Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα της Εύρεσης της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας, γιορτάζονται τα “Φαναράκια”. Το όραμα της Αγίας Πελαγίας, ακολούθησαν ανασκαφές και στις 30 Ιανουαρίου, η αξίνα του Εμμανουήλ Μάτσα (Σπανού) εντόπισε την Ιερή Εικόνα. Τα χαρμόσυνα νέα διαδόθηκαν σε όλο το νησί και οι κάτοικοι των χωριών ξεκίνησαν το δρόμο τους προς τη Χώρα για να προσκυνήσουν. Η νύχτα είχε πέσει και τα φαναράκια τους, δημιούργησαν μια φαντασμαγορική εικόνα, φωτίζοντας τη διαδρομή προς τη Χώρα.

1η μέρα : Αγρίνιο – Ραφήνα-Τήνος

02:30 π. μ. Συγκέντρωση στο τραίνο, πλατεία Μαβίλη, Παρασκευή βράδυ προς Σάββατο πρωί, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση από Αγρίνιογια Ραφήνα με μία στάση καθ’ οδόν  για καφέ. Άφιξη, επιβίβαση στο πλοίο και  αναχώρηση για Τήνο. Άφιξη. Τακτοποίηση σε δωμάτια . Στη συνέχεια χρόνος ελεύθερος στο νησί για ξεκούραση, γεύμα και προσκύνημα στο Ναό της Μεγαλόχαρης που είναι κτισμένος από λευκό μάρμαρο και που στα βοηθητικά γύρο κτίρια λειτουργεί αξιόλογο Μουσείο και Πινακοθήκη Τηνίων και άλλων γνωστών καλλιτεχνών που μπορούμε να επισκεφτούμε. Στις 17.00 Παρακολούθηση του Αρχιερατικού Εσπερινού και την μεταφορά της εικόνας στο Ναό της Ευρέσεως. Χρόνος ελεύθερος για περίπατο στα γραφικά στενάκια της Χώρας και για δείπνο.To βράδυ προαιρετική παρακολούθηση Ιερής Αγρυπνίας.

2η μέρα: «ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ» Εορτή ευρέσεως, λιτανεία- Λαμπαδηφορία

Προαιρετική παρακολούθηση  Θείας Λειτουργίας. Όλη η μέρα είναι αφιερωμένη στην μεγαλοπρεπή Γιορτή. Στις 14.00 γίνεται η Πανηγυρική Λιτανεία με πλήρη εκκλησιαστική τάξη κατά τα καθιερωμένα και Επάνοδος στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των Κτητόρων του Πάνσεπτου Ναού και του Ιερού Καθιδρύματος.  Συνεχίζουμε με ξεκούραση και χρόνο ελεύθερο για Τήνος. Θα σέβεστε... | Protagon.grπεριπάτους και βόλτα στην οδό Ευαγγελιστρίας με τα μικρομάγαζα με τα πολλά σουβενίρ αλλά και τα φημισμένα γλυκά και λουκούμια του νησιού.

Στις 19.00 βρισκόμαστε στο προαύλιο της Παναγίας  όπου ξεκινά η  περίφημη λαμπαδηφορία «τα Φαναράκια». Πρωταγωνιστές του εθίμου είναι  οι Φιλαρμονικές και οι μαθητές του νησιού καθώς και μεγάλοι κάθε ηλικίας  οι οποίοι ξεκινούν από τα σχολεία τους για να συναντήσουν στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Όλοι κρατούν το δικό τους φαναράκι! με πολύχρωμες διαφανείς μεμβράνες ξεκινώντας από την Παναγία και περνώντας από τα στενά δρομάκια ψάλλουν εμβατήρια σχετικά με τη μεγάλη αυτή γιορτή της Τήνου.

Το έθιμο θυμίζει  τους Τηνίους που έτρεξαν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, μόλις διαδόθηκε η είδηση της εύρεσής της κρατώντας από ένα Φαναράκι στο χέρι.

Η λαμπαδηφορία ξεκινάει και αφού περάσει από τα στενά της Χώρας, καταλήγει στο λιμάνι όπου τα βεγγαλικά από τα αγκυροβολημένα πλοία δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα. Η νύχτα είναι πραγματικά “φωτεινή”.

Με τη λήξη της πομπής, η παράδοση θέλει τα παιδιά να καταστρέφουν τα φαναράκια, περιμένοντας την επομένη χρονιά που θα φτιάξουν τα καινούρια. Κατά τη διάρκεια της λαμπαδηφορίας ψάλλονται χαρακτηριστικοί ύμνοι και τραγούδια. Το βράδυ δείπνο σένα από τα ταβερνάκια της Χώρας.Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στη γαστρονομία της Τήνου και τα τοπικά προϊόντα. Η παραδοσιακή κουζίνα με τα ντόπια προϊόντα τις περισσότερες φορές είναι νοστιμότατη.

3η μέρα : Τήνος –Ραφήνα- Αγρίνιο

 Το πρωί στις 10.00 αναχωρούμε για να ανακαλύψουμε την ομορφιά του εσωτερικού του νησιού. Πρώτη μας στάση στη Μονή της Κυράς των Αγγέλων ή Κεχροβουνίου εκεί όπου η Αγία Πελαγία είδε όραμα την Παναγία να της υποδεικνύει τον τόπο που έπρεπε να ψάξουν για την εύρεση της  θαυματουργής εικόνας της. Η διαδρομή μας προς το εσωτερικό του νησιού μας αποκαλύπτει τον Κυκλαδίτικο χαρακτήρα του νησιού, με τα μικρά κάτασπρα χωριουδάκια αλλά και τους πολλούς περίτεχνους περιστεριώνες που χαρακτηρίζουν το νησί.  Στη συνέχεια, στάση  στο  εκπληκτικό  Βωλάξ, ένα χωριό που θαρρείς έχει ξεπηδήσει από τις ιστορίες του Αστερίξ και του Οβελίξ, με τεράστιες στρογγυλές πέτρες να θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Η εικόνα μας αφήνει κυριολεκτικά άφωνους .Επιστροφή και χρόνος ελεύθερος. Γεύμα και στις 14:35 επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για επιστροφή. Άφιξη στην Ραφήνα, επιβίβαση στο πούλμαν και συνεχίζουμε για Αγρίνιο.

  ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή συμμετοχής :  117.00 € κατ’ άτομο στο δίκλινο

                                    20 .00 € επιβάρυνση μονόκλινου

                       100.00 € παιδικό (4-12 ετών) σε τρίκλινο με δυο ενήλικες

Περιλαμβάνονται:

1.- Μεταφορά με πούλμαν σε όλη την διάρκεια της εκδρομής

2.- Εισιτήρια πλοίου τουριστικής θέσης ΡΑΦΗΝΑ – ΤΗΝΟΣ – ΡΑΦΗΝΑ

 3.- Διαμονή σε αξιοπρεπή δωμάτια στην Χώρα.

4.-Συνοδός Γραφείου

Δεν περιλαμβάνεται :

1.-Είσοδοι σε μουσεία

 Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή 50 €