γύρος της Λίμνης Πλαστήρα –ΜΕΤΕΩΡΑ- Καρδίτσα

Αναχ.  24,25,26,27/05/24

Μία από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Ίσως πουθενά αλλού στην Ελλάδα,  η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα. Πολλοί μιλούν για ένα δώρο του ανθρώπου στη φύση και έχουν δίκιο, γιατί η Λίμνη Πλαστήρα αν και  τεχνητή, είναι τέλεια εναρμονισμένη στο  φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται δυτικά της Καρδίτσας και για να την προσεγγίσετε θα κάνετε μια εντυπωσιακή διαδρομή. Η Λίμνη Πλαστήρα ταιριάζει σε όλους.

1η μέρα : Αγρίνιο – Βουργαρέλι – Πύλη -Πόρτα ΠΑΝΑΓΙΑ-Καρδίτσα

 06.30 Συγκέντρωση και αναχώρηση για τα περίφημα χωριά του Κόζιακα και των Αγράφων. Μέσω ωραιότατης  διαδρομής και περνώντας από τα γραφικά χωριά  Βουργαρέλι όπου στάση για καφέ στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στις 09.30 συνεχίζουμε δίπλα στο Αχελώο

για Μεσοχώρα. – Στουρναραίκα. Φτάνουμε στο χωριό  κάτω Παλαιοκαρυά όπου και το περίφημο γεφύρι.
Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας. Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1500 με 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων. Στάση για φωτογραφίες και συνεχίζουμε με άλλο γεφύρι αυτό του Βησσαρίωνα. Δίπλα στην Πύλη (Πόρτα)  θα θαυμάσουμε το τοξωτό γεφύρι του Αγίου. Ξενάγηση και προσκύνημα στην εκκλησία Πόρτα Παναγιάς που κτίστηκε το 1223.Ξενάγηση και αναχωρούμε για τον τελικό προορισμό μας που είναι η Καρδίτσα. Άφιξη. Τακτ/ση στο ξεν/χείο.  Διαν/ση.

2η μέρα: ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Πρωινό  και περπατάμε για να ανακαλύψουμε την όμορφη πόλη. Το πάρκο της «ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ» που σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Γεώργιο Φώσκολο και από το ‘90 που πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αστικό πάρκο, το πιο αγαπημένο μάλλον σημείο των Καρδιτσιωτών σε όλη την πόλη. Το πάρκο  κοσμούν  τα αγάλματα τεσσάρων γυναικείων αγαλμάτων (τριών Μουσών και μίας Χάριτος): Θάλεια, Αγλαΐα, Ερατώ και Κλειώ. Ευχάριστη έκπληξη μια «ΜΑΝΝΑ» σε μπρούντζο του Καπράλου επίσης  στο όμορφο Πάρκο. Κοντά στην κεντρική πλατεία Πλαστήρα βρίσκεται και το αναμφίβολα εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, ίσως το πιο όμορφο της πόλης. Το ενδιαφέρον κτίριο λειτουργεί τόσο ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας όσο και ως εμπορικό κέντρο. Πόλος έλξης των ντόπιων η πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  με τα πλούσια σιντριβάνια  και το μεγάλο και επιβλητικό άγαλμα του Γ .Καραισκάκη.

Το βράδυ δείπνο σε ταβερνάκι από τα καλύτερα της πόλης. Διαν/ση.

3η μέρα: Καρδίτσα Κρυονέρι – Γύρος Λίμνης – Ι. Μονή Κορώνης- Φράγμα Ταυρωπού-Μπελεκομιτης-Μονή Πελεκητής-Νεοχώρι –

Πρωινό και 09.30 αναχωρούμε  μέσω  Μεσενικόλα για την Ι.Μ. Κορώνης όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σεραφείμ. Θα γοητευθούμε με το γύρο της λίμνης και τα χωριά και τις τοποθεσίες Τσαρδάκι – Λαμπερό – Μούχα. Στάση στο Φράγμα Ν. Πλαστήρα για αγορά ντόπιων προϊόντων από τα κιόσκια των μικροπωλητών. Θα συνεχίσουμε για Μπελεκομίτη και Μονή Πελεκητής. Το εσωτερικό της, γεμάτο με πύλες και φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε, βρίσκεται ο μονόχρωμος ναός της Ανάληψης του Σωτήρος με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και της σπάνιας τέχνης αγιογραφίες. Καμαροσκέπαστοι διάδρομοι και στοές μας οδηγούν στο δεύτερο ναό της μονής την Παναγιά Φανερωμένης η Πελεκητής. Χρόνος για ξενάγηση και συνεχίζουμε με Νιχώρι – Νεράιδα.

Φθάνουμε στο γραφικό χωριό που βρίσκεται στη καρδιά του περίφημου οροπεδίου Νευροπόλεως με τα άφθονα νερά και την ανεπανάληπτη θέα. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα στα ταβερνάκια του.

Στις 15.30  επιστροφή με στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ. Χρόνος ελεύθερος.

4η μέρα:  ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ –ΑΓΡΙΝΙΟ

 Πλούσιο πρωινό και 10.00 αναχωρούμε  για Καλαμπάκα και Μετέωρα. Άφιξη και  ανάβαση  για προσκύνημα και περιήγηση σε μερικά από τα Μοναστήρια των Μετεώρων. Το Μεγάλο Μετέωρο μας εντυπωσιάζει, συνεχίζουμε με επίσκεψη στην γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου,όπου θα προσκυνήσουμε την κάρα του Αγ. Χαραλάμπους που εχθές γιόρταζε πανηγυρικά. Αρχονταρίκια, τραπεζαρίες και μουσεία  ιερών  κειμηλίων θα μας εντυπωσιάσουν. Επιστροφή στην Καλαμπάκα. Χρόνος για καφέ και προαιρετική επίσκεψη στο περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με την περίφημη συλλογή μανιταριών. Στις 15.00 αναχώρηση για ΜΕΤΣΟΒΟ ,πανέμορφο πάντα τον ΧΕΙΜΏΝΑ, όπου θα εχουμε στάση για βόλτα και γεύμα στα πολλά ταβερνάκια του.  Στις 17.30 αναχώρηση για επιστροφή. Άφιξη περίπου στις 20:30

                                                            ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμ:         180 € το άτομο στο δίκλινο, τρίκλινο

                    50 € επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται:        1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

                                   2.- Διαμονή στο κεντρικό  ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ

                                   3.-  πλούσιο  πρωινό

                                 4.- Δείπνο σε ταβερνάκι

                                   5.- Συνοδός γραφείου

Δεν περιλαμβάνονται:

                                1.-Είσοδοι σε μουσεία και χώρους,

                                2.-Φόρος διαμονής 3 € κατ άτομο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 40 €