ΓΥΡΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

           ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ – Ι.ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΛΕΟΝΤΙΣΣΑ

Αναχ.  8/11


Ταξίδι στην γοητεία της Αίγινας,  στην αύρα και το ιδιαίτερο φως της, που τραβούσε πάντα σαν το μέλι τους εργάτες του πνεύματος και της τέχνης (Βάρναλης, Καζαντζάκης, Μόραλης, Ελύτης, Κόντογλου, Καπραλος).  Ένα νησί με ιστορία,

 ξεχωριστό χρώμα , σημαντικά αξιοθέατα και τον περίφημο τραγανό καρπό του φυστικιού της    .                                                                                                                         

             05.30 Συγκέντρωση και αναχ/ση για Πειραιά. Στις  10.00 επιβίβαση στο πλοίο  και απόπλους για Αίγινα. Άφιξη περίπου στις 11.00 Με το που κατεβαίνουμε απ’ το πλοίο, μας υποδέχεται το εκκλησάκι του Αη Νικόλα. Στη συνέχεια το μάτι μας θα πέσει στο κτίριο Βογιατζή. Ένα διατηρητέο νεοκλασικό σπίτι-σήμα κατατεθέν του νησιού. Η αρχιτεκτονική της Αίγινας, ωστόσο, είναι πολυσυλλεκτική. Θα βρούμε το νεοκλασικό, το λαϊκό νησιώτικο σπίτι, το πελοποννησιακό αλλά και το αιγινήτικο, όπως χαρακτηρίζεται το στενόμακρο κτίσμα που συχνά περιβάλλεται από ένα οικόπεδο.

Η Αίγινα  ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Προς τιμήν του τα παλιά νεοκλασικά κτίρια που ανεγέρθηκαν τότε, κατοικίες ή ιδρύματα λέγονται μέχρι σήμερα Καποδιστριακά.

Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και  αναχ/ση για Παλαιόχωρα όπου  βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Προσκύνημα στην Αγία Κάρα και στο λείψανο του Αγίου, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και ετάφη στο Μοναστήρι που ο ίδιος ίδρυσε. Χρόνος  μίας ώρας για ξενάγηση  στο γύρο χώρο και καταλήγουμε στον περικαλλή νέο Ναό του Αγίου Νεκταρίου που θα μας εντυπωσιάσει με τα υπέροχα ψηφιδωτά ,την αγιογραφία του και την αργυρή Λάρνακα με απότμημα λειψάνου του Αγίου.

Συνεχίζουμε με προσκύνημα στην Μονή της Παναγιάς Χρυσολεόντισσας  που χτίστηκε τον 17ο αιώνα κι αποτελεί ένα από τα παλιά Μοναστήρια. Αρχικά βρισκόταν στην περιοχή  Κυψέλη στο Λεοντί, μέχρι που οι μοναχοί μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Παρθένου στη σημερινή τοποθεσία, ανάμεσα στα βουνά, προκειμένου να την προφυλάξουν από τους πειρατές. Έτσι η αρχιτεκτονική του είναι πολύ ιδιαίτερη, με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς τοίχους και τον τριώροφο πύργο. Ο πύργος, ύψους 20 μέτρων, χτίστηκε πριν την Εκκλησία, γύρω στα 1600 ενώ η εκκλησία χτίστηκε το 1800 προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη που είχε καεί ολοσχερώς .Από το 1935 η Χρυσολεόντισσα έγινε γυναικείο Μοναστήρι  και σε αυτό ζουν πλέον περίπου 10 μοναχές. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για το περίτεχνα σκαλιστό τέμπλο και τις όμορφες τοιχογραφίες του και για την εικόνα της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Χρόνος για προσκύνημα.

Συνεχίζουμε με ξενάγηση στον  Ναό της Αφαίας  Αθηνάς που δεν προσελκύει μόνο αρχαιολάτρεις. Από την πανέμορφη κορυφή μέσα στο πράσινο μπορούμε να μυρίσουμε την  θάλασσα και το πεύκο. Ο περίφημος ναός της Αθηνάς Αφαίας,µε θέα το απέραντο γαλάζιο. Ο ναός που κτίστηκε µετά τη ναυµαχία της Σαλαµίνας .Επιστροφή στην πόλη και χρόνος ελεύθερος.

Προαιρετική βόλτα με άμαξα – η καθιερωμένη βόλτα ξεκινάει απ’ το λιμάνι, η άμαξα πηγαίνει μέχρι τον κάμπο με τις φιστικιές, στη συνέχεια κατεβαίνει παραλιακά από ένα δρόμο με παλιά αρχοντικά, περνάει απ’ το Ναό του Απόλλωνα και γυρίζει – ή χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα μαγαζάκια με τα  σουβενίρ, τα  χειροποίητα πήλινα αλλά και να ψωνίσουμε τα γευστικότατα  σήμα κατατεθέν του νησιού περίφημα φιστίκια Αιγίνης. Εάν ο χρόνος το επιτρέπει επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο του γλύπτη Καπράλου. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους για επιστροφή 17.00. Άφιξη στον Πειραιά περίπου στις  18.15 και αμέσως αναχ/ση  για  Αγρίνιο με στάση καθ’ οδόν για καφέ. ΄Αφιξη περίπου στις  22.00

                                                                  Τ Ε Λ Ο Σ  Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

Τιμή συμμ. : 55.00  €

                       35.00 € παιδί 5-10 ετών

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.-Μεταφορά με άνετο  κλιματιζόμενο πούλμαν

2Εισιτήρια Φέρρυ-Μπώουτ ΑΙΓΙΝΑΣ

  1. Συνοδός Γραφείου

Δηλώσεις συμμετοχής εως  31/10 με προκαταβολή 20 €