ΑΝΔΡΟΣ – Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΝΟΥ   1,2,3/7/2022

 

1η μέρα:ΑΓΡΙΝΙΟ – I.MONH TAΞΙΑΡΧΩΝ – ΑΝΔΡΟΣ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συγκέντρωση στις 09.30 στο τραίνο και αναχώρηση  για Ορεινή Aιγιαλία.

Εκεί ψηλά σε  λόφο του Παναχαϊκού  βρίσκεται Ι. Ταξιαρχων, κτισμένη σε ύψωμα 900 μ. σε ιδιαίτερα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο από πανύψηλα δέντρα.

Στον  ελεύθερο χρόνο μας θα ξεναγηθούμε στους χώρους της Μονής, θα προσκυνήσουμε τα Άχραντα Πάθη, και την κάρα του Όσιου Λεοντίου.

 Στις 12.00 αναχώρηση για ΡΑΦΗΝΑ όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό στα ταβερνάκια της παραλιακής. Στις 17.30 επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για Άνδρο   και άφιξη   περίπου στις 19.50. Η Άνδρος είναι αρχόντισσα και πανέμορφη, δεν την είπαν τυχαία «πριγκίπισσα των Κυκλάδων». Η Χώρα είναι χτισμένη σε χαμηλό λόφο, έχει εκείνη την αρχοντιά που της χάρισαν τα άξια τέκνα της: επιβλητικά κτήρια, απλωτά σκαλιά, ευρύχωρη πλατεία με δένδρα.

Eπιβίβαση στο πούλμαν και αμέσως αναχώρηση για την περιοχή Ώρες, και την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου. Η περιοχή πήρε το όνομα «Ώρες» επειδή στην Μονή ανέβαιναν οι άρχοντες και οι ναυτικοί του νησιού για να ακούσουν την ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Σύμφωνα με την παράδοση η ιστορική παρουσία της Ι.Μ. ανάγεται στον 11ο αιώνα. Πολλά κειμήλια ανεκτίμητης θρησκευτικής αξίας και όχι μόνο είναι κτήμα της. Συγκεκριμένα αναφέρουμε την ιερά εικόνα της Παναγίας «Ρίζα του Ιεσσαί» την Μυροβλύτισσα . Αυτή προέρχεται από τον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως από τον 16ο αιώνα όταν την μεταφέρανε πατέρες της Μονής. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την αργυροκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου φιλοτεχνημένη από την Λεοντία μοναχή στην οποία χρησιμοποίησε ως υλικά πολύτιμους λίθους  και τρίχες των μαλλιών της.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ι. Μονή φυλάσσεται επίσης πλήθος ιερών λειψάνων από τους αγίους της πίστεως μας πράγμα που την καθιστά σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς που ευλαβούνται και επικαλούνται τις πρεσβείες Τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μπορούμε να προσκυνήσουμε ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου προστάτη και εφόρου της Ι. Μονής , την ευωδιάζουμε και θαυματουργούσα Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου (η οποία μεταφέρθηκε στην Ι.Μονή τον 16ο αιώνα από το Μετόχιο της  των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης το οποίο σήμερα είναι Ενοριακός Ναός)  την γνάθο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου,   τμήμα  της κάρας  του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, ο μηρός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου του Πέρσου και  πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων. Αφού παρακολουθήσουμε την Αγρυπνία προς τιμήν της Παναγίας της Μυροβλήτυσας με την συμμετοχή πλήθος προσκυνητών θα αναχωρήσουμε το πρωί.

2η μέρα: Ι.ΜΟΝΗ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

agia marinaΣτις 07.00 αναχωρούμε για την Αγία Μαρίνα που ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Η Μονή χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται με θαυματουργό τρόπο η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την εικόνα της , όπως και έγινε. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του . Το μετατρέπει σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες. Το 1833, με διάταγμα, η θαυματουργή εικόνα της αγοράζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου και μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στη Χώρα. Αφού προσκυνήσουμε θα οδηγηθούμε στο Γαύριο όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο που θα μας φέρει στην ΤΗΝΟ 10.00  Άφιξη στο Λιμάνι της ΤΗΝΟΥ περίπου 12.15.

Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Χρόνος για γεύμα και ξεκούραση και στη συνέχεια χρόνος ελεύθερος στο νησί για ξεκούραση, γεύμα και προσκύνημα στο Ναό της Μεγαλόχαρης που είναι κτισμένος από λευκό μάρμαρο και που στα βοηθητικά γύρο κτίρια λειτουργεί αξιόλογο Μουσείο και Πινακοθήκη Τηνίων και άλλων γνωστών καλλιτεχνών που μπορούμε να επισκεφτούμε. Προαιρετική παρακολούθηση Εσπερινού και Παράκλησης 17.00 -18.30.Στις 20.00 προαιρετική ξενάγηση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού όπου θα ανακαλύψουμε το έργο του Χαλεπά και άλλων  Καλλιτεχνών. Χρόνος ελεύθερος για αγορά σουβενίρ στα πολλά μαγαζάκια της οδού Ευαγγελιστρίας. Διαν/ση.

3η μέρα : Τήνος – Αγρίνιο

            Παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας και στη συνέχεια  επίσκεψη – προσκύνημα στη Μονή της Κυράς των Αγγέλων ή Κεχροβουνίου εκεί όπου η Αγία Πελαγία είδε όραμα την Παναγία να της υποδεικνύει τον τόπο που έπρεπε να ψάξουν για την εύρεση της  θαυματουργής εικόνας της. Η διαδρομή μας προς το εσωτερικό του νησιού μας αποκαλύπτει τον Κυκλαδίτικο χαρακτήρα του νησιού ,με τα μικρά κάτασπρα χωριουδάκια αλλά και τους πολλούς περίτεχνους περιστεριώνες που χαρακτηρίζουν το νησί. Συνεχίζουμε για ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά των Κυκλάδων  το Βωλάξ. Εκεί μεγάλοι βράχοι θαρρείς τεράστιοι μετεωρίτες είναι διάσπαρτοι.Το χωριό μια χούφτα κουκλόσπιτα κτισμένα ανάμεσα στις τεράστιες πέτρες που γίνονται αντηρίδες και τοιχία. Επιστροφή. Γεύμα και στις 14:35 επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Ραφήνα. Άφιξη επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για Αγρίνιο.

Τιμή συμμετοχής :  150.00 €  κατ΄ άτομο ,δίκλινο, τρίκλινο

                                 120.00 €παιδικό (4-10 ετών)

  Το GRANDE TOURS προσφέρει :

1.- Μεταφορά με πούλμαν για όλες τις διαδρομές της εκδρομής

2.- Εισιτήρια πλοίου τουριστικής θέσης ΡΑΦΗΝΑ – ΑΝΔΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ – ΡΑΦΗΝΑ

3.-Μια διαν/ση σε ξεν/χειο στην Τήνο

4.-Ένα πρωινό

Δεν περιλαμβάνεται:

1.- Εισιτήρια για την ξενάγηση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

3.-Φόρος Διαμονής στο ξεν/χείο