Ημερήσια εκδρομή

   Φράγμα και Λίμνη Μόρνου, Λιδωρίκι,΄Αμφισσα

   Ι.Μ. Αγίου Αυγουστίνου και Ιωσήφ του Σαρώφ,

         Αναχ. 07/11                 

07.00 Συγκέντρωση των εκδρομέων, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση για  την απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή της Δωρίδας. άφιξη στο Τρίκορφο,  στην Ι. Μονή της Ι.Μ. Αγ. Αυγουστίνου-Σεραφείμ Σαρώφ. Προσκύνημα και ξενάγηση στους χώρους του Μοναστηριού. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αυγουστίνο Επίσκοπο Ιππώνος και στον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ.Ο ρυθμός του Καθολικού είναι σταυροειδής μετά τρούλου.Το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο έχει φιλοτεχνηθεί στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Στο Ιερό Βήμα υπάρχουν τρεις Άγιες Τράπεζες. Η κεντρική είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αυγουστίνο και Σεραφείμ και οι άλλες δυο στον Άγιο Νικόλαο και στην Αγία του Θεού Σοφία.Οι αγιογραφημένες εικόνες του τέμπλου και του υπολοίπου Ι. Ναού είναι έργα των πατέρων της Μονής  Ρώσικης μάλλον τεχνοτροπίας. Χρόνος και ξενάγηση στους χώρους της μονής και αγορά βιολογικών προϊόντων από το μαγαζάκι των μοναχών.

Στις 11.30 αναχωρούμε για την λίμνη του Μόρνου.

Περνούμε από το Χάνι του Ρέρεση και φτάνουμε στο Φράγμα του Μόρνου. Οι απόψεις πάνω στην  τεχνική λίμνη είναι μοναδική. Η λίμνη του Μόρνου στέκεται ακριβώς στην «καρδιά» της Ρούμελης. Σχηματίστηκε με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μόρνο το 1979, για να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης της Αθήνας. Το φράγμα ύψους 125 μέτρων, είναι το 7ο ψηλότερο φράγμα της Ελλάδας. Η λίμνη σχηματίζει ένα μεγάλο Χ στο κέντρο του νομού Φωκίδας, καλύπτοντας με τα νερά της ένα λεκανοπέδιο δυτικά του Λιδωρικίου, ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Συγκεντρώνει νερό όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του. Ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, αξίζει να ξέρετε ότι για τη δημιουργία της χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Κάλλιο, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της. Όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, σε περιόδους ξηρασίας, «αποκαλύπτονται» τα σπίτια του παλιού οικισμού, θέαμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τους επισκέπτες. Η περιήγηση στις όχθες από της λίμνης του Μόρνου είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίμνιες διαδρομές!  H ιχθυοπαγίδα της λίμνης περιλαμβάνει χέλια, αλλά και τον σπάνιο, ενδημικό της Δυτικής Ελλάδας, πελοποννησιακό ζουρνά. Συνεχίζουμε με

άφιξη στο Λιδορίκι χρόνος για περίπατο και γεύμα στο χωριό.

Στις 14.30 αναχώρηση για την Άμφισσα. Πόλη των Κουδουνάδων  και των Βρυσοδεψών, των Σχοινάδων άλλοτε. Σήμερα κυρίως ελαιοπαραγωγών. Στεφανώνεται από το Κάστρο της ,αρχοντική με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στην ξενάγηση μας θα δούμε την  Μητρόπολη της φιλοτεχνημένη από τον περίφημο Παπαλουκά. Ιδιαίτερο το παλαιό καφενείο. Λεγόταν Γυαλί Καφενέ όταν ο Αγγελόπουλος γύριζε εκεί τον «Θίασο». Είναι ένα διατηρητέο καφενείο–θέατρο, στη σκηνή του οποίου έχουν παίξει ο Μακρής και ο Αυλωνίτης, μεταξύ πολλών άλλων. Ξενάγηση στην Χάρμαινα, επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ανθιβολών,  και στο σπίτι του ηρώα Πανουργιά. Χρόνος για περίπατο και καφέ.

 Στις 18.00 αναχώρηση για επιστροφή με στάση  στην παραλία του Γαλαξιδιού.. Επιστροφή στο Αγρίνιο περίπου στις 21.00

Τ Ε Λ Ο Σ   Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

Τιμή συμμ. : 20 € κατ΄ατομο    

Περιλαμβανονται: 1.-Μεταφορα με άνετο πούλμαν,

                           2.-Συνοδος Γραφείου