ΠΡΕΜΕΤΗ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ-ΜΠΕΡΑΤΙ-ΑΥΛΩΝΑΣ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ         11, 12/3                

 Ακολουθώντας τον Αώο στα Πωγωνοχώρια της Αλβανίας, στην Ιστορική  Πρεμετή και  Κλεισούρα. Το Μπεράτι , η πόλη των χιλίων παραθυριών , γραφική και μοναδική . Κτισμένη πάνω στο ποτάμι Οσούμ. Εκβολή  του Αώου στην Αδριατική και Αυλώνας η πόλη κέντρο της Αλβανικής ριβιέρας. Αργυρόκαστρο η γκρι πόλη,η πόλη της πέτρας.

1η ΜΕΡΑ: ΑΓΡΙΝΙΟ – ΚΟΝΙΤΣΑ-ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΜΕΡΤΖΙΑΝΗΣ- ΠΡΕΜΕΤΗ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ-ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΜΠΕΡΑΤΙ

06:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση για τα πανέμορφα τα χωριά της επαρχίας του Πωγωνίου, τα Πωγωνοχώρια με στάση για καφέ  καθ΄ οδόν. Καλπάκι και Κόνιτσα  με το περίφημο γεφύρι πάνω από τα νερά του Αώου. .Συνεχίζουμε και εκεί που ενώνεται ο Σαραντάπορος με τον Αώου φτάνουμε στο φυλάκιο της Μέρτζανης. Διέλευση και η διαδρομή μας συνεχίζεται παράλληλα με τις όχθες του Αώου που πλέον έχει γίνει VIOSE . Μικρά χωριουδάκια  στις πλαγιές της Μερόπης με κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Αώο. Συνεχίζουμε για την περιοχή Μπένια με τα θερμά λουτρά. Στάση και επόμενος σταθμός μας η ΠΡΕΜΕΤΗ. Βόλτα στην παλιά πόλη την πέτρινη με τα πλακόστρωτά της, θαρρείς ένα κομμάτι των Μαστροροχωριών της Ηπείρου. Συνεχίζουμε με Κλεισούρα. Εδώ το κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 – 41 στο μοναστήρι  του Αγ. Νικόλαου μας συγκινεί. Οδεύομαι  προς το Τεπελένι οπού θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το άγαλμα του Αλή Πασά, το κάστρο του και  όλα τα βουνά γύρω από τον Δρίνο ποταμό και τον Αώο, όπου έγιναν οι φονικότερες ίσως μάχες αυτού του ηρωικού έπους του 1940-1941. Με κατεύθυνση το βυζαντινό Μπεράτι προχωρώντας προς το Φίερι θα διασχίσουμε την κοιλάδα του Αώου ποταμού, θα περάσουμε έξω από την Λούσνια και το απόγευμα άφιξη στο πιο γνωστό σε μας με το εξελληνισμένο όνομα Μπεράτι,. Το Berat είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στο ηπειρωτικό κομμάτι της Αλβανίας, χάρη στη φήμη που το συνοδεύει ως «Πόλη των Χιλιάδων Παραθύρων»

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η UNESCO έχει εντάξει το παραδοσιακό του τμήμα στη λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Με τον ποταμό Οσούμ να το διασχίζει και με το πευκοδάσος του βουνού Τομόρ να το περιστοιχίζει, το Berat διαθέτει πολύ όμορφο τοπίο ηπειρωτικού τύπου. Το φαράγγι του Οσούμ, εν τω μεταξύ, πρόσφερε και φυσική οχύρωση, επιτρέποντας στην πόλη να χτιστεί γύρω του σε διάφορα επίπεδα, στα οποία οφείλεται και η αίσθηση των χιλιάδων παραθύρων που εντυπωσιάζει τον σημερινό επισκέπτη. Αυτά τα ξύλινα παράθυρα αποτελούν τυπικό γνώρισμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα και ανήκουν σε διώροφα κτήρια τα οποία χτίστηκαν σε εκείνα τα χρόνια, όταν το Μπεράτ –το «Βελιγράδι των Αλβανών», όπως το θεωρούσαν οι Τούρκοι– υπήρξε ανθηρό κέντρο ξυλοτεχνίας. Γνωρίζουμε την παλιά πόλη με της δυο παραδοσιακές συνοικίες την Γκοριτσά η οποία κοσμείται με τους Ορθοδόξους ναούς του Αγ. Σπυρίδωνα, Αγ. Θωμά κ.α. και την συνοικία Μαγκαλεμ με τα πολλά τζαμιά. Θα περπατήσουμε τα πανέμορφα σοκάκια της και την καινούργια πόλη. Αξιοθέατο στο Μπεράτ επίσης, το Κάστρο του Μπερατίου –όπως το ξέρουμε εμείς– έχει μεν υποστεί σημαντικές φθορές, μα εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπειά του, αντανακλώντας τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για την οποία ήταν καίριας σημασίας προμαχώνας απέναντι στις επιδρομές Σλάβων και Βουλγάρων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά, είναι η κολοσσιαία πέτρινη κεφαλή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία δεσπόζει σε τμήμα της οχύρωσης .Εντός του κάστρου πολλές εκκλησίες  του 13ου στέκονται μάρτυρες για το γεγονός ότι ο πληθυσμός που κατοικούσε εκεί ήταν χριστιανικός. Ένα ακόμα δημοφιλές αξιοθέατο είναι ο Τεκές Χελβετί, χώρος λατρευτικών τελετών του τάγματος Χελβετί των Σούφι, ο οποίος υπάρχει από τον 15ο αιώνα. Τακτ/ση .Δείπνο. Διαν/ση.

2Η ΜΕΡΑ : ΜΠΕΡΑΤΙ – ΑΥΛΩΝΑΣ – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ –  ΑΓΡΙΝΙΟ

Πρωινό και αναχώρηση  09.00 για την πόλη σταθμό της Αλβανικής  Ριβιέρας,

τον Αυλώνα. Ενδιαφέρον τοπικός τουριστικός προορισμός , ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή των δύο θαλασσών, Ιόνιο και Αδριατική .’ Όμορφα διαμορφωμένη η παραλιακή της με όμορφες ακτές και ξενοδοχεία καλής ποιότητας που υποδέχονται τους τουρίστες και παραθεριστές του καλοκαιριού. Χρόνος για περίπατο και  γεύμα. Στις 13.30 αναχωρούμε για το Αργυρόκαστρο, πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914).Το ιστορικό κέντρο της αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο “ψηφιδωτό”,  που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. “Κρεμασμένη” από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου “δένει” αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Επίσκεψη στα ελληνόφωνα χώρια της Δρόπολης  και το  κεφαλοχώρι της την Δερβιτσάνη όπου θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία της Θεοτόκου. Στις 16.30 αναχώρηση για επιστροφή. Διέλευση από τα σύνορα Κακαβιάς  με  στάση για καφέ καθ΄ οδόν. Άφιξη περίπου στις 21.30 στο Αγρίνιο.

Δηλώσεις Συμμ. με προκαταβολή 30,00 € μέχρι 25/2/2023

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής :     95 €   κατ’ άτομο στο δίκλινο

                        120 €  κατ΄ άτομο σε μονόκλινο

                          65 €  ΠΑΙΔΙ 5-12 ΕΤΩΝ ΣΕ ΤΡΙΚΛΙΝΟ

Περιλαμβάνονται:

1.- Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν

2.- Διαμονή στο Ξενοδοχείο  4****  GRAND WHITE ΣΤΟ  ΜΠΕΡΑΤΙ

3.-  Πλούσιο  πρωινό

4.-  Δείπνο

5.-  Επίσημη Ελληνόφωνη ξενάγηση

6.- Συνοδός Γραφείου

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.- Είσοδοι σε Μουσεία