ΒΕΡΟΙΑ μια αποκάλυψη Καρναβάλι Νάουσας Κούλουμα Μελίκης και Σιάτιστας

Σάββατο 05/03/2022 Αγρίνιο-Βέροια-Ι.Μονή Δοβράς

07.00 Συγκέντρωση στο τραίνο, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχ/ση για την όμορφη πρωτεύουσα της Ημαθίας.Μετά από όμορφη διαδρομή που μας προσφέρει η Εγνατία και μικρή στάση καθ΄οδόν φθάνουμε στη Βέροια. Είναι μια υπέροχη πόλη που είναι χτισμένη σε οροπέδιο,στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου,μέσα σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον. Η πόλη έχει  σπουδαία ιστορία και διαδρομή, ως δεύτερη  πόλη της Ημαθίας(μετά τις γειτονικές Αιγές, πρωτεύουσα της Μακεδονίας) κατά τα χρόνια του Φίλιππου και του Αλεξάνδρου. Συναντούμε τον ξεναγό μας και αρχίζουμε να την περιδιαβαίνουμε. Από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου όπου διδάχτηκαν οι πρώτοι  Χριστιανοί της Βέροιας φτάνουμε στην πλατεία του Ρολογιού με τα επιβλητικά Δημόσια κτίρια. Eπόμενη στάση μας η περίφημη συνοικία Μπαρμπούτα. Ένα πολύχρωμο πάζλ από αρχοντικά, καλντερίμια, πλατείες, Συναγωγή και παρτέρια θα μας γοητεύσει. Κατεβαίνουμε προς το Βυζαντινό και το σύγχρονο  κέντρο. Οι συνοικίες τις Μακαριώτισσας και Κυριώτισσας αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα της πόλης. Η αναπαλαίωση της δεκαετίας του ογδόντα, ανέδειξε δεκάδες παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά του 18ου και 19ου αι, δημιουργήματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολιτισμού ,η αναψυχής, η εστίασης. Όλα αυτά δίνουν μια ιδιαίτερη ζωντάνια στην περιοχή. Στο διάβα μας επίσης μερικές από τις πενήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Ξενάγηση στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεταβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων, (1070-1080). Τρίκλιτη βασιλική που παρουσιάζει ομοιότητες με τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγ.Δημητρίου στη  Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζουμε με τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του 17ου αι. Αλλά το γνωστότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης είναι ο Ναός της Αναστάσεως  ή του  Χριστού όπως το λένε οι ντόπιοι. Ιδρύθηκε στα χρόνια  του αυτ/ρα ΑνδρόνικουΒ΄Παλαιολόγου.(1282-1328) από τον Ξένο Ψαλιδά.

Καταλήγουμε στην θέση Ελιά όπου το μεγάλο Μπαλκόνι της πόλης με θέα τον απέραντο κάμπο. Χρόνος για γεύμα σε ταβερνάκι που θα μας τρατάρουν και το τοπικό παραδοσιακό τους ρεβανί.

 Συνεχίζουμε για το ξενοδοχείο μας ,λίγο έξω από το κέντρο με εξαιρετική θέα . Τακτ/ση. Χρόνος για χαλάρωση και ξεκούραση. Προαιρετικά  στις 17.30 αναχώρηση για την Μονή της Δοβράς. Ιδρυμένη από το 12οαιώνα, τιμά την κοίμηση της Θεοτόκου. Στο χώρο της Μονής λειτουργεί κέντρο Βυζαντινών τεχνών. Η ανδρώα αδελφότητα της Μονής συνδέθηκε με τον νεοφανή Άγιο Λουκά τον Ιατρό Κριμαίας.

Προσκύνημα στο Άγιο Λείψανο του. Επιστροφή  στο ξενοδοχείο.

Το βράδυ δείπνο στην ταβέρνα το ξενοδοχείου. Διαν/σηΚυριακή 6/3  Βέροια-Νάουσα-Βέροια

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση για το κέντρο της πόλης. Σπουδαία είναι και τα δύο μουσεία της Βέροιας. Το Βυζαντινό και τοΑρχαιολογικό.(ελεύθερη είσοδος).Το αρχαιολογικό φιλοξενεί μεγάλη και αξιόλογη συλλογή επιτύμβιων  στηλών αλλά και μια εξαίρετη συλλογή με αντικείμενα οικιακής χρήσης του 7000 π.Χ. που έφεραν και σφραγίδα.Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας στεγάζεται στον Μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο των αρχών του αιώνα, το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά της διατηρητέας συνοικίας της Κυριώτισσας.
 Το υλικό της μόνιμης έκθεσης περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας συλλογής φορητών εικόνων, τοιχογραφίες από ναούς και κοσμικά κτίρια, ψηφιδωτά δάπεδα, χειρόγραφα και παλαίτυπα, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα και ξυλόγλυπτα, ταφικά ευρήματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές.
Κύριος άξονας της οργάνωσης του εκτιθέμενου υλικού είναι οι ποικίλες πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ της Βέροιας και των μεγάλων κέντρων του βυζαντινού κόσμου, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη, αλλά και με τις πόλεις του εγγύτερου μακεδονικού χώρου.

Στις 12.00 αναχωρούμε για την Νάουσα, την πατρίδα ΤηνΗρωική πόλη πατρίδα του «ξυνόμαυρου».Μια πόλη που θαρρείςεμπνέεται όλο το χρόνο από το έθιμο της αποκριάς  « Γιαννίτσαροι και Μπούλες.»Ξεκινούμε πρώτα από τον τόπο Θυσίας όπου το 1822 στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, αρκετές γυναίκες της πόλης προτιμούν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στο ποτάμι της Αράπιτσας, παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Πολιτιστικό κέντρο Εria-VETLANS.Παλιό βιομηχανικό κτήριο της οικογενείας Λαναρά που έχει μεταμορφωθεί σε ένα μοντέρνο πολυχώρο .Ελεύθεροι αρκετές ώρες για να ανακατωθούμε μετα μπουλούκια και να απολαύσουμε το κρασάκι μας στον ήχο του ζουρνά και του νταουλιού.Βόλτα στο όμορφο πάρκο της πόλης αλλά και το εξαιρετικό πάρκο του Αγίου Νικολάουλίγο έξω από αυτή. Πανύψηλα  δένδρα, ποταμάκια και λιμνούλες το στολίζουν.

Στις 16.00 αναχώρηση για επιστροφή με στάση στην σχολή του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ όπου φιλοξενήθηκε για 2 περίπου  χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος μεταξυ 343-340 π.Χ. για να φύγει μετά για την Πέλλα.Φθάνουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το βράδυ μας περιμένει δείπνο και αποκριάτικο  γλέντι σε γνωστό κέντρο της Βέροιας. Διαν/ση.        Καθαρή  Δευτέρα:07/03/2022  Μελίκη-Σιάτιστα-Αγρίνιο

Πρωινό και ώρα 09.00 αναχωρούμε για το χωριό Μελίκη. Ένα ιδιαίτερο Μουσείο με πρωτότυπες συλλογές υπάρχει εκεί. Θα θαυμάσουμε την πλέον  επίκαιρη που  είναι αυτή των Μασκών παραδοσιακών δρώμενων από όλη την Ελλάδα. Επίσκεψη και συνεχίζουμε  για την Σιάτιστα. Αρχοντικά κόσμημα, ολόγραφες εκκλησίες, μουσεία, οινοποιεία θα μας γνωρίσουν την παραδοσιακή πόλη. Ξεκινούμε από το αρχοντικό της Πούλκως(1752-58).

Μέσα από τα δωμάτια του τόσο λειτουργικού αρχοντικού δηλώνεται η πηγή του πλούτου αλλά και η κοσμοπολίτικη διάθεση των ιδιοκτητών του. Τοιχογραφίες με θέματα από τον Βόσπορο και την Βενετία αλλά και αραβουργήματα διακοσμούν τα καθιστικά.Συνεχίζουμε με την Αγία Παρασκευή ,ολόγραφη εσωτερικά και εξωτερικά. Στην πόλη του περίφημου « Λιαστού» κρασιού δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε ένα από τα οινοποιία του.Μια μικρή ξενάγηση στο οινοποιείο « Οι δύο Φίλοι» και ελεύθεροι να γιορτάσουμε τα κούλουμα στην πλατεία και στα ταβερνάκια της πόλης.Το απόγευμα 17.30 παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από εικόνες παράδοσης, πολιτισμού και ευθυμίας. άφιξη περίπου στις 21.00              

Τ Ε Λ Ο Σ   Ε Κ Δ Ρ Ο Μ  Η Σ

Τιμή συμμετοχής : 175 € κατ’ άτομο στο δίκλινο
                                                                                        50 € Επιβάρυνση μονόκλινου
                                                                                      130 € παιδί από 5-12 σε τρίκλινο

Το GRANDE Tours προσφέρει :

1.- Μεταφορά με άνετο, πολυτελές, κλιματιζόμενο πούλμαν
2.- Διαμονή σε άνετο ξενοδοχείο 4 **** VERIOPOLIS  HOTEL  (2km από το κέντρο της πόλης )
3.- Πλούσιο σπιτικό πρωινό
4.- 3 γεύματα  (ένα στο ξενοδοχείο και δύο σε ταβέρνες)

5.-Επίσημη ξενάγηση Βέροιας και  Σιάτιστας

6.-Συνοδός Γραφείου 7.-ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνεται:1.Φόρος Διαμονής 2.-Εισοδοι σε Μουσεία και χώρους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ συμμετοχής   ΕΩΣ 11/02  με προκαταβολή 50 €

΄Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία του προσωπικού και των εκδρομέων μας.