων. Μέσω ωραιότατης  διαδρομής και περνώντας από τα γραφικά χωριά  Βουργαρέλι όπου στάση για καφέ στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στις 09.30 συνεχίζουμε δίπλα στο Αχελώο

για Μεσοχώρα. – Στουρναραίκα. Φτάνουμε στο χωριό  κάτω Παλαιοκαρυά όπου και το περίφημο γεφύρι.
Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας. Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1500 με 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων. Στάση για φωτογραφίες και συνεχίζουμε με άλλο γεφύρι αυτό του Βησσαρίωνα. Δίπλα στην Πύλη (Πόρτα)  θα θαυμάσουμε το τοξωτό γεφύρι του Αγίου. Ξενάγηση και προσκύνημα στην εκκλησία Πόρτα Παναγιάς που κτίστηκε το 1223.Ξενάγηση και αναχωρούμε για τον τελικό προορισμό μας που είναι η Καρδίτσα. Άφιξη. Τακτ/ση στο ξεν/χείο.

        Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση και για να περπατήσουμε και να ανακαλύψουμε την όμορφη πολη. Το πάρκο της «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ» που σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Γεώργιο Φώσκολο και από το ‘90 που πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αστικό πάρκο, το πιο αγαπημένο μάλλον σημείο των Καρδιτσιωτών σε όλη την πόλη. Το πάρκο  κοσμούν  τα αγάλματα τεσσάρων γυναικείων αγαλμάτων (τριών Μουσών και μίας Χάριτος): Θάλεια, Αγλαΐα, Ερατώ και Κλειώ. Ευχάριστη έκπληξη μια «ΜΑΝΝΑ» σε μπρούντζο του Καπράλου επίσης  στο όμορφο Πάρκο. Κοντά στην κεντρική πλατεία Πλαστήρα βρίσκεται και το αναμφίβολα εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, ίσως το πιο όμορφο της πόλης. Το ενδιαφέρον κτίριο λειτουργεί τόσο ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας όσο και ως εμπορικό κέντρο. Πόλος έλξης των ντόπιων η πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  με τα πλούσια σιντριβάνια  και το μεγάλο και επιβλητικό άγαλμα του Γ .Καραισκάκη.

Το βράδυ δείπνο σε ταβερνάκι από τα καλύτερα της πόλης. Διαν/ση.

2η μέρα: Καρδίτσα Κρυονέρι – Γύρος Λίμνης – Ι. Μονή Κορώνης- Φράγμα Ταυρωπού-Μπελεκομιτης-Μονή Πελεκητής-Νεοχώρι -Καλαμπάκα-Αγρίνιο

Πρωινό και 09.30 αναχωρούμε  μέσω  Μεσενικόλα για την Ι.Μ. Κορώνης όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σεραφείμ. Θα γοητευθούμε με το γύρο της λίμνης και τα χωριά και τις τοποθεσίες Τσαρδάκι – Λαμπερό – Μούχα. Στάση στο Φράγμα Ν. Πλαστήρα για αγορά ντόπιων προϊόντων από τα κιόσκια των μικροπωλητών. Θα συνεχίσουμε για Μπελεκομίτη και Μονή Πελεκητής. Το εσωτερικό της, γεμάτο με πύλες και φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε, βρίσκεται ο μονόχωρος ναός της Ανάληψης του Σωτήρος με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και της σπάνιας τέχνης αγιογραφίες. Καμαροσκέπαστοι διάδρομοι και στοές μας οδηγούν στο δεύτερο ναό της μονής την Παναγιά Φανερωμένης η Πελεκητής. Χρόνος για ξενάγηση και συνεχίζουμε με Νιχώρι – Νεράιδα.

Φθάνουμε στο γραφικό χωριό που βρίσκεται στη καρδιά του περίφημου οροπεδίου Νευροπόλεως με τα άφθονα νερά και την ανεπανάληπτη θέα. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα στα ταβερνάκια του.

Στις 15.30  επιστροφή με στάση καθόδον  για καφέ.

        Άφιξη περίπου στις 22:00.

                                                            ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμ:         90 € το άτομο στο δίκλινο, τρίκλινο

                     25 € επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται:        1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

                                    2.- Διαμονή στο κεντρικό  ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ

                                    3.-  πλούσιο  πρωινό

                                   4.- Δείπνο σε ταβερνάκι

                                    5.- Συνοδός γραφείου

Δεν περιλαμβάνονται:

                                1.-Είσοδοι σε μουσεία και χώρους,

                                2.-Φόρος διαμονής 3 € κατ’ δωμάτιο